Основи на екологичното общуване с млади родители

Много мои познати наскоро се сдобиха с деца. Всички преминават през огън и вода в първите месеци на родителството. Повечето от нас пишат постове в социалните мрежи. Под публикациите им стихийно се събира митинг от всезнаещи съветници, които, разбира се, имат най-добри намерения. Става ми жал за новоизлюпените майки и татковци, които и без това са насочили всички свои ресурси да свикнат с новите обстоятелства, но са принудени възпитано да отговарят на хора, които са „минали през всичко това“. Така ми се иска общуването между новобранци и стари пушки (много от които смятат, че са такива, защото детето им е навършило една година) да бъде максимално открито и добронамерено за всички участници в процеса. Ето няколко идеи, насочени към подобряване на екологията на общуване между тези, които неотдавна са станали родители, и другите, които са вече много в час.

Убедете се, че от вас наистина са поискали съвет

Това може да стане много лесно – ако познатите ви, на които буквално вчера им се е родило дете, са написали пост или са се обърнали към вас с молба да препоръчате добър педиатър, консултант по кърмене, марка детска козметика, списък с най-необходимото за бебето, детски магазин с добри цени и т.н. – препоръчвайте смело. Под публикации, в които приятелите ви съобщават на света, че са станали родители на бебе с ръст… и тегло… не е добра идея да пишете как трябва да го обличат, къпят и хранят. Не са удачни и коментари от типа: „Забравете за съня.“, „Добре дошли в клуба.“, „Поздравления, но на кого сте го кръстили… “, дори да не сте имали предвид „нещо особено.“

Поинтересувайте се, искат ли съвет

Това е още по-лесно. Когато ви обземе манията да съветвате, просто попитайте: „Мога ли да ти дам съвет?“, „Искаш ли да ти разкажа как беше при мен? Може да ти е от полза.“, „Позната ситуация. Ако ти трябва съвет – насреща съм.“ Това е прекрасна алтернатива на всякакви изказвания от рода: „Не разбирам какъв е проблемът.“, „За първи път чувам такова нещо.“ и други не по-малко неприятни варианти на опити да споделите мнение по един или друг въпрос.

13 ненужни съвета към младата майка

872ede1c1b32b96ba8500685aaa6a3f8 XL

Не приемайте отказа като обида

Родителите са хора уязвими и много лесно раними, затова понякога не са в състояние да дадат отпор на особено настойчивите съветници. Но ако им се отдаде възможност да превъзмогнат наивната неувереност в собствените сили, която се опитвате да им внушите, и все пак се обърнат към интуицията си, ще ви кажат ясно и точно, че не се нуждаят от съветите ви. Ако са ви отвърнали с „Не, благодаря!“ не го приемайте лично. Никой не иска да ви обиди или да подцени вашите знания и опит. Просто в момента няма нужда от тях. Случва се.

Дайте им възможност да споделят

Със сигурност сте попадали на публикации, в които млади родители разказват за ежедневието си, за трудностите и радостите, за разочарованията, за всякакви ситуации свързани с новия им статус и детето. Кой знае защо, тези които коментират под подобни постове, намират благодатна почва за съвети и ги изсипват с тонове. Не бива! В 99 % от случаите това е само разказ, който не се нуждае от анализ и препоръки. На човек просто му се иска да сподели момента, да запомни емоциите си, свързани с него.

Помнете, че понякога те се шегуват

При уморените родители чувството за хумор се обостря и понякога дори прозира талантът на циничния комик. Не се връзвайте, те наистина обичат детето си, просто имат нужда да преживеят катарзиса си с помощта на смеха.

Първите седмици с детето са зомби-апокалипсис!
d8133fe8b5933594698b20331fea7c64 XL

Уважавайте решенията им

Възможно е да ви настръхва косата, когато видите снимка на новородено с биберон в устата. Възможно е да ви се струва, че при 25 градуса на детето ще му е хладно без шапчица. Има вероятност вие да не сте от хората, които оставят детето да спи при тях. Не е изключено да сте против дохранването с млечна формула. НО това дете, точно това дете, си има свои майка и баща. И те правят това, което смятат за правилно.

Примирете се, че това, което е проработило при вас, може да не е подходящо при другите

Тази точка произтича от предходната. Да, родителството до голяма степен е универсален опит и някои негови сфери могат да бъдат общовалидни, но да се приравняват родителите в опита, и бебетата в реакциите им, е нереално. Ако вашето дете спи по цяла нощ, това не означава, че другото, което не спи, се нуждае от лечение или поне от вашата намеса. Същото се отнася и до проблемите на самите родители – ако те са се сблъскали с нещо, с което на вас ви е провървяло, това не значи, че си измислят или преувеличават даден проблем.

Спрете да ни плашите!

4cd424ae582c0816d2a216de8e1edde7 XL

Не забравяйте, че това наистина е трудно

Допускам, че сега, когато вашето дете е примерно на три години, а детето на приятелите ви на три месеца, техните проблеми ви се струват смешни. Защото вие преживявате кризата на третата година, а те се борят с колитите. Нека все пак да се придържаме към принципите на родителската солидарност и да помним, че на всички ни е трудно в различните етапи, всички ние преминаваме през усложнения с различна интензивност и се справяме различно. На някого му се отдава по-лесно едно, на друг – друго, но всички имаме моменти на отчаяние. Затова реплики от рода: „Твоето е нищо… “ са абсолютно излишни.

Ако отвътре ви идва да сте язвителни – сдържайте се

Във всяка затворена общност има негласно правило: „Подкрепи или отмини.“. Това е справедливо при всяка форма на общуване в група. Ако много ви се иска да кажете нещо язвително или иронично, задръжте фразата в главата си за малко, помислете и ще се убедите, че не бива да я споделяте. И ако не можете да предложите реална помощ, по-добре не предлагайте нищо. Дори мнението си.


Източник: n-e-n


Препоръчваме ви още:

Скъпи майки...

Наивните въпроси, които задавах на приятелите си с деца, преди да родя

11 признака, че вече не сте аматьори

 

 

Последно променена в Четвъртък, 06 Септември 2018 09:06
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

8 часа насаме със себе си

8 часа насаме със себе си

28 Дек, 2018 Възпитание

Пожелайте им лош късмет

Пожелайте им лош късмет

04 Ян, 2019 Образование

Обещайте си

Обещайте си

31 Дек, 2018 Истории

Зодиак 2019

Зодиак 2019

03 Ян, 2019 Забавно

Как свалих 15 килограма

Как свалих 15 килограма

11 Ян, 2019 Добра форма

Параноята от сопола

Параноята от сопола

23 Ян, 2019 Здраве

На лов за Пловдив

На лов за Пловдив

23 Ян, 2019 Нашите деца

Двайсет въпроса

Двайсет въпроса

21 Ян, 2019 Забавно

Кажи ми каква е майка ти…

Кажи ми каква е майка ти…

21 Ян, 2019 Възпитание

Винаги казвай „да“

Винаги казвай „да“

20 Ян, 2019 Отношения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам