Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Защо любовта се превръща в претенции към другия

Някога ни е било интересно и скъпо всичко, което се е случвало в живота на близкия ни човек. Споделяли сме впечатления и преживявания, радвали сме се един на друг. Защо с времето започваме да ценим само практичните ползи и комфорта на съвместния живот? И как това разрушава връзката? Отговорите са на Стив Хорсмън, автор на блог, който консултира мъже с проблеми в семейството си.

Макс сияеше от щастие. На срещите ни в приятелски кръг, той можеше свободно да говори за новата си любима. Неотдавна се запознал със семейството й. „Провървя ми“ – сподели той. – Тя е удивителна!“ – „Какво трябва да означава това?“ - поинтересувах се аз. – „Да я бяхте видели как разговаря с другите. Тя е толкова внимателна, изслушва ме, готова е да помогне. Обожават я и децата, и животните. Във всичко вижда само хубавата страна. А как се смее! С нея се чувствам щастлив.“ – обобщи влюбеният ни приятел.

Преди година Макс преживя тежък развод. Решението беше на жена му. Каза, че вече не го обича и го напуска. Тогава го попитах дали той я обича. Отговорът му беше положителен. На въпроса ми защо му е скъпа Макс обясни: „Тя е прекрасна майка и се грижи за семейството си. До голяма степен, благодарение на нея аз успях да направя кариера. Тя не ме занимаваше с битовата страна на брака ни.“

Очевидно всичко това беше казано съвсем искрено, но не отразяваше чувствата и емоциите му. Той си спомняше всичко, което жена му е правила за него. Сега, описвайки новата си любима, говори преди всичко за това какво означава тя за него. Когато му обърнах внимание върху това, той се съгласи с мен и призна: „Ние с жена ми престанахме да се слушаме един друг. И това вече не можеше да се промени.“

Какво се случва? Това е моментът, в който мъжът започва да цени само грижите, които партньорката полага за него и децата им, но престава да вижда жената в нея. Тя усеща, че той вече не се интересува какво изпитва, важното е семейството да поддържа обичайния си начин на живот. На него му се струва, че обича жена си като преди, но отношенията им стават прагматични. Цени я не просто, защото е в живота му, а заради това, което прави за него.

Разбира се, би било несправедливо да виним само мъжете. Жените с времето също забравят какво са обичали в партньора си и започват да гледат на връзката си като на малка корпорация с ясно установени права и задължения на двете страни.

Най-разпространената причина, поради която ние преставаме да се обичаме и уважаваме един друг, е безкрайното вътрешно съревнование. Кой е прав и кой трябва да отстъпи? Достатъчно ли споделя с мен любовта и вниманието си? Не давам ли твърде много за това, което получавам в отговор?

Партньорът ни се превръща в ресурс, който ни е подвластен и длъжен да ни направи щастливи. Любовта и щастието не са подарък на съюза ни по подразбиране. Ние трябва да ги инвестираме във връзката си.

Вместо щедро и с радост на отдаваме любов и внимание на близкия си човек, ние започваме състезание кой повече ще получи. И ако на единия от нас му се струва, че губи и получава недостатъчно от връзката, престава да изпитва любов, възхищение, желание да зарадваш другия. Собствената ни лагуна на любовта е празна и сме недоволни от това, че другият не се втурва да я запълни. Но тя може да бъде запълнена само от нас самите.

С времето ние чувстваме, че от отношенията ни си тръгва най-главното, с което са започнали – умението да виждаш в любимия човек не това, което го прави удобен съжител, а това, което прави такъв, какъвто е. Едни са доволни от това състояние на връзката си, други търсят нов партньор, за да повторят сценария.


Препоръчваме ви още: 

Дневникът на касичката (бащата)

Истински мъж

Романтиката, без която не можем

Има ли на кого да направиш кафе сутрин?

 

 

Последно променена в Събота, 17 Март 2018 10:28
Прочетена 9668 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Сами пишем себе си

Сами пишем себе си

25 Апр, 2018 Истории

Въпрос на оцеляване

Въпрос на оцеляване

25 Апр, 2018 Здраве

Удобното дете

Удобното дете

25 Апр, 2018 Възпитание

Майката не е само "инкубатор"

Майката не е само "инкубатор"

25 Апр, 2018 Добра форма

Бавачка или баба

Бавачка или баба

25 Апр, 2018 Възпитание

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on