Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Майката е длъжна

Майката е длъжна: да отглежда децата си в голяма къща, без технологични джаджи, полуфабрикати, ГМО...

Бунми Ладитан е блогър, писател и майка на три деца. В пост във фейсбук тя споделя размисли за ролята на майката днес. Трудно е да не се съгласим с нея.

Да си майка днес е сложно. Животът ти прилича на гонка по скоростно трасе, чийто край не се вижда. Ежедневната рутина – да събудиш децата, да ги приготвиш за детска градина или училище, да ги заведеш на балет/футбол/рисуване/, да контролираш подготвянето на уроците, да отговаряш за къпането, вечерята и лягането те потиска. Ами ранното развитие, ами плуването за бебета и детския масаж? Някои от нас успяват да включат в дневната си програма и осемчасов работен ден извън дома, съвместявайки тези ангажименти с отговорностите си на персонален шофьор, готвач и прислуга. Ако чувствате, че се въртите в кръга на безкрайната работа и ангажиментите, знайте, че не сте сами."

Как да бъдеш съвременна майка?

Ти трябва да можеш да задоволиш учебните, емоционалните, психологическите, духовните, физическите и социалните потребности на децата, като избягваш хиперстимулацията, недооценяването, неправилното лечение, излишната родителска опека или недоглеждането; да ги отглеждаш по възможност в просторна двуетажна къща, далеч от лаптопите и смартфоните, полуфабрикатите, ГМО-то, вредните излъчвания, пестицидите, врените пластмаси, в атмосфера на позитивизъм, социална отговорност, равенство, но и послушание; да възпитаваш и поощряваш независимостта, меко, но не твърде; в мултиезична среда, за предпочитане - на някакво по-уединено място със собствен двор и 1-5 братя и сестри, които са родени с разлика от минимум две години. И не забравяй за кокосовото масло!

Какво е било да си майка във всяко друго време преди нашето?

- Да храниш децата, понякога.

Постът на Бунми получи одобрението на повече 8 хиляди души. Много от тях споделят аналогични емоции.

"Да бъдеш майка е изнурителен труд, понякога не ти стигат силите да съответстваш на очакванията към теб." – пише една от читателките й.

"Към съвременните родители и техните деца има твърде високи изисквания. Моята свекърва смята, че тригодишното ми дете е длъжно да знае азбуката например." – споделя друга жена.

"Жал ми е за днешните майки. Те живеят с натиска на социалните мрежи, трябва да организират идеални рождени дни, разбира се тематични; да могат да приготвят петстепенно меню-гурме, защото приятелките им непрекъснато постват снимки от кулинарните си постижения; домовете им трябва да бъдат елегантно обзаведени и във всичко трябва да има изключителен ред." – казва трета.

Много жени споделят, че количеството на ангажиментите им расте, при това са на пълен работен ден. Някои дори се шегуват, че новото поколение майки все по-уверено се превръщат в многофункционални роботи.

Друга част от читателите не са готови да се примирят с многобройните изисквания към тях и се задоволяват да бъдат просто любящи родители:

Разбира се, неуспехи или провали се случват всеки ден, но с един ангажимент ще се справя при всякакви обстоятелства – никога не забравям да казвам на децата си колко ги обичам.

*********


Препоръчваме ви още: 

Наръчник за мултифункционален домакински уред "мама"

Спрете да ни плашите!

Не слушайте чужди съвети

Последно променена в Четвъртък, 08 Март 2018 10:00
Прочетена 8123 пъти
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Има ли място за бебе?

Има ли място за бебе?

15 Май, 2018 Отношения

Когато не става, не става

Когато не става, не става

28 Апр, 2018 Отношения

Село за млади хора

Село за млади хора

05 Май, 2018 Истории

Децата ни пречат!

Децата ни пречат!

19 Май, 2018 Истории

Комодо: Игри на страха

Комодо: Игри на страха

22 Май, 2018 Развлечения

Константин и Елена

Константин и Елена

21 Май, 2018 Блог

Учи, за да работиш

Учи, за да работиш

21 Май, 2018 Кариера

Любов Даскалова е квестор

Любов Даскалова е квестор

20 Май, 2018 Образование

Караме ли се пред децата?

Караме ли се пред децата?

20 Май, 2018 Отношения

Децата ни пречат!

Децата ни пречат!

19 Май, 2018 Истории

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Съгласен съм