logomamaninjashop

Около развода

Автор: Диляна Велева

И хиляди въпроси се удрят като заблудени пеперуди в мислите ти. Как се стигна дотук? Къде сгрешихме толкова много? Имам ли шанс за нов живот от сега нататък? Ще намеря ли въобще някога човек, който да приема децата ми като свои.

Разводът е време разделно.Той е границата между два свята. От едната страна стои едно дълго, често нелеко минало, с което обаче някак сме свикнали и едно мъгляво бъдеще, което ни е напълно неизвестно.

Разводът боли дълбоко. И тази болка идва от съзнанието за пропуснатите шансове, за неслученото бъдеще. Все повече се връщаш към началото на връзката ви и си задаваш въпроси. В какво бях влюбена у този човек? Какво ме накара да искам дете точно от него? С какво спечели доверието ми? Дори и да успееш да се сетиш и да си отговориш на този въпрос, обикновено контрастът със сегашните ви отношения е като зееща бездна. 

Прочетохте ли 

От нищо не се страхувай!

12 правила на силната жена


Разводът е делба
. Делиш живота си до този етап. С имотите се справяте някак. Най-трудно се дели времето с децата. И двамата искате най-много това. В повечето случаи, децата все пак остават при майката през седмицата, а събота и неделя - при бащата. И този миг на бясна самота. Петък вечер е. Къщата се опразва от детска глъч. Оставаш сам. С мислите си. С чувствата си.

Разводът е нов формат на отношенията с бившия. И на двамата ви е трудно да налучкате необходимата дистанция. Обикновено на въпроса: “Как си? - и двамата започвате да отговаряте с едно нищо незначещо: “Добре съм”. То е като отговор-граница, за да не се питате повече взаимно. Отношенията се концентрират вече само около въпросите за децата, багажа им за уикенда, ангажиментите с тях през седмицата. Понякога обаче има едни такива мънички мигове, когато нещо от предишния ви свят проблясва и може за миг да ти се прииска да го целунеш. Но знаеш - вече е забранено. Всичко вече е различно.


Разводът е нови отношения със самия теб. Постепенно трябва да пропътуваш дълги отсечки - от това някой друг да бъде център на света ти - до теб самия. По време на пътя, си спомняш голяма част от съвместния ви живот. В спомените ти има прекрасни моменти, има и много тъжни времена. Скандалите, вечното недоволство, безсмислените спорове, липсата на говорене помежду ви - всички тези неща, заради които сте взели това трудно решение, изплуват в теб. Сега вече е време ти самият да си дадеш самооценка - от външна тя да се превърне във вътрешна, стабилна. Сега е времето и да се опитат много отлагани неща. А защо не и да откриеш нови таланти в себе си?


Разводът е всички семейства да ти се струват щастливи в своята заедност. В този период е възможно да имаш усещането, че само на теб не ти се е получило в най-съкровената ти мечта. Навсякъде през уикендите си виждаш - семействата излизат и се забавляват заедно. Имаш чувството, че няма къде да избягаш от тях. В такива моменти е хубаво да се виждаш с приятели, да чуваш други подобни на твоята истории, за да стопиш малко чувството си за изолация.


Разводът е нов тип отношения с децата.
Това е времето, в което всячески се опитваш да бъдеш по-близо до емоционалния им свят, за да смекчиш удара от раздялата. В този период и двете страни имате шанса да се опознаете по- добре. На моменти се учудваш колко са гъвкави като възприятие децата. Достатъчно е да се опиташ да “чуваш” чувствата им и те се отблагодаряват стократно. В началото може да има кризи. Всеки опит да наложиш твои правила може да се разбие в това те да ти кажат, че отиват да живеят с бившия ти партньор. Как само болят тези мигове. И колко безсилен се усещаш. Но с времето разбираш, че това е само детска игра, невинен опит да поемат контрола върху света ви.


Разводът е шанс за нов живот.
  Може бъдещето в началото да изглежда равно и мъгляво, но с изминалите месеци времето в теб започва да се намества. Започваш да го структурираш по съвсем нов начин. Сега е моментът за налагане на нови общи ритуали. Сега е времето за връщане към стари познанства, а и за изграждане на нови. В този период на изпаряваща се мъгла може да ти мине идеята за нова връзка. Защо не? Хубаво е да се хванем за пъпната връв на живота и да видим къде ще ни заведе. Животът винаги дава шансове за ново живеене. Стига да ги видим. И да имаме куража да ги следваме смело.

Вижте

Какво разбрах за себе си,

когато мъжът ми ме напусна 

 

 

 

Препоръчваме ви още:

Около 40
Щастливо разведени
6 начина да запазите ума си след развода

Последно променена в Вторник, 05 Декември 2017 12:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам