logomamaninjashop

Да спасим бащите

Могат ли днешните бащи да върнат статута си на пазители на законите на семейния живот, без да напомнят някогашните домашни тирани от минали времена? Нужно ли е, и ако е така – защо е важно? На тези въпроси отговаря  психоложката и психоаналитик Габриел Рубин в книгата си «Il faut sauver les pères» (Трябва да спасим бащите).

 

Мъжете днес са приятели на децата си, някои се отнасят твърде майчински към тях, други вечно отсъстват или просто не се справят. Габриел Рубин твърди, че на съвременните бащи им е необичайно трудно да изпълняват най-важната си роля – да бъдат въплъщение на семейния авторитет. Тя се опитва да изясни причините за това „отслабване на позициите“ и описва последствията за личността на детето и за бъдещето на обществото ни. Според нея – без бащите няма цивилизация. Ето защо е „нужно да помогнем на бащите да възстановят своите позиции в обществото“.


Казвате, че е време да се спасяват бащите. Наистина ли им е толкова зле?

Това не съм го измислила аз. Това е недъг на обществото ни, от който страдаме всички, но на първо място – децата. Обществото се движи в посока разединение, никой не уважава правосъдието, никой не уважава учителите, случва се да нападат дори полицаи. Това отхвърляне на всякакви авторитети е сериозен симптом. Градежът на обществото започва от бащата: той разрешава и забранява, той е човекът, който отрязва пъпната връв между майката и детето (в прекия и преносен смисъл). Днес е загубил правомощията си на „представител на семейното право“ и ролята му вече е твърде мъглява.


Какво му пречи да бъде глава на семейството?


На първо място това, че обществото не му признава тази роля. Ние постепенно преминахме от йерархичен модел на организация на обществото към хоризонтален, което доведе до неизбежното объркване на ролите и загуба на ориентирите в семейството. Сега никой на никого не се подчинява, различията между поколенията се размиват. Някога бащата е бил могъща фигура не само в семейството, но и в обществото, той е притежавал ореола на мощта и защитата, също като краля, папата или държавния глава. Сега няма този авторитет.


Означава ли това да се върнем към древния семеен модел, в който бащата е Господ за фамилията си?

Не, разбира се! Като психоаналитик твърдя, че за формирането на личността на детето е нужен силен могъщ баща (поне в представите му). Прекрасно е бащата да е такъв в крайна сметка. А ако не е така, обществото признавайки и оценявайки бащиния авторитет, може да помогне на детето да създаде подобна представа за баща си. Това, за съжаление, сега не съществува. Мъжете които не са уважавани и ценени, сами се отказват от борбата за отстояване на позиции и все повече заприличват на майките.


Значи образът на бащата-домакин пречи на правилното формиране на личността на детето?

Детето има нужда да се възхищава на баща си. Ако е момче – да следва примера му, така пораства. Ако обществото ценеше мъжете, отглеждащи деца и занимаващи се с домакинство, всичко би било наред, но случаят не е такъв. Ролите на майката и бащата не са взаимозаменяеми. Това не означава, че бащата не трябва да е ласкав с детето или да не поема своята част от ангажиментите по отглеждането му.


Може ли майката да помогне за възстановяването на бащиния авторитет?

Мъжът трябва да бъде уважаван в семейството си и преди всичко от жена си, но това е двустранен процес. Нейното отношение към него има силно влияние върху децата. Това не означава, че трябва да пожертваме равенството между половете. Трябва да признаем, че ролите на мъжете и жените в обществото са еднакви, но вътре в семейството са различни. За да спасим майката и бащата като символи, трябва да разграничим семейните им роли. На новите бащи им предстои да се справят с тази сложна, но достойна задача.

* Габриел Рубин е психоаналитик, член на Парижкото общество на психоаналитиците. Тя изследва ролята на несъзнателното в живота на обществото и развитието на цивилизацията. Автор на множество книги. Последната от които е Il faut sauver les pères (Трябва да спасим бащите).

Източник: psychologies.com

 

Препоръчваме ви още по темата: 

Младите лъвове - наша семейна история

Бащи в "майчинство" - галерия със снимки на известен фотограф

15 признака, че мъжът е станал баща - забавна статия

Сурова нежност - размисли на младия татко - трогателен разказ за емоциите на новоизлюпения татко

Последно променена в Четвъртък, 16 Ноември 2017 09:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам