Великденски яйца - техники за боядисване

Автор: Елена Андреева - виЕЛИца от вкусове

1. Боядисване на яйца с желатин

20180329 131901

В купичка изсипваме два пакета от 10 г желатин и малко вода. Изчакваме желатинът да набъбне, добавяме още малко вода и загряваме в микровълнова печка или на водна баня до течно състояние. Предварително си приготвяме решетка, върху която ще слагаме яйцата, а под нея поставяме чиния. Използвам обикновени бои на прах.

Първи вариант - потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило, поръсвам от боята на прах - един, два цвята. При стичането си желатина разнася боята и се получава красив ефект.
jjel2
 
Втори вариант - потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило, поръсвам с боя на прах - един два цвята, а след това с четчица леко туширам. При оттичането на желатина боята се смесва и оставя красива "диря", а четката допълнително създава ефект.
jjel31
Тази техника може да се приложи и върху вече боядисани яйца. Също става много красиво.
 
2. С желатин и измиване
jjel ok
Процедира се като при първата техника, но след като желатинът и боята престоят върху яйцето 30-60 минути ги изплакнах с топла вода. Получава се нежно и светло оцветяване. В този случай яйцата е препоръчително да са бели.

3. С восък
vos1
Боядисваме яйцата в по-светла боя, оставяме ги да изсъхнат и след това палим тънка свещ за торта и внимателно накапваме восък върху яйцето. Поставяме яйцата в друг цвят боя - по-тъмна и оставяме да престои около 10-15 минути. Местата с восък запазват първоначалното оцветяване и се получава този ефект на точки. Восъкът се отстранява внимателно със салфетка или внимателно с тъпата страна на нож.

4. Декорация с пера от токачка
tok1
Много красива и лесна за прилагане техника. Подбираме малки перца, подходящи за големината на яйцата. Прикрепяме към бели, сварени яйца с помощта на разбит белтък. Изчакваме да изсъхнат и сме готови. Остава само да си намерите пера от токачка, но в интернет продават на много места :)

5. Декорация с боя и олио
olio1
Боядисваме яйцата в по-светъл цвят като ги държим в боята 10-15 минути. В друг съд, към друг цвят боя (по-тъмна) добавяме 1 с. л. олио и разбъркваме добре. Поставяме яйцето и чакаме 20-30 минути. На места олиото запазва първоначалния цвят на яйцето, в неправилна форма, като петънца - малки и големи. Хубавото при тази техника е, че след като извадим яйцата от боята може само да ги избършем със салфетка, не е нужно да се мажат с олио. Те вече имат блясък.
 
6. С черупки от яйца
par1
Боядисваме предварително яйцата, които при  варенето са се спукали. След това ги белим и използваме техните черупки, като ги почистим от ципата от вътрешна страна и изчакаме добре да изсъхне боята им. Чупим ги на по-малки парченца.
Декорираме бели сварени яйца - още докато са топли. Мажем с разбит белтък малка част от повърхността на яйцето и закрепяме бързичко боядисаните парченца от черупките. Процедираме така до покриване на цялото яйце с цветни черупки. Може да се комбинират няколко цвята, но е красиво и само с един. Тук е важно парченцата да са малки, за да се закрепят стабилно за белите яйца.
 
7. Боядисване с памук
pam
Увиваме отвсякъде сварените яйца с памук. Накапваме памука с различна боя и изчакваме 20-30 минути, за да се насити цвета. Готовите яйца мажем с памуче натопено в малко олио.

8. С натурални бои и декорации от листенца и цветчета
natur
Тази техника и получаването на различните цветове, може да видите тук и тук.
 
9. С хартия от домакинско руло
rulСвареното яйце са завива в един пласт домакинско руло. Фиксираме с ластик. Накапваме с лъжица върху хартията и държим около 20-30 минути така. Махаме хартията, изчакваме яйцата да изсъхнат и обтриваме с памуче натопено с олио.
 
10. Рисувани с бои за хранителни цели и писалка
pis2
 Рисувам върху сварени небоядисани и боядисани яйца. В първия случай използвам тънка четка за рисуване, която пазя само за тази цел, а боите са хранителни, гелови.
pis
А във втория случай рисувам върху боядисани яйца със специална писалка, закупена от и бей - нетоксична.

11. Дантелени яйца
dan
При тази техника може да се използват боядисани и небоядисани сварени яйца. Всяко яйце се поставя в парче чорапогащник или дантела, като колкото по едри са дупките на материята, която използваме, толкова по-красиво става. Опъваме добре и фиксираме с ластик. След това внимателно накапваме на различни места с малка лъжичка боя за яйца (няколко цвята) и изчакваме около 20-30 минути. Отстраняваме дантелата, изчакваме яйцата да изсъхнат и мажем с олио за гланц. За този начин на боядисване аз съм събрала една кутия със стари фигурални чорапогащници и дантели от дрехи, които използвам само за тази цел. След употреба изпирам и прибирам за следващата година.

Снимки: виЕлица от вкусове

Още интересни кулинарни идеи ще откриете и във фейсбук страницата на блога.

Препоръчваме ви още:

Последно променена в Четвъртък, 05 Април 2018 13:32
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Добра домакиня или добра майка

Добра домакиня или добра майка

13 Авг, 2018 Възпитание

Мама е сухарка

Мама е сухарка

13 Авг, 2018 Блог

Много „трябва“

Много „трябва“

12 Авг, 2018 Възпитание

Епидемията на разглезването

Епидемията на разглезването

11 Авг, 2018 Възпитание

Ако баба не обича внучето

Ако баба не обича внучето

10 Авг, 2018 Отношения

Вуйчото и двете му сестри

Вуйчото и двете му сестри

09 Авг, 2018 Истории

ИИИИХХХ!

ИИИИХХХ!

08 Авг, 2018 Забавно

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on