Проблеми при почистването на банята

Автор: Весела Бахчеванова

В процеса на работа се убедих, че домакините най-често имат проблем с почистването на банята. Това са основните оплаквания на нашите клиенти, но с тези няколко съвета тя ще изглежда като нова.

1. "По завесата за душ има плесен."

Измийте я с разтвор на белина. Душ завесата се чисти трудно, защото е голяма и тежка. Да се отървете от плесента, особено когато е влажно, може да бъде особено предизвикателство. Ето едно решение, което е бързо, лесно и евтино: Налейте 3-4 литра топла вода и 1 чаша белина в пластмасова кофа. С голяма гъба почистете завесата без да я сваляте и плесента ще изчезне. Можете също така да свалите завесата и да я изперете в пералнята на по-щадяща програма, като сложите отново белина.

2. "Моите месингови повърхности изглеждат захабени."

Почистете ги със сода за хляб и лимонов сок. Не бързайте да си купите скъп препарат за месинг. Спестете време и пари, като направите паста с еднакви количества сода за хляб и лимонов сок. Потопете стара четка за зъби в микса и леко изтъркайте телата. Разтворът се оставя да изсъхне за няколко минути и след това се полира с чиста кърпа. Те ще изглеждат съвсем като нови.

3. "Ръбовете на мивката и крановете в моята баня са трудни за почистване."

Използвайте стара четка за зъби. Тя е перфектното средство за пестене на време. Просто напръскайте повърхностите с препарат и с енергични движения изкарайте насъбралата се мръсотия, след което почистете с кърпа.

20180505 ok

4. "Мразя онези минерални отлагания на кранчето ми за баня."

Премахнете ги с бял оцет. Никой не харесва корави бели отлагания по кранчетата. Опитайте това лесно решение: Преди да си легнете, отидете в кухнята си за бутилка бял оцет и три хартиени кърпи. Накиснете кърпите в белия оцет и ги обвийте около кранчето като пашкул. Сутринта ги премахнете. Напълнете купа с топла вода и веро. Потопете стара четка за зъби в разтвора и изтъркайте кранчето, за да отстраните всички останали следи от отлаганията.

5. "Стъклените ми врати и огледала са покрити с тънък слой отлагания."

Упоритото минерално натрупване по стъклените врати на душовете не е проблем за няколко обикновени домакински съставки - бял оцет, сода за хляб и сол. Напръскайте оцет на вратите и огледалата и го оставете да подейства за няколко минути. След това направете паста с еднакви количества сол и сода за хляб. Използвайте гъба (четка) за бръснене, за да разтривате тази паста над вратата. След това изплакнете добре.

6. "Моите фуги за баня са покрити с мухъл."

Напръскайте ги с оцет. Просто излейте оцет в съд и със стара четка за зъби изтъркайте мухъла. Или налейте оцет в спрей бутилка, напръскайте фугите и го оставете да подейства за десет минути. Изплакнете с вода и приложете старата четка за зъби, ако е необходимо. Белината също е много ефективна при отстраняване на плесен от плочките. Напълнете спрей бутилка с еднакви части от белина и вода. Напръскайте фугите, оставете ги да подействат няколко минути, а след това ги избършете с чист бял памучен плат.

Весела Бахчеванова е нашият експерт по грижите за дома. Още професионални съвети можете да намерите в сайта на iHelpi  или на фейсбук страницата.


Препоръчваме ви още:

Какво да не забравяме при пролетното почистване

Основно почистване - какво да не пропуснем

Как да почистим хладилника в дълбочина

Последно променена в Вторник, 29 Май 2018 08:44
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Не ме гони!

Не ме гони!

19 Окт, 2018 Истории

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Ти можеш всичко

Ти можеш всичко

18 Окт, 2018 Възпитание

Кога е вкусен бонбонът?

Кога е вкусен бонбонът?

18 Окт, 2018 Истории

Красиви хора

Красиви хора

17 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам