Дай му цел

или Как да опазим тоалетната чиния по-дълго чиста

Автор: Весела Бахчеванова

Аз и мъжът ми винаги сме се съревновавали кой от нас е по-точен в стрелбата. Когато минем покрай някое стрелбище, започваме с облозите, които се свеждат до това кой да окоси тревата или да почисти гаража. Покрай нас и синът ни започна много да се забавлява с тези игри. Бих казала, че се справя наистина добре с пушката, но когато е в тоалетната, мерникът му драстично се изкривява. Само майките на момчета ще ме разберат за какво говоря. Тоалетната чиния никога не му е достатъчна. Понякога дори се чудя как успява да изцапа всичко около нея. След всяко ползване на тоалетната е направо за основно почистване. И не само тоалетната е така. По мивката винаги има паста за зъби, остатъци от течен сапун и каквото още ви хрумне. В новия дом решихме да стесним коридора пред неговата стая, за да може синът ни да си има собствена баня. Да, малка е, но си е лично негова и вече го няма онова неприятно чувство да седнеш на опиканата и непочистена тоалетна, защото в бързината не си я огледал основно.

toalet1

Някои смятат, че с напредването на възрастта, момченцата сами ще се научат да пишкат само в определените за целта места, но аз съм на коренно противоположното мнение. Това не е до възраст, а до съсредоточеност. С порастването на нашите деца, светът около тях неизменно се разраства и интересите им вече придобиват съвсем различен характер. За тях вече интересът към пишкането е сведен до минимум и това е една досадна необходимост, която ги откъсва от игрите им. Поради тази причина, те бързат да се върнат към заниманието си, и не мислят дали капакът е вдигнат или водата е пусната. Колкото и да им повтаряме, те ще се съгласяват с нас и следващия път ще бъде абсолютно същото. Затова ще изброя няколко начина как да научим момчетата да бъдат по-прецизни в тоалетната и да им бъде интересно:

Когато тоалетната е готова, можете да пуснете пинг-понг топче (не се притеснявайте – няма да потъне като пускате водата) или някакво цвете (в моя случай изсушена мащерка), в която детето ви да се цели. Гарантирам ви, че ще разредите почистванията на тоалетната.

toalet4

Мотивирайте го. Когато синът ми беше малък, използвах така нареченото табло на успеха, с което го мотивирах да изпълнява различни задачки и в края на седмицата получаваше награда, в зависимост от положените от него усилия. Това табло може да се промени в зависимост на какво искате да се наблегне и по този начин детето ще бъде по-отговорно към поставените цели.

tablo1Tablo2

Когато са по-големи момчетата, можете да вземете фенерче с ултравиолетова светлина и на загасена лампа да му покажете колко е мръсна след него тоалетната.

За по-големите деца може да наложите глоба и поощрение. Направете импровизирана касичка и при всеки пропуск на тоалетната чиния взимайте стотинки от неговите спестявания, а за всяко изрядно посещение давайте пак по толкова.

Цялостното почистване на тоалетната няма да отнеме повече от 4-5 минути.

Когато почиствате банята трябва да имате 2 чифта ръкавици – едната за тоалетната чиния, а другата за останалата част от банята. Необходимо е да използвате различни кърпи. Аз винаги използвам такива за еднократна употреба или домакинска хартия. Ще са ви необходими:

- четка за тоалетна (сменя се на всеки 6 месеца);

- препарат за почистване вътрешността на тоалетната чиния (използвайте гел или пяна);

- препарат за почистване на баня;

- таблетки за почистване на канала;

- дезинфектант;

- кърпи/гъбички.

toalet2

Най-напред сложете препарат за почистване вътрешността на тоалетната чиния под ръбовете, откъдето се изтича водата и оставете да подейства. Напръскайте цялата външна част с препарат за бани, като не пропускате и седалката и задната част на тоалетната и казанчето. Вземете кърпа и забършете като започнете от горната част и приключите в основата на тоалетната. Сменяйте често кърпите, ако са за еднократна употреба, или измивайте тези за многократна. С четката изтъркайте вътрешността на тоалетната, а с гъбичка ръбовете. Не забравяйте да почистите канала, докъдето стигате с четката и пуснете водата. Пуснете таблетките за дезинфекция и почистете седалката с дезинфектант. Ако нямате готови, можете да си направите тоалетни бомбички по следния начин:

-  2 чаени чаши хлебна сода;

-  2/3 чаена чаша лимонена киселина;

-  30 капки етерично масло;

- силиконови формички или формички за лед.

Смесете содата и лимонената киселина и ги разбъркайте до получаване на песъчлива смес. Добавете етеричните масла, разбъркайте отново и изсипете съдържанието на сместа в избраните формички. Оставете натуралните таблетки да изсъхнат (около 1 ден). Когато таблетките са готови, ги извадете и ги съхранете в затворен стъклен съд.

toalet3

За дезинфектант можете да използвате следната рецепта:

-  1/2 чаша бял оцет;

-  1/2 чаша водка (или ракия);

- 10-20 капки лавандулово етерично масло;

- 1 1/2 чаши вода (дестилирана или преварена и охладена).


Още полезни материали можете да намерите на уебсайта и на фейсбук страницата на iHelpi.


Препоръчваме ви още:

Как да се отървем от насекомите

Как да почистим хладилника в дълбочина

Как да запазим дома си чист през зимата

Последно променена в Петък, 02 Март 2018 10:38
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Ева на третия етаж

Ева на третия етаж

17 Окт, 2018 Истории

Къде живееш?

Къде живееш?

16 Окт, 2018 Истории

Малкият човек и светът наоколо

Малкият човек и светът наоколо

15 Окт, 2018 Възпитание

У дома

У дома

15 Окт, 2018 Истории

Време назад

Време назад

14 Окт, 2018 Истории

Шерше ла суп

Шерше ла суп

14 Окт, 2018 Забавно

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам