12 идеи за незабравима новогодишна нощ

Автор: Антония Чиликова

Все повече семейства избират да отбележат настъпването на Новата година в планински хотел или с пътешествие до някое екзотично място, но има и много, които ще останат у дома за празниците. И ако Коледа обикновено е свързана със събиране с близките роднини и вълнуващото очакване на Дядо Коледа, то посрещането на Новата година може да е доста скучно за децата, особено ако си го представяме единствено като телевизионен маратон. Често улисани в приготовленията на новогодишната трапеза, забравяме да подготвим празник и за децата.
Ето и няколко идеи, лесни за осъществяване и необременяващи бюджета:

1. Включете децата в подготовката на празничната трапеза – например да украсят салата-часовник или да подредят масата. Децата могат да подготвят и новогодишни картички с имената, за да се подредят гостите на масата. Така ще им осигурите занимания и през деня, а и за себе си - малко време.

69399030 s

2. Направете си карнавал или бал с подръчни средства или с любимите костюми на децата. Може да помолите децата да подготвят и ревю или малка пиеска. Вашата роля е на най-ентусиазираната публика. А може и да си смените ролите - кой казва, че родителите не могат да събудят детето в себе си?

3. Домашно караоке – ако нямате караоке диск с любими песни, може да потърсите в интернет - има както на български, така и на други езици.


4. Подгответе балон – пинята, като напълните един здрав и кръгъл балон с бонбони или дребни сладки (добре е да са опаковани, може и домашни) и след това надуйте балона! Вържете го на някое удобно място, все пак далеч от нетърпеливите детски ръчички, и когато дойде сюблимният момент, го спукайте – за радост на малчуганите!

61886736 s
5. Капсула на времето. Подгответе предварително малка анкета с въпросчета например - какъв искаш да станеш; коя е любимата ти храна; как изглежда любимото ти пътешествие; какво ще запомниш от изминалата година и т.н. Сложете ги в специална кутия и запечатайте с надпис да не се отваря да кажем поне 2-3 години, а защо не и до 18-та година на децата! А може да използвате и буркан с капачка, който да украсите предварително.

6. Търсачи на спомени. Изберете снимки от вашите любими моменти през годината, разпечатайте ги и ги сложете в плик. Скрийте пликовете из стаята – всеки, който си намери плик, ще трябва да разкаже своите спомени от общото преживяване. Включете се и вие в търсачеството!

7. Късметчета. Ако искате да опитате нещо ново, освен традиционната баница с късметите, а и да включите сръчните детски ръчички в приготовленията, направете си късметчета! Подгответе си по-отрано дузина използвани ролки от тоалетна хартия – сложете в тях късметчетата (може да ги напишете заедно с децата) и „изненади“, например бонбони, конфети, дребна играчка. Завийте ги като бонбони с шарени весели хартии и сложете в коледен чорап, шапка, буркан или друго по ваш избор. Нека всеки да си изтегли късметче.

77071780 s

8. Домашна томбола – беше задължителна за нашето училищно празненство и я чакахме с нетърпение.
Можете да купите предварително малки подаръчета например шоколадови яйца, весели фигурки или още по-добре всеки сам да подготви своята изненада за томболата с ръчно изработени подаръчета. Нека децата да подготвят номерцата към всеки подарък и да организират томболата – всеки изтегля листче с номер, включително и възрастните! Ако са шеговити, още по-добре – например чорап с дупка, весела маска, топче на клоун за носа – спомнете си всичко, на което се смеят децата.

9. Игра на шише – вярвам, че не сте забравили любимата си игра от тийнейджърските години! Е, защо да не я използваме и в семейните забавления в новогодишната нощ – нека желанията са мили, смешни и весели – например целувка по нослето, да застанеш на един крак и да кукуригаш, да имитираш слон или просто да подскачаш като зайче!

10. Домашни конфети. Ако не ви плаши основното чистене след новогодишното парти, защо да не си направите и хартиени конфети, които децата да разхвърлят с ентусиазъм, докато вие отваряте шампанското! Нужен ви е само перфоратор – обикновен, или от специалните, които се продават вече по книжарниците (има и със снежинки) и шарени хартии – може да използвате стари списания или друга вече употребявана хартия. Ако искате да има повечко блясък и празничност, може да използвате и специални хартии в сребристо или златисто. Децата с удоволствие ще помогнат в седмицата преди празника. После само слагате в нечупливи чашки или свити от хартия фунийки и оставяте на децата да ги хвърлят нагоре. А може да ги скриете и в балон, който да хвърлите нагоре и тайничко да спукате с карфица. Изненадата е гарантирана!

90592494 s

11. Посрещане на Новата година с друга страна! За децата често е трудно да дочакат посрещането на Новата година в полунощ – защо да не попътувате до друг часови пояс и да не посрещнете Новата година според него? Изберете си държава, в която Новата година настъпва по-рано. Ако имате кабелна телевизия с програми оттам – просто ги пуснете в точния час и лесно ще се пренесете с децата в избраната страна и ще споделите настроението. А може и да подготвите песнички или клипче от youtube – лесно се намират от предната година. Може да подготвите и тематично меню или сладкиш от страната, с която сте си избрали да посрещнете Новата година! Имайте предвид обаче, че в някои страни извън Европа и Северна Америка, посрещането на Новата година не е на 31-и декември!

12. Новогодишно семейно фото. Разбира се, какво е новогодишно парти без снимки! Може да въведете традиция за специалното семейно фото – изберете си специално място в дома, като и позиции – снимайте се всяка година на същото място или поне като максимално се стараете да повторите позициите си. Ще е весело да се види как се променяте с годините, а децата - как порастват!

А всъщност най-добрите идеи за празника ще ви дадат вашите деца! Попитайте ги как те си представят мечтаната новогодишна нощ! Играйте на техните игри! А през деня вместо да се суетите в кухнята, отидете в парка, на пързалката или още по-добре - на разходка в гората. А ако решите да го направите на 1-и януари - гарантирано няма да има навалица по пътищата. 

Весело посрещане на Новата година!

 

Прoчетохте ли пожеланията на Траяна за хора с чувство за хумор? Идеални са и за новогодишни късмети!

Препоръчваме ви още:

Как да посрещнем Годината на Жълтото куче

Невидимите подаръци

Традициите не са това, което бяха

Последно променена в Петък, 29 Декември 2017 00:43
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Обичам сина си повече

Обичам сина си повече

06 Окт, 2018 Отношения

Теб те е страх от мен

Теб те е страх от мен

22 Окт, 2018 Истории

За Валери и Креслите

За Валери и Креслите

22 Окт, 2018 Истории

Този етап

Този етап

21 Окт, 2018 Добра форма

Душа не се трансплантира

Душа не се трансплантира

20 Окт, 2018 Истории

Не ме гони!

Не ме гони!

19 Окт, 2018 Истории

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам