logomamaninjashop

Ти си мъжко момиче!

Автор: Надежда Сталянова

Покрай толкова актуалните протести напоследък се заслушах в някакъв коментар по радиото, в който се казваше, че полицаите са се държали мъжки. Нямаше нужда от обяснение, че това е комплимент към тях. В нашия език „държа се мъжки“ назовава  поведение, заслужаващо уважение – проява на сила, твърдост, решителност, и то -  извършени с достойнство.

Веднага се замислих колко ли пъти всяка от нас е чувала фразата: „Браво на теб, ти си мъжко момиче!“, от устата на хора, които искат да ни похвалят, да изкажат уважението си към нас за това, че сме се справили с непосилно много неща, че сме намерили изход сред трудни за разрешаване проблеми, че сме успели въпреки обстоятелствата и песимизма на околните. Всички знаем и веднага можем да затананикаме песента по стиховете на Недялко Йорданов „Моето мъжко момиче“, дотолкова този израз е активен в съзнанието ни.

girl 1848942 1280

От друга страна неведнъж съм била свидетел на това как дадена жена, към която е насочен този комплимент, въздъхва: „Ох, не искам да съм мъжко момиче!“ Тук изобщо няма да се впускам в критикуване или възхваляване на ролята на мъжа или жената в семейството и обществото, аз търся само значението на думите.

Не би ли предпочела съвременната справяща се с проблемите жена да бъде похвалена: „Ти си прекрасна, оправна, успешна жена!“. Не е ли леко неадекватно на този фон да наричаме мекушавия човек „женчо“?

Струва ми се, че в нашето съвремие постепенно, дори неусетно, сами ще се откажем от изрази, които ни вменяват, че само мъжете могат да се държат достойно или че женското поведение не е достатъчно твърдо и решително. 

Може да харесате също: 

Едно от най-добрите ми решения

Свобода

 

Доцент д-р Надежда Сталянова е преподавател в Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Докторската й дисертация е по сравнително славянско езикознание. Научните й интереси са в областта на съвременните процеси в българския език, семантиката, езиковата метафора, публичната реч, преподаването на български език като чужд. Автор на десетки научни статии, има издадени пет книги.

 

Последно променена в Четвъртък, 24 Септември 2020 08:32

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам