Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

"Момичето преди" на Дж. П. Дилейни

Автор: Мария Пеева

Ако трябва да опиша този трилър с едно изречение, бих казала: „Роман за съвършения дом и несъвършените му обитатели.“

Но всъщност е много повече от това.

На „Фолгейт Стрийт 1“ се намира най-уникалният дом в Лондон – умната къща на бъдещето, проектирана от ексцентричен, гениален архитект, толкова обсебен от минимализма, че за да ти позволи да живееш в нея, изисква да се откажеш от целия си багаж и всичко, което до този миг си натрупал в живота си. Наемателите се подбират по изключително високи и сложни критерии, след обстоен тест, който включва странни въпроси като:

Изправени сте през избор да спасите статуята „Давид“ на Микеланджело или безпризорно гладуващо дете. Кое избирате?

- Статуята

- Детето

Или дори

Нямам време за хора, които не се стремят към съвършенство.

- Подкрепям

- Не подкрепям

Въпроси към героините или въпроси към читателя? Не става ясно. Лично аз отговорих грижливо на всички и тайничко се питах дали биха ме допуснали до този дом. Но как отговарят героините не знаем, авторът оставя изводите на нас. Пред нас се разкриват паралелно историите им - две обитателки на дома от два различни периода – Ема преди и Джейн сега. И двете са объркани, преживели травма, интелигентни млади жени, които подсъзнателно се опитват да се отърсят от болката, която ги измъчва, да се освободят от миналото си, да започнат на чисто, да намерят изгубеното съвършенство. Освен това и двете са красавици, които дори външно си приличат. И двете ни разказват от първо лице за дните си преди и по време на пребиваването им в къщата и как тя и загадъчният й създател постепенно поемат пълен контрол над живота им. Пред нас се появява като архитектурен чертеж една заплетена драма на интриги, смърт, любов и лъжи. Драма, която започва с бегли подвеждащи щрихи, но придобива плътност, издига се, прецизна и стабилна, и се превръща в достоверен триизмерен макет, в който перфектната къща със сложното й управление и мултифункционалост, е алегория на самия живот, а архитектът й се изживява като Бог, който управлява съдбите на обитателите й в безумно търсене на съвършенството.

На фона на минималистичния изчистен стил на къщата, сюжетната линия е толкова изненадваща и изпълнена с обрати, че при целия си опит с трилърите, не успях да разкрия кой всъщност дърпа конците до развръзката. И в мига, в който се разкри, се изумих колко е логично. Отново минималистично, прецизно, обрано решение. И изненадващо, като мръсните чинии, които героинята прибира набързо в шкафа, за да запази съвършения порядък на дома.

Да не говорим, че чак на предпоследната страница разбрах кое е момичето преди и колко е важно да приемем несъвършенството като част от живота си, защото без страданието не можем да познаем и щастието. Така че намерих и добра философска нишка в този роман, но поднесена не като назидателни сказки за седемте стъпки към щастието, а вплетена в завладяващия формат на психо трилъра.

Рон Хауърд ще снима филм по него, чакам го с нетърпение. Дали няма да покани Анджелина Джоли и Марион Котияр за Ема и Джейн? А Брад Пит за Едуард – архитекта… В imdb все още няма информация за проекта, освен за сценариста и режисьора.

Дж. П. Дилейни е псевдоним на известен автор на бестселъри, който преди е публикувал криминални романи, но тъй като този трилър е психологически, издателите му препоръчват да го пусне под псевдоним, за да не подведе читателите. Работил е 15 години по „Момичето преди“, като междувременно е писал останалите си творби. В интервю казва, че докато се получи така минималистично и изчистено, както си го представя, е изхвърлил поне 40 000 думи… половината роман.

Е, получило му се е. Ето ви и едно минималистично описание за финал.

Един съвършен психотрилър за съвършенството, което убива.

 

Ако обичате трилъри, ви препоръчваме и Коя беше Алис на Т.Т Ричмънд, както и "Градът" на Дийн Кунц.

 

Последно променена в Събота, 13 Май 2017 09:50
Прочетена 3135 пъти

LIVING DINOSAURS SOFIA 300x250

  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Из групите на майките

Из групите на майките

18 Окт, 2017 Истории

Мамо, не ми крещи!

Мамо, не ми крещи!

19 Окт, 2017 Възпитание

Мамо, ние бедни ли сме?

Мамо, ние бедни ли сме?

17 Окт, 2017 Възпитание

Утрешен

Утрешен

03 Окт, 2017 Блог

На мама синчето

На мама синчето

22 Сеп, 2017 Истории

Залез в Шипково

Залез в Шипково

21 Окт, 2017 Истории

Нашите заблуди

Нашите заблуди

21 Окт, 2017 Блог

Синдромът "Мили мами"

Синдромът "Мили мами"

20 Окт, 2017 Мама

За мама... няма!

За мама... няма!

20 Окт, 2017 Забавно

Моят приятел сополът

Моят приятел сополът

20 Окт, 2017 Здраве

Как да сме приятни гости

Как да сме приятни гости

20 Окт, 2017 Развлечения

Facebook