Игрите на града

Автор: Невена Паскалева

Адвокатът идва точно в седем. На всяка среща е такъв – заковава секундата. Тази е петата ни подред. Влиза, без да си събуе обувките. Би трябвало да е привлекателен с черния си костюм, жълтата вратовръзка и пригладената назад гъста черна коса, но в този миг натрапчивата му елегантност ме стряска. С дългото си тяло и скосените рамене внезапно ми заприличва на прилеп, готвещ се да отлети. С жертва между зъбите. 

Преглъщам и оправям нервно един паднал кичур коса.

– Ела, да пийнем – казвам – взех хубаво вино.

Пием, хапваме френско Бри, а той оглежда всичко около себе си. Коментира размерите на жилището, стила на обзавеждане, начина, по който съм наредила чиниите в мивката. Обсъжда качествата на виното, което пием. Започва да ми разказва за пивоварните, в които е бил. В селата Езе, Венген, Савока. След един час разговорът вече страшно ми е дотегнал. Непрестанно го докосвам по лакътя, стремя се да уловя очите му, да му подскажа по всякакъв начин, че в момента не ме интересуват гастрономическите му екскурзии, а дали той е Мъжът. Мъжът, който най-сетне да запълни бездънната празнота, която Крис е оставил в живота ми.

Откъс от разказа „Розови бикини“ в сборника "Игрите на града"

36235961 2262644947079780 108756066652651520 o

За книгата:

Това, което със сигурност знаете за Пловдив, е, че има хилядолетна история. Той е един от най-древните градове в Европа, сменял е няколко пъти името си, бил е свидетел на стотици битки водени под стотици знамена, а в съвремието ни е европейски културен център. Това, което обаче със сигурност не знаете е, че:

- Пловдив може да облече плажна рокля и да ви целуне;

- може да ви подари свръхслух, с който да чувате на километри разстояние;

- да връща мъртви към живота;

- да отглежда чудовища в реката си;

- да създава един много особен розов цвят;

- да отваря портали към паралелни вселени;

- да задържа с вълшебство хората при себе си.

И други чудновати неща, за които можете да научите в сборника, който държите в ръцете си. Разказите в са в стил магически реализъм и представят живота на главната героиня Катерина под облика на родния й град Пловдив и през призмата на собствения й невероятен вътрешен свят.

igrite grada2

За автора:

Родена съм на 12 декември 1979 в град Пловдив. Завършила съм магистратура по британска и американска литература в СУ „Климент Охридски“, живея в Солун и работя като преводач. Печелила съм няколко конкурса за кратък разказ, между които конкурса „Рашко Сугарев“ през 2002 г. Имам участие в обща стихосбирка на литературния клуб „Елит“ през 1998, в българската антология „Ведри Хоризонти“ през 2006 г с разказа „Пътуване във времето“ и в алманах „Детски истории“ през 2015 година с поредицата „Приказки за Боби“. 
Обичам да пиша и да пътувам. Изписала съм стотици листове и съм била в десетки градове по света. Във всяка сътворена от мен дума и във всеки град, в който съм стъпвала, съм оставяла част от себе си. Градът обаче, който ме създаде като творец и който и досега държи в плен най-голямата част от сърцето ми, е един малък балкански град. Той ми е роден град. На моменти съм го чувствала страшно чужд. Бягала съм от него и пак съм се връщала. Не живея там от много години, но улиците му са пред очите ми непрестанно. Вървя по тях денем и нощем. Изживявам вълшебствата, които градът сътворяваше за мен, когато бях страшно млада, страшно красива и страшно невинна. Изживявам ги отново и отново. В един момент те се прехвърлиха върху листове. И двете ми страсти – писането и пътуването – се сляха в едно. И най-сетне, придобиха истински смисъл.


Препоръчваме ви още:

Деветте кръга

Лара

Пазачът на лифта

Последно променена в Понеделник, 10 Септември 2018 13:59
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам