5 любопитни факта за новия български детски игрален филм „Случаят Кюри”

 

4 специално обучени плъхчета албиносчета се снимат в новата продукция

1. Един от главните персонажи във филма - мишката Мария Кюри всъщност не е мишка, а бяло плъхче албинос и по-конкретно порода Спренг Доли. Бяло, с розовочервени очи. Има дълга и тясна глава, опашката по дължина е равна на дължината на тялото. Специално за снимките на филма бяха отгледани и дресирани общо 4 плъхчета от зоолога Стоян Лазаров и неговия син Петко. Продукцията разполагаше с три основни и идентични опашати дубльора, за да могат да се сменят и да не се претоварват по време на снимки. Беше осигурено и четвърто по-дребно плъхче, за по-близки кадри. Режисьорът и неговят екип предпочетоха плъхчета пред истинските мишки, защото са много интелигентни и социални. Те бяха дресирани да отговарят на името Мария Кюри, както и да обхождат заучен маршрут на придвижване.

curie scr 01 ok

2. Саундтракът в „Случаят Кюри” обхваща почти изцяло филма или общо 95% от него. Музиката е дело на композитора Георги Стрезов, а екипът и музикантите, нужни за реализацията му, надхвърлят броя на снимачния екип. В „Случаят Кюри” зрителите ще се насладят на оригинални композиции, както и на класическите фрагменти от „Лебедово Езеро” на Пьотър Чайковски в кулминационната сцена на филма.

curie scr 04 ok

3. Най-продължителният период от създаването на филма беше кастингът за ролите на децата. Подбирането на правилните типажи за режисьора Андрей Хадживасилев беше изключително важно, не само като индивидуално излъчване и артистичност, но и като обща симбиоза на героите. След посещения в множество творчески школи и формации, изборът на момчетата от актьорска студия „Дефисто” и на момичетата от балетна школа „Алегрета” към НДД беше категоричен. „Бях сигурен, че сме намерили най-подходящите деца и съм си свършил работата добре, оставаше само да заснемем филма.” споделя режисьорът Андрей Хадживасилев.

curie scr 09 ok

4. В центъра на сюжета на филма е главният герой на филма – 8-годишният Тони, който извършва поредния си научен експеримент с мишката Мария Кюри. С нея той иска да се яви на „Националния фестивал на науката” и да представи откритията си за натрупването на мускулна маса. Сценарият е вдъхновен от реалния "Софийски фестивал на науката", на който се провеждат различни научни опити и лекции с основен фокус към децата. Не случайно Гала премиерата на "Случаят Кюри" ще се проведе именно там на 12 май (събота) от 10:00 ч.

curie scr 02.j okpg

5. Широкото разпространение на филма в България на голям екран стартира от 18 май 2018 г. По щастливо стечение на обстоятелствата, без това да е търсено от авторите, точно тази дата е оградена в календара на Тони за дългоочакваното от него събитие на „Научния фестивал на науката”. Новият видео трейлър на „Случаят Кюри” е достъпен от днес в YouTube


Препоръчваме ви още:

Зайчето Питър - любимият детски герой на голям екран

"Формата на водата" и невъзможните мечти

Пич, какво ти е на лицето?

 

Последно променена в Петък, 04 Май 2018 10:05
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

8 часа насаме със себе си

8 часа насаме със себе си

28 Дек, 2018 Възпитание

Обещайте си

Обещайте си

31 Дек, 2018 Истории

Пожелайте им лош късмет

Пожелайте им лош късмет

04 Ян, 2019 Образование

Зодиак 2019

Зодиак 2019

03 Ян, 2019 Забавно

Всички обичат Лего

Всички обичат Лего

17 Дек, 2018 Развлечения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам