Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

5 съвета за почивката с деца

Живописен бряг на екзотичен курорт, топло море, ситен пясък, релакс и… деца. Мислите, че отпускът ви е обречен? Когато на психолога Илона Бунюел се ражда петото дете, тя започва да се страхува от семейните пътувания. После въвежда 5 правила, които могат да бъдат полезни на всеки, който иска да прекара летния си отпуск с децата и въпреки това да успее да си почине.

Всеки мечтае за идеалната почивка на брега на морето: децата строят пясъчни замъци, тийнейджърите се забавляват с бодибордовете си, а родителите се наслаждават на чаша Мохито, под сянката на чадъра.
Сега да се върнем на земята и да погледнем реалността в очите - дълги опашки на летището (или задръствания по магистралите), проблеми с багажа, стомашни инфекции, вечно недоволни пубери и други ужаси. Все пак ваканцията с деца ме е научила на нещо и аз вече имам свое ръководство – как най-пълноценно да прекарам безценния семеен отпуск.

102748200

1. Изберете нещо по-достъпно
Ние винаги се очароваме от рекламите на далечни екзотични страни, забравяйки суровата реалност – това е скъпо и дълго пътуване, което е трудно за организиране. Придвижването отнема ценно време от ограничения отпуск и ни изморява. А връщането обратно е още по-дълго и адаптацията вкъщи протича трудно.
Най-хубавата ни почивка беше във Френските Алпи – само на четири часа път от дома ни. През август там е спокойно. Това пътуване се оказа и най-евтиното в семейната ни история.

2. Вземете само най-необходимото
Няма нищо по-неприятно от ситуация, в която вие, два дни поред, търсите изчезналия си багаж на летището, в страна, в която никой не говори езика ви. Ние въведохме едно просто правило: един куфар (среден размер) на две деца, за да можем по-лесно да наблюдаваме и пренасяме багажа. Забравете модните ревюта – пет тениски, три чифта къси панталони (и едни дълги) обикновено са напълно достатъчни. Момичетата могат да добавят и две-три рокли, без непременно да носят подходящите за тях обувки.

3. Решенията взимат родителите
По-рано за мен беше важно децата да имат избор с какво да се занимават и къде да отидем всички заедно. Какъв беше резултатът? Спорове, разногласия и недоволни от крайното решение. Мъжът ми зае съвсем друга позиция. Той настоя всички семейни решения да взимат родителите – като отчитат предпочитанията на децата, но без да ги питат директно. Първоначално бях против. А къде остава свободата на избора? Но като видях резултата – щастливи и доволни деца - си спомних за изследването на Даниел Гилбърт за „изкуственото щастие“: „Ние сме много по-щастливи, когато изборът ни е ограничен и не можем да променяме решението си.“

170200575

4. Измислете си предизвикателства
Отдихът и релаксът са важни за добре проведения отпуск. Но в някакъв момент, все пак ти се приисква да се занимаваш с нещо ново и си готов буквално да се разтвориш в преживяването – когато е важен не резултатът, самият процес е приятен и интересен и времето протича неусетно. За целта, заниманието трябва да е достатъчно сложно и да изисква усилие, но да бъде в пределите на възможностите ви. Резултатът е дълбока, абсолютна наслада. Помислете по какво бихте могли да се увлечете и да изненадате себе си, да опитате нещо ново, на което не сте предполагали, че сте способни. Такива приключения ще направят отпускът ви наситен с емоции, радостен и запомнящ се.

5. Финалът е важен
Известно е правилото за пиковите и финални преживявания: ние оценяваме миналия опит според най-яркото си преживяване и по неговия финал – приятен или не. Така е и със семейните почивки – по това как ще завършат, ще съдите и за общото си впечатление от тях. Затова планирайки семейната ваканция изберете занимания, които предизвикват силни положителни емоции и се постарайте да завършите отпуска на високи обороти. От това зависи как ще го запомните.


335x347 1 fd1c02b89d62bedd816b46bb7e0d6cf9335x347 0xc0a8392b 21204446041428426923

Илона Бунюел е психолог, ръководител на международни програми в областта на позитивната психология във френската компания Positran. Автор на няколко книги, сред които най-известната е „Ключът към благополучието“.

 

 

 

 

 

 

За вълненията покрай семейната почивка можете да прочетете и в Мама Нинджа стяга багажа и Как си починах на морето.

Последно променена в Четвъртък, 15 Юни 2017 12:01
Прочетена 3966 пъти

LIVING DINOSAURS SOFIA 300x250

  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Из групите на майките

Из групите на майките

18 Окт, 2017 Истории

Мамо, не ми крещи!

Мамо, не ми крещи!

19 Окт, 2017 Възпитание

Мамо, ние бедни ли сме?

Мамо, ние бедни ли сме?

17 Окт, 2017 Възпитание

Гамени в метрото

Гамени в метрото

21 Сеп, 2017 Истории

Утрешен

Утрешен

03 Окт, 2017 Блог

Залез в Шипково

Залез в Шипково

21 Окт, 2017 Истории

Нашите заблуди

Нашите заблуди

21 Окт, 2017 Блог

Синдромът "Мили мами"

Синдромът "Мили мами"

20 Окт, 2017 Мама

За мама... няма!

За мама... няма!

20 Окт, 2017 Забавно

Моят приятел сополът

Моят приятел сополът

20 Окт, 2017 Здраве

Как да сме приятни гости

Как да сме приятни гости

20 Окт, 2017 Развлечения

Колко боли да имаш крила

Колко боли да имаш крила

19 Окт, 2017 Истории

Facebook