Забавни игри с тебешир

Автор: Нина Любенова

Баба ми се пенсионира като чистачка в селското училище. Всички поизписани и счупени тебешири вместо на боклука се озоваваха у нас и цялата тайфа от съседски хлапета се забавлявахме с тях. Прашните пръсти и цветната улица са едни от най-ярките ми детски спомени. По-късно, като ученичка, ползвах бял тебешир да задрасквам по учебниците и книгите информацията, която смятах за маловажна, а в края на учебната година с влажна кърпа заличавах следите.

Днес все още съм почитател на тебешира и не спестявам на сина си цветните прашни ръце, бузи и дрехи. И понеже дъждът от последните дни изми старите рисунки, купих нова кофа с тебешири и започваме да творим отначало.

 tebeshir2

Разбира се, за къде без играта на дама?! Много му хареса скачането следвайки числата, а малко след това измисли и свои правила.

Ето и няколко модела на играта, ако сте забравили как се чертае:

 hopscotch different courts

Имам цяло лято на разположение, за да му покажа всичките си любими игри и няколко нови, заимствани от интернет. Ако и на вас ви се играе с хлапетата, представям ви няколко идеи за забавления с тебешир:

Като деца играехме често на Охлюв като усложнен вариант на горната игра.

 Snailshell Hopscotch

 
Любима обаче ми беше Галактика. С братовчед ми я измислихме, докато скучаехме един следобед. За целта освен тебешир ви трябва и по една капачка от буркан за всеки участник. Очертавахме планети, едни добри, други лоши. От добрите можеш да продължиш да летиш, а лошите те връщаха на стартовата линия. Имаше и Слънце и ако попаднеш на него, корабът ти изгаря и отпадаш от играта. Някъде в далечината беше финалната звезда, която трябваше да достигнем. Стартът беше на около метър от първата планета. Хвърляхме капачката с надеждата да полети към някоя от добрите планети. Ако решите да пробвате тази игра, да знаете обикновените капачки за буркани летят по-добре от тези с винт.

 gslsktikis

Когато се събирахме повече деца, непременно играехме на Кър. Играта е малко грубичка, но пък много забавна. Целта е някой от отбора да успее да излезе през коридора, извън чертежа, да влезе в противниковия коридор и да настъпи с крак триъгълника в ъгъла на противниковото поле, извиквайки: "Кър!", докато противниковият отбор се опитва да го избута от очертанията на играта.

 kar

Играехме и еквивалент на дартс, но нарисуван на земята, и вместо стрели ползвахме камъни. Целта е да се събере определен брой точки като участниците последователно хвърлят камъче опитвайки се то да попадне в зоната с желаната цифра.

 1613ceae746fc0eb5ea2a0bad71cf324


Точки и квадрати
и до днес ми е любима игра, макар и на хартия, в зимните дни. За по-малките деца 6*6 или 8*8 точки е идеален размер като за начало. Очертайте точките на равно разстояние една от друга. Играчът си избира цвят тебешир, с който ще играе. Изберете кой ще започне пръв. Всеки участник свързва две точки в права линия. Който завърши квадрат, го оцветява. Победител е този, който е съединил най-много квадрати.

Play Sidewalk Chalk Games for Kids Dots and Boxes 600x900

Друга игра, която бяхме пренесли от листа на асфалта, е Морски шах.

 images

 
Рисувахме градове с магазини, училища, улици и пресъздавахме сцени с наличните коли и кукли.

 Fun and Easy Sidewalk Chalk Art for Kids to PLAY In Playing Cars in a Giant Sidewalk Chalk Town at B Inspired Mama

А ако обичате нестандартната фотография, може да направите оригинален фон с тебешира за следващата домашна фотосесия.

 chalk94


Ако обичате да изрязвате коледни снежинки или въобще да изрязвате причудливи форми, може да го направите и през лятото като ги ползвате за шаблони, които да оцветите след това.

 chalk45

 
Направете портрет като очертаете сянката на детето с тебешир и след това заедно дорисувате детайлите.

 fig2


За лудетини като моя хлапак, една завъртяна линия, която да следва тичайки, също носи много забава. Може да се добавят успоредни пресечени линии, по които да скача, и спирали, върху които да се върти. Вариации има безброй.

linia1

И най-вече - забавлявайте се на воля. Най-добрите идеи идват неочаквано!

 Как да направите ваканцията на детето си незабравима прочетете в 5 начина детето да учи с удоволствие през лятото и 10 идеи за забавление с децата през лятото.

Снимките са от личния архив на Нина и от интернет.

Последно променена в Понеделник, 28 Май 2018 09:59
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

8 часа насаме със себе си

8 часа насаме със себе си

28 Дек, 2018 Възпитание

Пожелайте им лош късмет

Пожелайте им лош късмет

04 Ян, 2019 Образование

Обещайте си

Обещайте си

31 Дек, 2018 Истории

Зодиак 2019

Зодиак 2019

03 Ян, 2019 Забавно

Скъпи Дядо Коледа!

Скъпи Дядо Коледа!

23 Дек, 2018 Забавно

Коледата невъзможна

Коледата невъзможна

23 Дек, 2018 Истории

Даровете на родителството

Даровете на родителството

30 Дек, 2018 Отношения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам