Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Цяло село е нужно,
за да се отгледа едно дете.

На море с куче в България?

Автор: Ивайло Василев

Имате куче в семейството...и дори повече от едно? Тогава или не ходите на почивка, или знаете в какъв кошмар се превръща търсенето на хотел където да ви приемат вас, децата... и оня рошав любимец, който от години е част от вашето семейство. Почвате да звъните на телефони, изровени от сайтове, рекламиращи се с добро отношение към гости с домашни любимци. Да, ама не. Оказва се, че това е било преди, вече политиката на този велик хотел с две звезди не толерира домашните любимци. Някои от тях лаели. Ами кучетата лаят, котките мяукат. Виж рибките мълчат, ама пък и кой ходи с рибки на почивка!

Е, и ние сме така. От години. Първо имахме едно куче, почина от старост. Сега имаме друго, осиновено... с тежък живот зад гърба си. А обичаме да пътуваме. И обичаме да пътуваме с кучето си, което от деня, в който влезе в доми ни, е част от семейството. И преди всяко свое пътуване се с сблъсквахме с този проблем. С домашни любимци не може! Не, абсолютно не може, шефът не дава. Или може, ако кученцето е малко и не лае. Няма да лъжа, няколко пъти сме се пласирали в хотел с твърдение, че сме с ,,кученце”. А то ,,кученцето” е 30 кг производна на амстаф, питбул и още нещо. Плащали сме допълнителни такси... спали сме в колата с него. И това в България. Виж в други държави не сме имали проблеми. И решихме да направим нещо по въпроса. Донякъде и на инат.

13450206 1743483842592930 3819286709515396491 n

Идеята ни да започнем бизнес с къщи „ЕкоСтар“ беше проста и се заключаваше в едно изречение: Защо по дяволите хората да не могат да почиват със своите домашни любимци? или Защо затова да плащат допълнителна такса? И решихме да направим обратното. Да поканим хора с домашни любимци на почивка при нас, без да ги питаме какво е кучето, лае ли /аз куче да свири като синигер не съм виждал/ и прочие уточняващи въпроси. Дори за бройката на кучетата да не питаме. И не просто да ги посрещнем с ,,добре дошли”, но и да получат отстъпка за това, че почиват с домашния си любимец.
kuche
Тук отварям една скоба, че хората които почиват със своите любимци и ги приемат като част от своето семейство, са хора, които помагат и на животни в беда. И спестените пари от почивка много често отиват при животно в беда. Почнахме със съвсем малко жилища миналата година. Буквално за дни запълнихме целият сезон. Идваха хора с едно, две... дори с пет кучета. Идваха хора с куче и котка. Всички ни питат за правилата при настаняване. Ами, правилата са прости - няма правила. Правилата са си точно тези, при които и вие самите отглеждате своите домашни любимци вкъщи. Единственото правило за нашите гости е да си почиват, без да се притесняват.

13585148 1749576715316976 5329377605635604428 o
И така, тази година увеличихме броя на жилищата за почивка. В интерес на истината сезонът още не е започнал, но вече почти всичко е пълно. В момента изграждаме площадка за аджилити до комплекса, където кучетата на нашите гости ще могат да тренират и да се забавляват. В плановете ни е и специален кучешки басейн. Опитваме се да създадем ненатрапчив комфорт на нашите гости. И удобства за тях, за децата им и за техните домашни любимци. Само това. Нищо повече. И не пиша това за реклама. По-скоро се надявам да го прочетат хора от туристическия бизнес и да разберат, че с политика ,,без домашни любимци” губят едни чудесни клиенти и гости.

18319010 1902316436709669 6706319730507339561 o

Още снимки и информация за къщи "ЕкоСтар" и възможностите за почивка ще намерите във фейсбук страницата на комплекса.

А ако сте без кучета, нека ви препоръчаме едно вълшебно планинско кътче в България - Макак Конак.

За почивка в Гърция можете да прочетете тази статия за плажовете със син флаг.

 

Последно променена в Понеделник, 29 Май 2017 16:04
Прочетена 9404 пъти

1 коментар

 • Даниела Панайотова
  Връзка на коментара Даниела Панайотова Сряда, 07 Юни 2017 07:28

  Текстът е от 2010 - благодаря ти, Господи, ледът взел да се пропуква...:)

  С куче на море
  Преди години… Добре де - преди немалко години лятната почивка на средностатистическия гражданин беше съсредоточена в почивните станции. Нещо като хотели с по-добро или пък с никакво качество, където човек отиваше да отмаря със семейството си с карта и на цени „народни”. Добрата страна - да отиде на почивка можеше теоретично всеки работещ. Лошата - както всяко нещо, което ти се дава почти даром, се „дава” по правилото, че на „харизания кон зъбите не се гледат”.
  Почивните станции си имаха строги правилници за вътрешен ред – тишина, сън следобед, ключ на входа в 11 вечер... Дори да си помислиш за куче зад стените за отдих беше в сферата на фантастиката (ненаучната…) Всъщност – това, както и изброеното, рядко правеше лошо впечатление на някого. Подробности от пейзажа... Както беше нормално, че не можеш да заведеш и деца до 3-годишна възраст - реват, търчат, вдигат шум и цапат. Като домашни любимци…
  (Носталгирайте си на воля, аз ще пропусна:) )
  Понеже тези години си отидоха - и с плюсовете, и с минусите, и средностатистическият гражданин посвикна да организира почивката си на хотел, някак неусетно се сблъска с проблема „С куче на море”. Дребен проблем, в сравнение с финансовата криза, глобалното затопляне и държавния бюджет, но, като застягаш куфарите - проблем си е, както и да го погледнеш. Така нареченият домашен любимец се е превърнал в уважаван член на семейството и идеята за почивка без него не допада на никой от останалите уважаеми семейни членове. Затова, освен чесането по главата и споменаването на неизвестните роднини неизвестно на кого, започваш да търсиш решение...
  Рекламните карета по вестниците - малки и големи, скромно премълчават дали примамливите им оферти включват присъствието на четирилапи. Което най-често означава, че и през ум не им минава някой да се домъкне с псето си!
  Сайтовете в интернет са по-благосклонни. Хотелите от 4 звезди нагоре често не се гнусят от кучета, но пък кой средностатистически кучесобственик може да отмаря на четиризвездни цени?! По-малко-звездните скромно обявяват” „Домашни любимци - по предварителна уговорка”. И тук започва голямото звънене… Не! Има изключения разбира се - адекватни хотелиери, които просто казват „Добре дошли!” И допълват, че и те си имат домашен любимец или пък, че са посрещали космати гости. Което обяснява доста неща...
  Говоря за останалите. Боже, какви представи за съжителство с куче имат повечето днешни граждани! Ако неразумно и безотговорно отглеждате зъбат мръсен звяр у дома и решите да го мъкнете на почивка, подгответе се със следния кратък въпросник:
  - „Ами колко е голямо кучето?” Трудно ми е да разбера какво значение има размерът. Добре де - не по принцип - конкретно... С какво едно голямо куче е по-различно от малко? Че яде повече? Че ваксините и противопаразитните са по-големи разфасовки? Отлично го знам - по-скъпо ми излиза. На мен! Не на съседите или на хотелиера.
  - „Нали няма да пикае в стаята?” Тук за миг изпадам в ступор. Вече съм обяснила, че кучето е домашно. Плахо съм добавила, че живеем в апартамент. Наистина ли човек допуска, че в дом с куче животното прозволно следва физиологичните си нужди – там, където го напъне?! Някак ми идва да обещая, че и аз няма да ползвам фикуса с подобна цел...
  - „Да не вземе да безпокои останалите гости?” Това е сложен въпрос. Философски и някак екзистенциален... Няма как да отговориш с две думи, няма как да си категоричен, просто няма как да гарантираш чуждите симпатии или антипатии. Знам ли кой от какво се „безпокои”? Мен лично ме безпокои чалга. Безпокои ме истерична майка, която крещи с пълно гърло по рожбата си и обещава да я пребие – няма значение за какво. Ей такива неща... Или пък това е странният начин да ме попитат дали четирилапият не лае до съдиране? Което вече (мисля си) е уточнено с репликата „живеем в апартамент”. Ама то – аз така си мисля...
  Добрата новина - ако сте го докарали до въпросник, имате огромни шансове да ви приемат с цялото ви дву- и четирикрако домочадие. Остава да не посрамите кучкарската гилдия и, кой знае, може би на следващата година не едно, а три-четири хотелчета ще проявят гостоприемство към странните ни семейства.
  Приятна почивка!

Оставете коментар

Уверете се, че сте въвели цялата необходима информация, означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

 1. Най-популярни
 2. Най-нови

Facebook