Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

На море в Гърция - Перамос

Неа Перамос е курорт, който се намира на 17 км от Кавала и на 3 км от Ираклица. От КПП Кулата е на 130 км, през Серес- Елефтеруполи. От КПП Илинден е на 105 км, през Драма и на 142 км от КПП Маказа, през магистрала Егнатия и Кавала. По пътя през Маказа и този през Кулата има тол такса, пътна такса, в размер на 2.40 евро за лек автомобил.

Неа Перамос най-голямото курортно селище в района на община Пангео. Важно е да се отбележи, че до Атина има град със същото име. Първите заселници са от 1920 година, като към днешна дата има около 3500 постоянни жители. В последните години Перамос се разви изключително като курорт за български туристи, поради близостта си до страната ни. Кристалните плажове на негова територия, и тези на Амолофи, са само на 3 км. Амолофи е плаж с естествени дюни, отличен със Син флаг за екологично чиста вода, на 6-то място в класацията за най-добър плаж в Гърция.

Ивицата на Перамос е дълга около 3 км, плажът е пясъчен, плитък и с много чиста вода.

IMG 4306

Има голяма свободна зона за плажуване, бийч барове, чиито шезлонги и чадъри се ползват срещу консумация, неограничено време.

В Неа Перамос могат да се видят архелогически разкопки на древната крепост на град Анакторопули от византийско време. Районът е известен с лозарството си. Един от най-хубавите сортове трапезно грозде е солтанина, бяло и без семки, което можете да си купите от производители. Непосредствено след лозята се намира плажа Амолофи, което означава „дюни“. Кристално чиста вода, плитко и пясъчно дъно. Плажът е дълъг 3 км, разделя се на първи, втори и трети дюни, посредством скали. Повечето бийч барове са концентрирани на вторите дюни, първите и третите са по-спокойни, с голяма свободна зона. Между Амолофи и Перамос се намира полуостров Врасидас с няколко малки свободни плажа. Известни барове са Blue, Liquid, Waves, Rivas. Единици са местата за настаняване там, почти няма строителство в тези защитени от закона дюни.

IMG 4307

Перамос има дълга крайбрежна алея, с множество заведения и магазини. Оживен курорт с фурни, аптеки, барове, бензиностанции и всякакви услуги. Голям супермаркет Масутис и много малки магазини тип бакалия. Там ще намерите всичко необходимо за една чудесна почивка.

В централната част на курорта са съсредоточени заведенията и магазините. Там настаняването е предимно в частни апартаменти и къщи, но има и няколко малки хотела. Липсват къщи с големи градини, преобладават кооперациите с апартаменти или етажи от частни къщи, с веранди. Перамос се развива непрестанно и за разлика от други места, където гръцката криза се е отразила на строителството, в него се строи и активно се извършват сделки с недвижими имоти, често с купувачи българи. Има заведения с български собственици, едно от тях е Mezze, хвалено с добрата си кухня и често посещавано от известни българи.
Една от почитателките на Перамос, която с удоволствие се завръща там, е актрисата Александра Сърчаджиева. Тя, заедно със съпруга си Иван Ласкин и тяхната дъщеря, посещават курорта и извън туристическия сезон, привлечени от магията на морето и прекрасните гледки, на които човек може да се наслади в района. Ако търсите по-спокойна почивка, то това би могло да се осъществи най-добре преди или след летния пик - юни или септември. В последните години се забелязва удължаване на сезона докъм 10.09., което повлия и на цените, задържайки ги същите (или близки) до августовските. Голяма заслуга за това има нашия национален празник на 06.09., около който е почти невъзможно да се намери свободно място за почивка в района.

IMG 4304

Най-горещият месец е август, дъждовните дни са рядкост, предимно в началото на сезона. Добър ориентир за температурите по дати дава нашият сайт sinoptik.bg, който е актуален и за цяла Гърция. Температурата на водата може да се види на база минали години тук. В Гърция не се предоставя такава информация, както у нас в синоптичните емисии.

Таверните предлагат типично гръцка кухня със задължителните за опитване калмари, риба, октопод. Менюто с напитки е по-ограничено като основно се набляга на бира, узо и ракия, на гръцки ципуро. Много разпространена е напитка Рецина (Ρετσίνα), приличаща на бяло вино, която гърците консумират много, разредена с кола или друго безалкохолно. Има много специфичен и натрапчив вкус, далеч от нашето бяло вино, така че може да ви изненада неприятно. Бирата е с близък вкус до нашите, по-известни местни марки са Митос, Алфа, Вергина. В магазините често има промоция на стекчета и цената доближава тази у нас. Повече за храната и цените ви разказахме в статиите за Палио и Ираклица, където има интересна обща информация за Гърция.

IMG 4303

В Перамос, веднъж седмично, се организира пазар, на който се предлагат плодове, зеленчуци, маслини, зехтин, други храни, също и дрехи, и стоки за бита. Там цените са по-ниски от тези в магазините, често има производители. Много разпространена е подвижната търговия - бусове с плодове и зеленчуци или с риба, обикалят по улиците, няма начин да не ги чуете, ползват мегафони. От тях можете да си вземете прясна риба. Прясно месо, освен в големите магазини, е за предпочитане за купувате от месарниците. Хляб и тестени изделия във фурните, които отварят сутрин рано и работят до 14 часа.

На около 6 км от курорта има модерен хотел за кучета в село Агиос Андреас, разположен на 3 дка. 

В Неа Перамос има медицински център, с лекари специалисти. Може да се посещават с частен преглед или с медицинска застраховка. Най-близката болница е в Кавала на 17 км.

В района има интернет покритие през 4G мрежа. Може да се ползва интернет и през гръцка, предплатена карта. Като цяло, обаче интернета в хотели и домове през wi-fi е възможно да няма отлично покритие. Това лято се очаква отпадането на роуминг тарифите в ЕС.

Информацията е предоставена от Антоанета Георгиеваgreobg.com

Препоръчваме ви плажовете със син флаг в Гърция.
Ако сте решили да почивате в Гърция, може да видите и статиите ни за Ираклица
и Палио

Последно променена в Вторник, 23 Май 2017 11:00
Прочетена 9243 пъти
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Има ли място за бебе?

Има ли място за бебе?

15 Май, 2018 Отношения

Когато не става, не става

Когато не става, не става

28 Апр, 2018 Отношения

Село за млади хора

Село за млади хора

05 Май, 2018 Истории

Децата ни пречат!

Децата ни пречат!

19 Май, 2018 Истории

Комодо: Игри на страха

Комодо: Игри на страха

22 Май, 2018 Развлечения

Константин и Елена

Константин и Елена

21 Май, 2018 Блог

Учи, за да работиш

Учи, за да работиш

21 Май, 2018 Кариера

Любов Даскалова е квестор

Любов Даскалова е квестор

20 Май, 2018 Образование

Караме ли се пред децата?

Караме ли се пред децата?

20 Май, 2018 Отношения

Децата ни пречат!

Децата ни пречат!

19 Май, 2018 Истории

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Съгласен съм