Коледата невъзможна

Автор: Ваня Драголова

И така, село в Балкана, сняг до кръста, затрупани къщи, пушещи комини. Коледа, като празник, тъкмо набира популярност, но в местен план по традиция се свързва с клането на прасето. Всяко уважаващо себе си семейство отглежда по един-два екземпляра от въпросния биологичен вид. От ранни зори се палят огньове, бълбукат опушени казани с вода, пристигат едни брадати и мустакати апапи с ножове на кръста и гумени ботуши, псуват прегракнало на местен диалект и пият греяна ракия от сутринта. То си е цял ритуал.

Децата - на две и девет години, облечени в шушлякови гащеризони, с шапки и ръкавици, се мотаят в краката им, навират се из ръцете им и общо взето пречат на всички. Всеки знае какво да прави, къде да пипне, кога да се намеси и мероприятието върви по отдавна установен алгоритъм.

Първият знак, че нещо се обърква е, когато прасето дава неочаквано силен отпор и отказва да излезе. Апапите нахлуват в кочината, в последвалата битка една греда пада и сцепва главата на най-напористия. Взрив от нецензурни думи, неподлежащи на цитиране. Ясно се отличава само култовата фраза „Мамка му и прасе” в различни вариации. Двегодишният ми син наблюдава от безопасно разстояние схватката и е силно впечатлен от специфичната лексика. Сестра му отдавна е влязла на топло. Раненият криво-ляво е превързан. Така или иначе, след час и половина на двора, на специален тезгях има грамада от месо, което трябва да се транжира, измие, прибере. Важна роля имат помагачите, които поливат на касапите. За целта от врящия казан се налива вода в кофа, която се охлажда от маркуча. Деветгодишната ми дъщеря вече е на двора и се муши да полива. Гребва от кофата и в усърдието си излива канчето не където трябва, а в ботуша на най-близкия касапин. Отново взрив, рев... водата е вряла, не е охладена. Давам първа помощ на пострадалия, другите се черпят с греяна ракия, малкият, огладнял, сочи купището месо и повтаря: ”Пижола, пижола.”

Коледа на село или как заклахме прасето

97c9669c01b9143a268bf27097877607 XL

След още един час всички участници са на масата - тави с пържоли, червено вино, туршии и люти чушки - както традицията повелява. Децата са в детската стая, изморени, хапват и гледат видео (тогава се гледаше видео). Улисана покрай гостите - кой пребит, кой попарен, не им обръщам особено внимание и само периферно отбелязвам, че малкият се върти все покрай масата. В късния следобед той се свива на леглото си, започва да плаче и вика: ”Боли, боли!” Още не говори и не мога да разбера какво го боли, сочи си корема, вдигам му дрехите и получавам минишок - коремчето му е с размера на топка. ТОЙ Е ПОГЪЛНАЛ ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО МЕСО! Но не е само това - дъхът от малката му уста мирише на бъчва! Естествено, потегляме за болницата през преспите. Двамата пострадали идват с нас. Все пак е Коледната вечер и в Спешното ни посрещат отегчена санитарка и пенсиониран фелдшер. При вида на процесията - майка с ревящо дете, двама окървавени мъже, единият куцащ, другия с превръзка на главата, фелдшерът се слисва, а санитарката изстрелва: ”Бе вий да не идвате от ромска сватба?!”

Нашата луда българска Коледа

d9860c51a78fa54832b510028e523c79 XL

Повиканият по спешност хирург констатира преяло дете с леко алкохолно опиянение (допил е оставена чаша с вино), оставаме в болницата под наблюдение. Двамата възрастни получават нови превръзки и за всеки случай инжекции против тетанус. Пада Коледната нощ, в отделението сме само аз и детето, то се успокоява, унася се и в просъница произнася отдавна чаканото първо просто изречение, а именно: „Баа мам и плясе.” 

 

Препоръчваме ви още:

Бай Ганьо ряпа да яде

Късметът на Явашеви

Традициите не са това, което бяха

Последно променена в Неделя, 23 Декември 2018 18:55
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

8 часа насаме със себе си

8 часа насаме със себе си

28 Дек, 2018 Възпитание

Пожелайте им лош късмет

Пожелайте им лош късмет

04 Ян, 2019 Образование

Обещайте си

Обещайте си

31 Дек, 2018 Истории

Зодиак 2019

Зодиак 2019

03 Ян, 2019 Забавно

Как свалих 15 килограма

Как свалих 15 килограма

11 Ян, 2019 Добра форма

Шарените черги

Шарените черги

24 Ян, 2019 Истории

Кръв от къртица

Кръв от къртица

24 Ян, 2019 Ревюта

"Не искам да съм мъжка майка"

"Не искам да съм мъжка майка"

24 Ян, 2019 Отношения

Параноята от сопола

Параноята от сопола

23 Ян, 2019 Здраве

На лов за Пловдив

На лов за Пловдив

23 Ян, 2019 Нашите деца

Двайсет въпроса

Двайсет въпроса

21 Ян, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам