logomamaninjashop

Как да помогнем на дете, което се нуждае от закрила

Знаем ли как да реагираме, ако видим дете в риск? Повод да потърсим повече информация за това е един кошмарен клип, който се разпространява в социалните мрежи. Мъжът, който го е споделил, казва, че се е представил за полицай, за да може да вземе личните данни на две пияни жени, едната с премръзнало бебе на ръце. Макар и не съвсем традиционно, поведението му е логично. Преценил е, че детето е застрашено, снимал е ситуацията като доказателство, опитал е да получи информация, за да я предостави на компетентните органи.

Тук можете да видите видеото.

Какво казва законът в такива случаи?

Кога едно дете се нуждае от закрила:

  • когато е останало без надзор или родителска грижа;
  • когато което е жертва на злоупотреба, насилие, експлоатация или всякакво друго нехуманно или унизително отношение или наказание в или извън семейството му;
  • когато съществува опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие;
  • когато съществува риск от отпадане от училище или което е отпаднало от училище.

Кого можем да уведомим?

Полицията - на телефон 112.

Горещият телефон за деца в риск е 116 111 и работи денонощно.

Дирекция „Социално подпомагане” по настоящия адрес на детето. Настоящият адрес на детето е този, на който пребивава в момента. Във всяка община има отдел „Закрила на детето” към дирекция „Социално подпомагане”. Тук можем да намерим най-близкия отдел за закрила на детето. Трябва да имаме предвид, че ако подадем сигнала анонимно, той ще бъде разгледан само ако става дума за насилие или по преценка на директора на дирекцията.

Държавна агенция за закрила на дететона този адрес можем да намерим контактите на агенцията и да се свържем с нея. Подаденият сигнал ще бъде препратен до съответната дирекция “Социално подпомагане”.

Министерство на вътрешните работи – в този случай сигналът се подава до най-близкото Районно управление „Полиция”. Можем да отидем лично или да се обадим на полицията да провери случая (възможно е да поискаме да останем анонимни с оглед на личната си безопасност).

Можем да уведомим, която и да е от посочените институции. Ако искаме да сме сигурни, можем да сигнализираме на всички, въпреки че те са задължени да се координират.

Според закона, ако научим за дете в риск и не ги уведомим незабавно, сме застрашени от глоба в размер от 1000 до 5000 лв., според тежестта на нарушението и дали извършваме нарушение за първи път. Угризенията на съвестта не ги включваме в сметката, те зависят от личния ни морал.

Внимание!

Не бива да бъркаме Държавна агенция за закрила на детето с отделите „Закрила на детето” към дирекция „Социално подпомагане” на Агенцията за социално подпомагане. Това са отделни административни структури, които имат различни функции и различни правомощия. Всяка община има отдел “Закрила на детето”, който осъществява текуща дейност на местно ниво, докато Държавна агенция за закрила на детето има по-общи и координиращи функции.

Текуща практическа дейност по закрила на детето в общините извършват отделите „Закрила на детето” на местно ниво, а председателят на Държавна агенция за закрила на детето е едноличен специализиран орган за ръководство, координиране и контрол в областта на закрилата на детето в цялата страна.

Не забравяйте този горещ телефон:

На телефона за деца – тел. 116 111, който е безплатен за цялата страна, можем да получим съвети и подкрепа. Линията работи денонощно. Тел. 116 111 е еднакъв във всички страни в Европа, както и в Турция. Не сме длъжни да съобщаваме името си.

Източник на препоръките: pravatami.bg


Препоръчваме ви още:

Всеки сам си преценява

Забранете безотговорните родители

Пазете децата

 

 

Последно променена в Събота, 03 Ноември 2018 23:29

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам