logomamaninjashop

Отпускът по майчинство по света

Необходимостта от тесен контакт на родителите с бебето през първите месеци от живота му е доказана и от психолозите, и от педиатрите. Освен това тя е призната на законодателно ниво в повечето страни, което потвърждава правото на младите майки на отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете. Все пак продължителността на този отпуск в различните страни съществено се различава.

Хърватия

hyrvatia

Продължителност на отпуска по майчинство – 410 дни

Отпускът по майчинство в тази страна е много щедър не само като продължителност, но и като заплащане – до навършването на 6 месеца на детето, майката получава 100% от заплатата си от Фонда за медицинско застраховане.

Великобритания

pexels photo 208509

Продължителност на отпуска по майчинство – 365 дни

Британските родители могат да си поделят този отпуск. Майката задължително ползва 2 седмици след раждането на детето. През останалия период може да го подели с бащата.

Швеция

pexels photo 189860

Продължителност на отпуска по майчинство – 480 дни

Шведските родители също могат да поделят отпуска помежду си.  На всеки родител са предоставени по 240 дни. При това бащата задължително ползва 60 дни, останалите може да прехвърли на майката. Всеки сам избира и разпределя по колко часа майчинство на ден ще ползва, включени са и събота и неделя. Обезщетението за майчинство е обложено с данък.

Русия

pexels photo 1296084

Продължителност на отпуска по майчинство – 140 дни

След отпуска по майчинство, жената може да ползва отпуск за отглеждане на детето, докато то навърши 1,5 години. През този период получава 40 % от заплатата си. Има право на още една година и половина, ако реши да удължи престоя си, но вече без заплащане и признаване на периода за трудов страж.

Казахстан

pexels photo 1087722

Продължителност на отпуска по майчинство – 126 дни

В случай на усложнения или раждане на 2 и повече деца, частта от отпуска, който се ползва след раждането, се увеличава с 10 седмици. Майката може да ползва отпуск за отглеждане на детето до навършване на 3 години.

Финландия

finlandia

Продължителност на отпуска по майчинство – 126 дни

Жителките на Финландия могат да заменят отпуска за отглеждане на дете с безплатна ясла или да ползват грижите на безплатна детегледачка.

Португалия

pexels photo 838877

Продължителност на отпуска по майчинство – 120 дни

Според местното законодателство таткото е длъжен да прекара с новороденото не по-малко от 5 дни. Ако не се възползва, подлежи на глобяване.

Франция

pexels photo 698878

Продължителност на отпуска по майчинство – 112 дни

Този период може да бъде разделен на две части (2 месеца преди раждането и два месеца след него) или да се остави по-голямата част от дните за послеродовия период. Повечето френски майки се възползват от това си право. При желание жената може да съкрати отпуска преди раждане до 3 седмици, максималният разрешен от закона срок за присъствие на работното място е 36-та седмица от бременността.

Китай

pexels photo 765251

Продължителност на отпуска по майчинство –  минимум 90 дни

„Минимум“ означава, че срокът му е плаващ и се определя от възрастта на жената – колкото по-възрастна е майката, толкова по-дълъг е отпускът.

Исландия

baby baby with mom mother kiss tenderness 67663

Продължителност на отпуска по майчинство – 90 дни

Ако отпускът за бременност и раждане се предоставя само на майката, следващият, за отглеждане на детето, се формира по системата 3-3-3: 3 месеца за майката; 3 месеца за бащата; още 3 месеца, които родителите могат да си поделят.

Индия

pexels photo 1339417

Продължителност на отпуска по майчинство – минимум 84 дни

В случая „минимум“ означава, че зависи от това кое поред се явява детето за семейството. Продължителният отпуск, който съответства на стандартите на Световната организация по труда (26 седмици или 182 дни), е достъпен само за жени, които раждат първо или второ дете. Ако очакваното дете е трето или следващо, отпускът трае само 12 седмици (84 дни).


Обединени арабски емирства

pexels photo 1079384

Продължителност на отпуска по майчинство – минимум 45 дни

Срокът на отпуска в ОАЕ зависи от това, в каква компания работи жената – държавна или частна. Жените, които работят в частния сектор, имат право на 45-дневен отпуск, който включва до- и послеродовия период. За тези, които са в държавни структури, срокът е два пъти повече – 90 дни.

У нас

pexels photo 122101

Майката има право на платен отпуск поради бременност и раждане в размер на 410 дни за всяко дете.

45 дни от него се ползват задължително преди раждането. Ако то се състои преди да са изтекли, остатъкът се добавя към дните след раждането. При съгласие от страна на майката, този отпуск може да се използва от бащата на детето, след като изтекат 6 месеца след раждането. Но това може да се случи, ако майката трябва да се върне на работа. Остатъкът от отпуска може да се ползва и от бабите или дядовците на детето. Таткото има право на 15-дневен отпуск от датата на изписване на бебето.

Отпускът по майчинство е платен. Жената има право на парично обезщетение за бременността си в размер на 90 % от средното дневно брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени осигуровки. За целта тя трябва да има натрупан 12-месечен осигурителен стаж. Общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата в страната и по-голям от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

От 2017 година на младите майки се дава нова възможност. Те могат да се върнат на работа след изтичане на 135 дни от началото на майчинството им и тогава имат право на обезщетение в размер на 50 % от обезщетението за майчинство. Задължително условие е детето да не е дадено на ясла или детска градина. За по-нататъшното му отглеждане, до 3-годишна възраст, майката има право на отпуск.

По данни на Международната организация на труда в повечето страни правото на майката и бебето да бъдат заедно в първите месеци след раждането е узаконено, с регламентирани социални придобивки и заплащане. Само в 2 % от държавите това не е предвидено със закон и единствената развита страна сред тях е САЩ. Там майката има право само на 12 седмици неплатен отпуск.

Screen Shot 2018 08 28 at 9.44.21

Източници: adme.ru, pravatami.bg, графика от buzzworthy

Препоръчваме ви още:

Кой как отглежда децата си по света

Защо холандските майки са най-щастливи?

Се ла ви, както казват французите

 

Последно променена в Вторник, 28 Август 2018 10:45

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам