Да помогнем на Любчо

Сигурно много от вас познават симпатичния Любчо и всеотдайната му баба Саня Христова. Историята му е колкото разплакваща, толкова и вдъхваща надежда. Любчо губи майка си още преди да се роди при ужасна трагедия, която потресе цяла България през 2002 година. Бременната в осми месец Невена и съпругът й са убити на тротоара от пиян шофьор. Все още нероденият Любчо е спасен, но идва на този свят не само сирак, а и с тежки увреждания. Но знаете ли, всъщност Любчо е дете с късмет, защото все пак не е сам. Благословен е да има баба-борец, баба-герой, която пред нищо не се спира и никога не се предава. Животът им е непрекъсната битка с пораженията на детската церебрална парализа. Може би заради непримиримостта на двамата и на приятелите, които ги подкрепят, Любчо е усмихнато момче, което упорито преодолява недъзите на заболяването си.

39047716 2177289689166854 8441892725778808832 n

Сега Любчо има нов шанс. Неотдавна той беше прегледан от специалист, който прилага нова терапия със стволови клетки. Любчо и Саня се срещнаха с д-р Джихан Абазович, който преглежда момчето и се запознава с документацията по лечението му до момента. Специалистът преценява, че може да бъде полезен и препоръчва триразов курс на лечение в болница в Нови Сад. Терапията се изразява във вливане на извлечени от тазобедрената кост стволови клетки в гръбначния стълб. Д-р Абазович е оптимистично настроен за ефекта от лечението при Любчо, тъй като момчето е на 16 години и мозъкът му все още се развива. Терапията може да подобри психо-емоционалното му състояние, да повлияе положително върху фината моторика, краткосрочната памет и др. Тъй като следя състоянието на Любчо, видях, че се набират средства за кампанията му и се обадих на Саня, че ще пишем за Любчо отново. И знаете ли какво ми каза тя? Нещо, което никога няма да забравя. "Мария, много ми е неудобно да пишете само за моя Любчо, защото там има още трима българи, които се нуждаят от средства за лечението. И никак няма да е честно, все пак хората не разполагат с толкова средства да помогнат на всички. Ако пишете за Любчо, какво ще правят другите? Две дечица има, освен него, и една жена, която е майка и е пострадала при злополука, кой сега ще й гледа децата?" Да, бабата на Любчо ми каза тези думи. В болката и в страшната си битка тази жена има сили да мисли и за чуждото нещастие. Затова ние решихме друго. Решихме да пишем за всички. Заедно с Любчо на терапията се подлагат още трима души – 7-годишната Елена от София, 4-годишният Никола от с. Камен и 34-годишната Златка от Куклен. А вас, който имате възможност да помогнете, ще помоля да не избирате само Любчо. Това е желанието на баба Саня, от която все повече се възхищавам. Нека се опитаме да редуваме хората, на които ще помогнем. Може например да отбелязвате в коментар на кого сте помогнали и следващия да избере друг. Всъщност, ваша воля. А ако нямате възможност, просто споделете, това е достатъчно.

Една забравена история

39872954 2187686561460500 78197657411584 n

Сумата, необходима за пълния курс на лечение на всеки от четиримата, е 49 230 евро. Ето няколко думи за другите трима пациенти:

Златка

Златка Маринова е на 34 години от малкото градче Куклен, близо до Пловдив. Преди две години, докато чисти, пада от висока стълба. Вследствие на инцидента няколко кости в гръбначния ѝ стълб са раздробени. Претърпява тежка 3-часова операция. Когато се събужда от упойката, лекарите ѝ казват, че поне година няма да може да се движи и никога няма да е същата като преди. Златка е майка на две деца.
Дарителска кампания "Да сбъднем мечтата на Златка" - вижте тук  

Никола

Никола Христов е на четири годинки, от с. Камен. По време на раждането лекарите в Горна Оряховица губят тоновете на бебето, което налага секцио. Три дни по-късно майката на Никола е изписана с напълно здраво дете по документи. В деня, в който младото семейство се готви да прави погача за бебенцето то прави първия си гърч. От този ден светът се преобръща и започва непосилната битка на Никола с детската церебрална парализа и епилепсията.

Дарителска кампания "Заедно за бъдещето на Никола" - вижте  тук

Елена

Елена Минкова е на 9 години от София. Откакто се е родила, тя и родителите й живеят със стигмата семейство с “различно” дете. Елена има поставена диагноза детска церебрална парализа и епилепсия.

Дарителска кампания "Да дарим бъдеще на Елена" - вижте тук

 ***

Нека помогнем!

Дарителска кампания "Да помогнем на Любчо" - вижте тук

Тяхната борба

38071979 2163702533858903 8852081747727220736 n


Прочетохте ли

Няма майка - няма пари

Последно променена в Петък, 24 Август 2018 15:59
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Ти можеш всичко

Ти можеш всичко

18 Окт, 2018 Възпитание

Кога е вкусен бонбонът?

Кога е вкусен бонбонът?

18 Окт, 2018 Истории

Красиви хора

Красиви хора

17 Окт, 2018 Истории

Хазарт

Хазарт

17 Окт, 2018 Истории

Ева на третия етаж

Ева на третия етаж

17 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам