Къси разкази за къси панталонки

Автор: Мая Цанева

От близо месец си търся нови къси панталони. Старите ми „официални“ панталонки вече имат три вида майчински петна, а синьото им наистина е blue. Затова се сбогувахме и аз започнах да им търся заместник. Лято е, горещо е, всички са полуголи, нали… Но това прозаично начало се оказа отправна точка за нещо много по-голямо, не само по размер. Неочаквано за мен дължината на късите панталонки се оказа най-деликатната мярка за времето, което ме крепи и събаря.

Морето ми е до колене, а краката – дълги

Първата ми осъзната снимка с къси панталони е от една екскурзия в 7-и клас. Всички сме седнали пред един фонтан, а от мен се виждат... крака. Тогава бях все още наистина кльощаво хлапе с тънки крайници. На снимката съм с къси панталони и съм простряла крака напред. Когато наскоро се събрахме на среща на класа, една приятелка ми каза: „Ето те, ти си с краката!“. Да, това бях аз, с краката. Те ми служеха добре, да избягвам вниманието и да остана хлапе максимално дълго, „с бели маратонки и изтъркани джинси“.

Премеждие с панталони

Бях на около 16-17 години, в един от редките си спортни периоди. Аз спортувам интензивно, но за кратко. Тогава пътувах често между Пловдив и София с влак, за да се видя с баща си. В един горещ ден аз носех наистина къси панталони. Стояха ми идеално, както може да стоят на добре тренирано младо тяло „изпънато като струна“, както казва баба ми. И тогава, и сега, съм разсеяна и затова блеех на прозореца в коридора на влака, най-точно казано. Изведнъж се почувствах неудобно. Някакъв мъж от съседното купе ме зяпаше втренчено. Изплаших се и прекарах остатъка от пътуването на мястото си, с няколко сантиметра по-внимателна.

kysi

Когато панталонките бяха къси

Късите панталонки вероятно са една от най-капризните дрехи за жените. И от най-безпощадните съдници на всеки излишен килограм или сантиметър в повече. И най-голямата жалейка за времето „преди децата, преди тортата, преди онова залежаване“.

Сравнително отскоро съм приятелка с една прекрасна дама. Тя е като „киндер сюрприз“ – очакват те приятни изненади с всеки пласт от нейната същност, който разкрива. С нея се познаваме покрай децата: преди да се опознаем, все се чудех коя е тази жена винаги с къси панталони…

Тя обожава панталонки – те са нейната най-голяма слабост и болка. Носи ги като заклинание срещу бързия ход на времето: има крехка фигура, на която повечето майки могат да завидят. Облича се както Ѝ харесва, и със самочувствие. И Ѝ отива, по дяволите! Но нещо я гложди отвътре:

- Ако знаеш с каква талия на оса бях, с къси панталони, със сандалите на платформи… това ми беше като запазен знак… А сега… Хайде да ходим на този фитнес, искаш ли? Мога следобед преди да взема децата…

- Ще ходим, дай да го планираме – отговарям аз и поглеждам с нежелание белите си, бухнали бедра.

Не знам дали само си обещаваме да се върнем във фитнеса или все пак ще си възвърнем плочките, но и на двете ни е малко кофти… Докога ли заклинанието срещу бързия ход на времето ще действа… С фитнес, диета или… просто да прегърнем новите си секси извивки и да се радваме на живота…

„От днес имам вече нови панталонки“

Все пак си намерих нови панталонки. Направих бърз набег до намалението в мола и ги видях: въздушни, леки, с панделка и с прилична дължина за една майка. Грабнах ги и ги премерих. Стават ми! Купих ги и още същия ден ги облякох за един рожден ден. Едно червейче ме гризеше, затова попитах мъжа ми дали все пак не са твърде къси, всъщност една педя по-къси от предишните.Той ме изгледа одобрително и каза: „Отивай, че може скоро да не тръгнеш!“. И така, някак магически загубих по 3 см от бедрата. Не знам дали ще нося често новите си панталонки, но ги имам: още важа, така да се каже, макар и леко на ръба на 40-годишната си жалба по младостта. Да жалея и да не ходя с късо, или пък да не ми пука… Все още имам крака, които да ме спасят от лоши хора, думи и живот. И те заслужават да се показват!


Препоръчваме ви още:

Кожена рокля

Дупка в чорапа

Шапка в тролея

Последно променена в Сряда, 11 Юли 2018 09:17
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Възпитание според зодията

Възпитание според зодията

17 Сеп, 2018 Възпитание

Пред прага на училището

Пред прага на училището

17 Сеп, 2018 Образование

Расте, но не старее

Расте, но не старее

17 Сеп, 2018 Истории

Не искам да съм мечка

Не искам да съм мечка

16 Сеп, 2018 Възпитание

Чао, чао, какиии!

Чао, чао, какиии!

16 Сеп, 2018 Образование

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам