За Пипи, Мани и други свободни

По какво се различаваме от нашите родители, родени и живели най-много в социализма? По портокалите през юни? По скъсаните дънки?

Верният отговор е: по свободата.

Тази свобода ни даде възможност да пътуваме по света, да говорим без ограничения с братовчедка си в Австралия, да сме „вкъщи“ в Берлин, да ядем сьомга на закуска, обяд и вечеря, и най-вече да говорим и да се изразяваме свободно, доколкото е възможно в една „фасадна“ демокрация.

Свободата ни даде много, но и изисква немалко. И едно от най-големите усилия, които изисква, е да бъдем толерантни към другите.

Как участвах в етническата интеграция

64af7abb597af8d7a9c59ee559bf7320 XL

Когато бяхме малки, знаехме как изглеждат азиатчетата, негърчетата (извинете за политнекоректното изказване, но Пипи се меша с децата от остров Корекоредут без капчица свян), аборигенчетата, само от книжките. И как мечтаехме да ги видим на живо… Днес някои от нас дори имат деца с черти от други раси. А други ги подминават, за да не прихванат от тяхната различност. Да не говорим, че ако днес Пипи живееше в Швеция или Норвегия, вероятно я чакаха големи неприятности.

Когато бяхме малки, нямахме идея, че някои хора се влюбват в други хора от същия пол. Някои от тях днес са наши близки, приятели, колеги. Когато бяхме на 6, 10, 12 години, ние бяхме просто приятели, врагове, съседи, съученици и ги преценявахме според нрава им. И тези някои все още са наши приятели, врагове, съседи, съученици, колеги, поп идоли. И понякога им завиждаме, нали…

Никой не обича гейове

10625 ok

Когато бяхме малки, играехме навън и люпихме семки, които купувахме от циганската махала до нас. Бяхме чували всякакви истории за тези семки, но бяха много вкусни! Днес ядем семки и ръсим чия на салатата, без да мислим кой ги пакетира.

Днес ние сме свободни. Има възможност да се капсулираме в малки общности и да се спасяваме поединично. Общността е хубаво нещо - създава връзки и ти дава корени.

Но клоните стигат небето и виждат, че светът е голям и различните дебнат навсякъде.

И това не е лошо. Няма как да оцениш собственото си семейство, ако не го сравниш с другите.

Днес имаме възможност да се омешаме с други хора, да пътуваме, да създаваме приятелства, връзки, деца, с хора, които са толкова различни от нас, че няма да ни стигне един живот да се опознаем. Това ни дава възможност да създаваме свое „стадо“. Стадо като това на Мани слона в „Ледена епоха“. Спомняте ли си го? Тигър, ленивец, мамут и опосуми. Каква комбинация, а? Групичката преживя и потопа, и динозаврите, защото всеки имаше нещо полезно, но различно, което да даде на стадото.

Аз съм средностатистическа, хетеросексуална, омъжена жена с едно дете. То се държи като типично момче, но има и момичета, които не му отстъпват по бели и ожулени колене. Синът ми се научи да готви на розова кухня. Вярно, всъщност трябваше да е червена, но какво значение има… Когато беше на 3 години, любимата му играчка беше бебешка количка с кукла в нея. Днес стреля с пистолет от „Междузвездни войни“.

Кукла за момчето, кола за момичето

553eee60d42b6d2dd18b6ee1e3cd6428 L

Вярвам, че той ще избере какво семейство и какви приятели да има, само след като види и опознае още много различни деца – тъмнокожи, рижи, с бенки, с къси и дълги коси, деца с проблеми или побойници. Аз няма да го спра да създаде своето стадо като Мани слона. Предпочитам да пада и става, да се учи и да бъде отворен към огромния свят, който му принадлежи. Ние сме му създали корени, но никога няма да го спрем да лети. И да намира себеподобни и странни, където му видят очите.

И ако ме пита как да живее, ще му кажа: „Няма един правилен отговор. Важното е да си добър човек“.

Авторката пожела да е анонимна.


Препоръчваме ви още:

Как се чувстват децата в нестандартните семейства

Последно променена в Вторник, 12 Юни 2018 09:24
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

8 часа насаме със себе си

8 часа насаме със себе си

28 Дек, 2018 Възпитание

Пожелайте им лош късмет

Пожелайте им лош късмет

04 Ян, 2019 Образование

Обещайте си

Обещайте си

31 Дек, 2018 Истории

Зодиак 2019

Зодиак 2019

03 Ян, 2019 Забавно

Как свалих 15 килограма

Как свалих 15 килограма

11 Ян, 2019 Добра форма

Параноята от сопола

Параноята от сопола

23 Ян, 2019 Здраве

На лов за Пловдив

На лов за Пловдив

23 Ян, 2019 Нашите деца

Двайсет въпроса

Двайсет въпроса

21 Ян, 2019 Забавно

Кажи ми каква е майка ти…

Кажи ми каква е майка ти…

21 Ян, 2019 Възпитание

Винаги казвай „да“

Винаги казвай „да“

20 Ян, 2019 Отношения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам