Пазете се! Тази жена отвлича деца!

Автор: Мария Пеева

Една малка драма се разви преди два дни в социалната мрежа. Нямаше да обърна особено внимание, ако няколко приятели не ми бяха писали с молба да споделя и на моята страница. Затова и се захванах да проверя точно за какво става дума. Всичко започна с поста на майка 1, която споделя притеснителна ситуация в парка:

Здравейте, бих искала да споделя какво се случи днес с моя две годишен син в Южния парк.
Бяхме на разходка и в някакъв момент аз седнах на пейката и го оставих да гони гълъбите наблизо и да тича в близост до мен. В един момент виждам жена на възраст около 50 години която идва, хваща го за ръката и тръгва да го извежда от парка през храстите, всичко става за секунди.
Аз разбира се за веднага изтичах до сина ми и го повиках. Тя се стресна много и ми каза:
“Ваше ли е? Аз си мислех, че е сам. Едно колело щеше да го блъсне и аз го дръпнах.”
Нямаше никакво колело, аз бях на метър, два от сина си. Всичко това става на голямата алея над фонтана.
Явно трябва да го държа за ръка нон стоп и да бдя над него като орлица, за да е в безопасност. Внимавайте когато се разхождате там.
Пиша описание на жената, за да знаете как изглежда и понеже доста майки ме попитаха:
Слаба, средна на ръст, прошарена коса вързана на къса опашка, с малка раница на гърба, мургава, невзрачна жена, чието присъствие повечето хора не биха забелязали.

30768664 10214392413577913 1933699769 o

Към този пост, както виждате, няма снимка.

След което няколко майки копираха поста й като свой, тоест без да уточнят, че ситуацията се е случила с друга жена, и изведнъж излезе сякаш опитите за отвличане са няколко. Надявам се всички майки, които коментираха, че нещо подобно се е случило и с тях, да се обадят в полицията. Тези сигнали трябва да се проверят. Но историята не спира дотук.

Една от майките, ще я нарека майка 2, написа следното предупреждение (копирам го с правописните грешки), в което копира поста на майка 1, НО ДОБАВЯ КЪМ НЕГО ДВЕ СНИМКИ:

Тази жена, обикаля парковете и се опитва да краде деца. Ако някаде я видите, пазете децата си. В рамките на два дни е видяна в Южния и Западния парк,да се опитва да отвлече деца… избира ги предимно до към 2-3 годишна възраст,без значение пола на детето..

30846293 10214392420418084 1529733417 o

Впоследствие майка 2 обясни, че й е писала жена, която се представя за съседка на описаната “крадла на деца” и й пратила снимки. Съседката твърди, че я познала по описанието. “Слаба, средна на ръст, прошарена коса вързана на къса опашка, с малка раница на гърба, мургава, невзрачна жена, чието присъствие повечето хора не биха забелязали.” Намирате ли прилика между описанието на майка 1 и жената от снимките? Може би само “слаба и средна на ръст”. Описание, на което отговарят хиляди жени в София.

На този етап жълтите медии вече подхванаха историята. Обърнете внимание, че в споделянията и в жълтите медии жената вече се появява на снимки като неотделима част от историята на майка 1. Независимо че майка 1 изрично обясни, че жената не прилича на описанието и изобщо не е сигурна, че е същата.

 30849774 10214392416057975 568192936 o

Интересна подробност е, че майка 2, жената, която свърза снимките с историята за отвличането, е позната и преди в майчинската група с провокативен пост, в който споделя съмнения за педофил и пуска снимка на СОБСТВЕНИЯ СИ БИВШ СЪПРУГ. За щастие, тогава другите майки разкриха измамата, преди да почнат да споделят снимката и да набедят неподозиращия човек в педофилия. Майка 2 е изтрила поста си, но една от коментиралите пази скрийншот.

30771485 10214392399537562 1404429909 o

30771533 10214392477859520 1709047013 o

 

Според мен е важно хората да подхождат по-отговорно със споделянията на непроверена информация, особено придружена със снимки. В коментарите имаше закани за саморазправа, организиране на хайки и преследване на жената от снимките, която много вероятно няма нищо общо с оригиналната история. Някои майки писаха, че има много случаи на отвлечени деца напоследък. Търсих дълго и упорито из бюлетините на полицията, но не намерих такива. Разбира се, аз съм само един обикновен потребител и може да съм пропуснала. Ако вие имате информация за случай на отвличане на дете от парка, добре дошли сте да споделите.

Честно казано, хиляди пъти предпочитам тази история да е фалшива новина, отколкото наистина да има жена, която се опитва да отвлече дете от парка. Ако все пак има такава, правилният ход е да се отиде в полицията. Ако разполагате със снимка, още по-добре. Но нека е снимка, която сте направили вие, родителите на детето, което са се опитали да отвлекат, или присъстващите на сцената. Не снимка, която някой е споделил в социалните мрежи и изобщо не е ясно дали е на същия човек.

И накрая само си представете ситуация, в която някой, който не ви харесва, (бившето гадже на бившето ви гадже, или съседа, на чието място сте паркирали, или жената, която сте прередили на опашка за сладолед в парка или завистлив колега, или бизнесконкурент, или просто някой шегаджия), качи ваша снимка с надпис: ”Пазете се, майки, този мъж/жена е педофил/крадла на деца”, всичко това придружено с ужасяваща и много достоверно звучаща история.

Мисля, че админите на големите групи трябва да следят каква информация се поства на стените им. Информацията е сила. Дали ще се използва за добро или зло, зависи от нас. Междувременно, това, което можем да направим е ясно - да не оставяме децата си без надзор на обществени места и да се погрижим да знаят как да реагират в опасни ситуации. Преди време публикувах много полезна статия на тази тема. 

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете.

Ако искате, може да ги зададете на детето си и да проверите дали ще реагира правилно в рискова ситуация. Аз го направих и периодично им ги припомням. А жената от заглавната снимка на този текст НЕ СЕ ОПИТВА да отвлече ничие дете. Просто исках да ви покажа колко е лесно да превърнеш някого в престъпник - едно подходящо заглавие и една снимка са достатъчни. Моля ви, не вярвайте на всичко, което прочетете в интернет и в социалните мрежи. Не вярвайте и на мен. Проверявайте.

Последно променена в Понеделник, 23 Април 2018 08:27
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Възпитание според зодията

Възпитание според зодията

17 Сеп, 2018 Възпитание

Пред прага на училището

Пред прага на училището

17 Сеп, 2018 Образование

Расте, но не старее

Расте, но не старее

17 Сеп, 2018 Истории

Не искам да съм мечка

Не искам да съм мечка

16 Сеп, 2018 Възпитание

Чао, чао, какиии!

Чао, чао, какиии!

16 Сеп, 2018 Образование

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам