logomamaninjashop

Пазете се! Тази жена отвлича деца!

Автор: Мария Пеева

Една малка драма се разви преди два дни в социалната мрежа. Нямаше да обърна особено внимание, ако няколко приятели не ми бяха писали с молба да споделя и на моята страница. Затова и се захванах да проверя точно за какво става дума. Всичко започна с поста на майка 1, която споделя притеснителна ситуация в парка:

Здравейте, бих искала да споделя какво се случи днес с моя две годишен син в Южния парк.
Бяхме на разходка и в някакъв момент аз седнах на пейката и го оставих да гони гълъбите наблизо и да тича в близост до мен. В един момент виждам жена на възраст около 50 години която идва, хваща го за ръката и тръгва да го извежда от парка през храстите, всичко става за секунди.
Аз разбира се за веднага изтичах до сина ми и го повиках. Тя се стресна много и ми каза:
“Ваше ли е? Аз си мислех, че е сам. Едно колело щеше да го блъсне и аз го дръпнах.”
Нямаше никакво колело, аз бях на метър, два от сина си. Всичко това става на голямата алея над фонтана.
Явно трябва да го държа за ръка нон стоп и да бдя над него като орлица, за да е в безопасност. Внимавайте когато се разхождате там.
Пиша описание на жената, за да знаете как изглежда и понеже доста майки ме попитаха:
Слаба, средна на ръст, прошарена коса вързана на къса опашка, с малка раница на гърба, мургава, невзрачна жена, чието присъствие повечето хора не биха забелязали.

30768664 10214392413577913 1933699769 o

Към този пост, както виждате, няма снимка.

След което няколко майки копираха поста й като свой, тоест без да уточнят, че ситуацията се е случила с друга жена, и изведнъж излезе сякаш опитите за отвличане са няколко. Надявам се всички майки, които коментираха, че нещо подобно се е случило и с тях, да се обадят в полицията. Тези сигнали трябва да се проверят. Но историята не спира дотук.

Една от майките, ще я нарека майка 2, написа следното предупреждение (копирам го с правописните грешки), в което копира поста на майка 1, НО ДОБАВЯ КЪМ НЕГО ДВЕ СНИМКИ:

Тази жена, обикаля парковете и се опитва да краде деца. Ако някаде я видите, пазете децата си. В рамките на два дни е видяна в Южния и Западния парк,да се опитва да отвлече деца… избира ги предимно до към 2-3 годишна възраст,без значение пола на детето..

30846293 10214392420418084 1529733417 o

Впоследствие майка 2 обясни, че й е писала жена, която се представя за съседка на описаната “крадла на деца” и й пратила снимки. Съседката твърди, че я познала по описанието. “Слаба, средна на ръст, прошарена коса вързана на къса опашка, с малка раница на гърба, мургава, невзрачна жена, чието присъствие повечето хора не биха забелязали.” Намирате ли прилика между описанието на майка 1 и жената от снимките? Може би само “слаба и средна на ръст”. Описание, на което отговарят хиляди жени в София.

На този етап жълтите медии вече подхванаха историята. Обърнете внимание, че в споделянията и в жълтите медии жената вече се появява на снимки като неотделима част от историята на майка 1. Независимо че майка 1 изрично обясни, че жената не прилича на описанието и изобщо не е сигурна, че е същата.

 30849774 10214392416057975 568192936 o

Интересна подробност е, че майка 2, жената, която свърза снимките с историята за отвличането, е позната и преди в майчинската група с провокативен пост, в който споделя съмнения за педофил и пуска снимка на СОБСТВЕНИЯ СИ БИВШ СЪПРУГ. За щастие, тогава другите майки разкриха измамата, преди да почнат да споделят снимката и да набедят неподозиращия човек в педофилия. Майка 2 е изтрила поста си, но една от коментиралите пази скрийншот.

30771485 10214392399537562 1404429909 o

30771533 10214392477859520 1709047013 o

 

Според мен е важно хората да подхождат по-отговорно със споделянията на непроверена информация, особено придружена със снимки. В коментарите имаше закани за саморазправа, организиране на хайки и преследване на жената от снимките, която много вероятно няма нищо общо с оригиналната история. Някои майки писаха, че има много случаи на отвлечени деца напоследък. Търсих дълго и упорито из бюлетините на полицията, но не намерих такива. Разбира се, аз съм само един обикновен потребител и може да съм пропуснала. Ако вие имате информация за случай на отвличане на дете от парка, добре дошли сте да споделите.

Честно казано, хиляди пъти предпочитам тази история да е фалшива новина, отколкото наистина да има жена, която се опитва да отвлече дете от парка. Ако все пак има такава, правилният ход е да се отиде в полицията. Ако разполагате със снимка, още по-добре. Но нека е снимка, която сте направили вие, родителите на детето, което са се опитали да отвлекат, или присъстващите на сцената. Не снимка, която някой е споделил в социалните мрежи и изобщо не е ясно дали е на същия човек.

И накрая само си представете ситуация, в която някой, който не ви харесва, (бившето гадже на бившето ви гадже, или съседа, на чието място сте паркирали, или жената, която сте прередили на опашка за сладолед в парка или завистлив колега, или бизнесконкурент, или просто някой шегаджия), качи ваша снимка с надпис: ”Пазете се, майки, този мъж/жена е педофил/крадла на деца”, всичко това придружено с ужасяваща и много достоверно звучаща история.

Мисля, че админите на големите групи трябва да следят каква информация се поства на стените им. Информацията е сила. Дали ще се използва за добро или зло, зависи от нас. Междувременно, това, което можем да направим е ясно - да не оставяме децата си без надзор на обществени места и да се погрижим да знаят как да реагират в опасни ситуации. Преди време публикувах много полезна статия на тази тема. 

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете.

Ако искате, може да ги зададете на детето си и да проверите дали ще реагира правилно в рискова ситуация. Аз го направих и периодично им ги припомням. А жената от заглавната снимка на този текст НЕ СЕ ОПИТВА да отвлече ничие дете. Просто исках да ви покажа колко е лесно да превърнеш някого в престъпник - едно подходящо заглавие и една снимка са достатъчни. Моля ви, не вярвайте на всичко, което прочетете в интернет и в социалните мрежи. Не вярвайте и на мен. Проверявайте.

Последно променена в Понеделник, 23 Април 2018 08:27

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам