logomamaninjashop

Защо Албена означава красота

Автор: Бени Хюбнер

Казват, че името на човека в голяма степен предопределя съдбата му, носи закодирани знаци за неговите таланти, силни черти и слабости. Името АЛБЕНА се смята за типично българско име, като за негов създател се сочи големият писател Йордан Йовков. Създателят на „Албена“ описва начина, по който му е „хрумнало“ името така :

Колкото за името на Албена, аз го чух случайно: миналата година прочетох в един вестник, че при с. Надежда, Софийско, влакът блъснал една каруца, в която имало един поп и една жена на име Абленка. Името ми хареса. Отпосле научих, че има име Аблена. Но в тая си форма името не ми харесваше вече, не само че по-мъчно се изговаряше, но и поради друго: когато се създава един художествен образ, трябва да се намери име, което най-добре да изразява същността на лицето, да внушава най-пълно неговите духовни и физически черти. Албена не би била Албена, ако се наричаше Аблена. Такава, каквато е в пиесата, тя трябваше да си остане с името, с което е създадена и което й прилича – Албена.“

Йовков създава една силна, красива, своенравна и магнетична жена и търси за нея име, което да носи в себе си именно тези качества, затова разменя местата на буквите „б“ и „л“ и получава името Албена. Име на жена, която пленява и покорява, жена, която и в греховността продължава да излъчва хубост.

„Грешна беше тая жена, но беше хубава. Жените, които се канеха да я хулят, тъй си и мълчаха.“

Една хубост, която не е напълно традиционна, не е идеализирана. Тя съчетава в себе си човешки черти, които й придават особено очарование.

„Жената, момче, е рай, жената е вечна мъка. Жената е рибя кост. Като ти заседне в гърлото, ще се задавиш.”

Такава е Йовковата Албена, такова е и името, създадено за нея.

Името "Албена" по света

Всъщност името Аблена, на което Йордан Йовков се опира носи значение “планински божур“, а яблена е дива ябълка. По света обаче това име не е ново – името Албен (Alben) е срещано в латинския и има значение на „бял, светъл, блестящ“. Eгипетското al banni означава красив, al ban – красавица, хубава жена.

Изследователката Агнеса Данаилова, с похватите на ономастиката, изследва значението и етимологията на името Албена и открива следните ономастични връзки:

АЛ е древнобългарска морфема, семантично натоварена като „едно“, „първи“.
АЛБА – има индоирански произход и означава „небесен герой“.
АЛБ-…….- бог-герой, помощник на Бога за създаване на света. Добър ангел.
АЛБУС – има латински произход и значение на бял.

АЛБ – на древнотракийски означава хълм, планина, височина, а на тракокелтски – земя, свят.

Т.е. името Албена събира в себе си значенията на „изначалие, първенство, сила, красота, героизъм, водач“, което обяснява защо Боян, Бойко и Албена празнуват имен ден на една и съща дата – 28-и март. И двете имена са семантично обвързани с понятията „водачество, героизъм“. Смята се, че хората, носещи името Албена, са силни личности, които умеят да увличат другите след себе си. Надарени са с красота и остър ум, жертвоготовни са и отдадени на делата. Те са безкомпромисни, но честни, упорити и довеждат докрай започнатото. Умеят да печелят доверие и на тях може да се разчита.

Източник: artcvartal.com


Препоръчваме ви още:

Технологии на семейната идилия

Какво празнуваме на Цветница

Корона от любов

Последно променена в Сряда, 28 Март 2018 13:16

Свързани статии (по етикет)

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам