Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Защо Албена означава красота

Автор: Бени Хюбнер

Казват, че името на човека в голяма степен предопределя съдбата му, носи закодирани знаци за неговите таланти, силни черти и слабости. Името АЛБЕНА се смята за типично българско име, като за негов създател се сочи големият писател Йордан Йовков. Създателят на „Албена“ описва начина, по който му е „хрумнало“ името така :

Колкото за името на Албена, аз го чух случайно: миналата година прочетох в един вестник, че при с. Надежда, Софийско, влакът блъснал една каруца, в която имало един поп и една жена на име Абленка. Името ми хареса. Отпосле научих, че има име Аблена. Но в тая си форма името не ми харесваше вече, не само че по-мъчно се изговаряше, но и поради друго: когато се създава един художествен образ, трябва да се намери име, което най-добре да изразява същността на лицето, да внушава най-пълно неговите духовни и физически черти. Албена не би била Албена, ако се наричаше Аблена. Такава, каквато е в пиесата, тя трябваше да си остане с името, с което е създадена и което й прилича – Албена.“

Йовков създава една силна, красива, своенравна и магнетична жена и търси за нея име, което да носи в себе си именно тези качества, затова разменя местата на буквите „б“ и „л“ и получава името Албена. Име на жена, която пленява и покорява, жена, която и в греховността продължава да излъчва хубост.

„Грешна беше тая жена, но беше хубава. Жените, които се канеха да я хулят, тъй си и мълчаха.“

Една хубост, която не е напълно традиционна, не е идеализирана. Тя съчетава в себе си човешки черти, които й придават особено очарование.

„Жената, момче, е рай, жената е вечна мъка. Жената е рибя кост. Като ти заседне в гърлото, ще се задавиш.”

Такава е Йовковата Албена, такова е и името, създадено за нея.

Името "Албена" по света

Всъщност името Аблена, на което Йордан Йовков се опира носи значение “планински божур“, а яблена е дива ябълка. По света обаче това име не е ново – името Албен (Alben) е срещано в латинския и има значение на „бял, светъл, блестящ“. Eгипетското al banni означава красив, al ban – красавица, хубава жена.

Изследователката Агнеса Данаилова, с похватите на ономастиката, изследва значението и етимологията на името Албена и открива следните ономастични връзки:

АЛ е древнобългарска морфема, семантично натоварена като „едно“, „първи“.
АЛБА – има индоирански произход и означава „небесен герой“.
АЛБ-…….- бог-герой, помощник на Бога за създаване на света. Добър ангел.
АЛБУС – има латински произход и значение на бял.

АЛБ – на древнотракийски означава хълм, планина, височина, а на тракокелтски – земя, свят.

Т.е. името Албена събира в себе си значенията на „изначалие, първенство, сила, красота, героизъм, водач“, което обяснява защо Боян, Бойко и Албена празнуват имен ден на една и съща дата – 28-и март. И двете имена са семантично обвързани с понятията „водачество, героизъм“. Смята се, че хората, носещи името Албена, са силни личности, които умеят да увличат другите след себе си. Надарени са с красота и остър ум, жертвоготовни са и отдадени на делата. Те са безкомпромисни, но честни, упорити и довеждат докрай започнатото. Умеят да печелят доверие и на тях може да се разчита.

Източник: artcvartal.com


Препоръчваме ви още:

Технологии на семейната идилия

Какво празнуваме на Цветница

Корона от любов

Последно променена в Сряда, 28 Март 2018 13:16
Прочетена 3745 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Сами пишем себе си

Сами пишем себе си

25 Апр, 2018 Истории

Въпрос на оцеляване

Въпрос на оцеляване

25 Апр, 2018 Здраве

Удобното дете

Удобното дете

25 Апр, 2018 Възпитание

Майката не е само "инкубатор"

Майката не е само "инкубатор"

25 Апр, 2018 Добра форма

Бавачка или баба

Бавачка или баба

25 Апр, 2018 Възпитание

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on