Апатията е новият принцип

Автор: Ростислава Димитрова

По принцип всички сме съгласни за принципните неща. Всички уважаваме морала, съобразителността и правилата. Когато става въпрос за прилагането им в наша изгода. Когато става въпрос за нашите права. А когато се нарушават чуждите? Тогава принципът е апатия.

Едно общество има сериозен проблем, когато не се държи като такова. А то не е общество, когато е апатично. Когато дребните нарушения и неморални практики са навсякъде и са постоянни, тогава мълчаливо приемаме и големите. Тогава в медиите излиза нещо гръмко като скандала с ЧЕЗ, а ние сме дълбоко и в същото време лицемерно възмутени. След два дни в медиите излиза друг скандал, който ни потриса и ние забравяме първия. Но не разбирам от енергетика (не че не ме интересува темата), затова споделям нещо друго. 

В случая поводът е публикация в една група в социалните мрежи, която ме ядоса. Ама много. По-скоро реакцията към публикацията. Която пък е показателна до болка за състоянието на обществото. Все се сравняваме с чужбината и Европата, но все си оставаме със сравнението. Феноменът на преобразяването на българина, който в чужбина спазва всички закони, а като се прибере в България „б*л съм му майката, всички така правят“ е известен на всички. Каква е разликата между „бялата“ държава и законите й, и нашата родина с нашите закони? Само санкцията ли?

Криворазбраните правила на пътя

39260809 m

Всички принципно искаме на старата ни майка да й направят място да седне в автобуса. Но ние не правим на чуждите. Всички искаме на бременната ни жена да й отстъпят ред, но ние не го правим с чуждата. Всички искаме равен достъп, но заемаме местата за паркиране на хора с увреждания. Или за да не ги заемем, паркираме до тях, запушвайки ги и правейки ги на практика неизползваеми. Всички искаме безплатно здравеопазване, но бързаме да бутнем нещо в ръцете на доктора. Всички искаме добро заплащане (осигуровки), но всички подписваме договори на минималната и вземаме останалото под масата. Всички искаме майчинство, ама не сме работили - респективно нямаме осигуровки. И почваме да търсим познати, за да надцакваме системата. И така примерите са безкрай.

Публикацията, която ме провокира да напиша това, е моя - възмутих се от дребно нарушение, за което веднага се намериха хора, които да оправдаят и яростно да защитават нарушителите. Както се случва с всяка една публикация, която порицава нещо дребно. Но дребните неща са върхът на айсберга. Този, който смята, че няма проблем да спре на пешеходна пътека „за малко“, няма да има и проблем да извърши по-голямо нарушение. И така до безкрай. А тези, които го оправдават в малкото, ще го оправдаят и в голямото. Те подхранват и апатията. Тези, на които им пука и за малкото, решават, че няма смисъл да се обаждат, защото ще бъдат подиграни. После някоя кондукторка решава да свали детето ни от автобуса, защото няма по-дребни от 10 лв. И никой не го защитава. Но като стане медийно достояние и внезапно се възмущаваме: „Как така? Ама защо? Нямаше ли кой да защити детето? Тая, ако ми падне… “ И така. Отначало. Пак сме апатични. Докато не нарушат правата на нашето дете, нашите родители, нашите съпрузи. 

Докога така

75480751 m

Призивът ми е скромен, защото не всичко опира до закони. Едната дребна и мижава съобразителност е по-велика от закона. Моля, бъдете съобразителни! Знам, че четящите този текст са точно такива, иначе нямаше да си губят времето с него! За останалите има закони. Надявам се скоро и санкциите да станат практика, че да се научим на дисциплина и култура. Да станем общество.


Препоръчваме ви още: 

На какво ме научи шъткането

Всеки сам си преценява

Последно променена в Неделя, 29 Април 2018 20:50
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Обичам сина си повече

Обичам сина си повече

06 Окт, 2018 Отношения

Душа не се трансплантира

Душа не се трансплантира

20 Окт, 2018 Истории

Не ме гони!

Не ме гони!

19 Окт, 2018 Истории

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Ти можеш всичко

Ти можеш всичко

18 Окт, 2018 Възпитание

Кога е вкусен бонбонът?

Кога е вкусен бонбонът?

18 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам