Честит 8-и март, жени!

Автор: Яна Пеева

Днес празнуваме женската сила и постоянство и факта, че преди около 100 години едни феноменални жени (и мъже) са седнали и са си казали “стига толкова”. И са се събрали, и с много усилия са сложили началото на живота ни такъв, какъвто е сега. Живот с право на избор, с право на глас, с право да бъдеш такава, каквато пожелаеш. Отбелязваме и това, че все още има страни, в които момичета и жени нямат това право.

Преди няколко дни някой (не помня кой наистина) ми каза, че тази година най-накрая ще мога да празнувам 8-и март, все пак съм майка. Но аз и преди това си бях жена. И преди това бях заобиколена от силни, страхотни жени, които ми дават пример, и ме учат как да се справям с живота.

Нека бъдем вдъхновяващи и силни, и добри. Нека се подкрепяме, а не да се критикуваме напразно. Да подаваме ръка, когато някой има нужда, когато няма кой да му помогне, когато е сам. Да се вглеждаме в страданието на другите, да не го причиняваме, да го лекуваме. Да се борим - за щастието си, за щастието на хората, които обичаме, за правата си и за правата на тези, които не могат да се борят сами. Да не затваряме очи, защото ни боли да гледаме грозното, а да го направим красиво.

И ако някой ви каже, че не сте майка и затова не празнувате днес, най-любезно можете да му кажете да си гледа работата. А пък ако ви попита кога е Денят на мъжа след като ние, жените, си имаме специален, можете да му кажете - 19-и ноември.

kartinka

Всяка година Ричард Херинг прекарва целия 8-и март, правейки точно това в Twitter - отговаря на всички кисели хора, които недоволстват, и им казва точната дата, която да си отбележат в календара, за да празнуват мъжете, и междувременно събира пари за благотворителни каузи в полза на жените!

Ето и някои организации, които са се посветили на жените не само днес, а и през всеки друг ден от годината:

Български фонд за жените

Фондация “Асоциация Анимус”

Алианс за защита от насилие, основано на пола


Препоръчваме ви още:

На мама, която винаги мисли за другите преди себе си

Най-умната от красивите майки

Корона от любов

 

Последно променена в Четвъртък, 08 Март 2018 11:48
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Обичам те, есен!

Обичам те, есен!

22 Сеп, 2018 Истории

(Пред)училищни премеждия

(Пред)училищни премеждия

21 Сеп, 2018 Истории

На баба ти зодията

На баба ти зодията

20 Сеп, 2018 Забавно

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам