Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Баба ми, която никога не срещнах, но нося нейното име

Автор: Олга Игнатова

Все по-често се замислям за ролята на бабата в живота на детето. Имам само една жива баба и ми трябваше малко време да възприема, че синът ми си има двечки. За тях тепърва ще пиша истории, стихове и бележки, но имам баба, която никога не срещнах, и ми се иска да разкажа за нея, защото примерите и моделите в живота са основни за нашето възприятие на света, макар и понякога "невидими". 

Замислям се за ролята на моята баба, която не успях да срещна и нося името й. Чувала съм страхотни думи за нея, макар че животът й е бил кратък. Чела съм невероятно мили писма от дядо ми към нея, докато е бил в командировка в чужбина. Виждам и децата й, моята майчица и вуйчо ми. Личности с невероятно чувство за честност, подреденост и естетика. Изчетох редица разкази за значението на името, което съм взела. След чутото и видяното осъзнавам, че е била уникален човек. Човек, на когото "всички на улицата са й сваляли шапка", така казваше дядо ми, така казва майчицата ми, така казват всички съседи. 

Именно това ме провокира да си мисля честичко за нея и да търся ролята й в живота ми, макар и невидима с просто око. Не търся прилики с нея, те сами си излизат. Визуалните са видими, другите просто трябва да пронижат душата и сърцето, да оставят следа... и успяват.

Представям си я, стройна като статуетка, с гъста тъмна коса, виждам пъстрите й очи, леко затворени отстрани, с невинна млада усмивка и звънлив глас. Представям си я внимателна в приказките си, премерена и с чисто излъчване. Представям си я, вървейки редом до дядо ми, хванала го под ръка, стъпваща достойно, наравно и уверено. С пронизваща природна интелигентност и приятен събеседник. Представям си я в ролята й на майчица - загрижена, самоотвержена, внимателна и нежна. Представям си любовта в целувките, прегръщането и изискванията. Била е щастливка, защото е била майчица и на син, и на дъщеря. Дори и със смъртта си им е дала сили, смелост и достойнство да вървят по жизнения си път. Дала им е първите седем най-важни години в живота им. Дала им е свободата да растат, дала им е крилата да летят и опознават света около тях, дала им е красотата и добрината. Не я срещнах, но така си я представям и представите ми са плод на думите и действията на нейните деца, а децата са огледалото на родителите си. Не успях да се запозная с нея, да усетя прегръдката й, да чуя гласа й в приказките и песните. Не успях да й кажа "бабо", но успях да взема името й. Успях да се запозная с майка си и вуйчо си! Успях да я опозная с доброто, което носи всеки разказ за нея. И не защото е била майка на моята майка (всяка майка е добра), а защото във всяко съзнание е оставила мил и светъл спомен. Следа на честен, нежен, грижовен и внушителен човек. 

След като се раждам, ме наричат с нейното име, което своеобразно ми дава всичко добро от нея (буквално и косвено). Благодаря й, че е майка на моята майчица и ми предаде всички добродетели, благодаря й, че е моя баба. Благодаря й, че е този образ, който е в съзнанието ми. Благодаря й, че ми "даде" това име и продължих пътя й! Благодаря й, че съм такава каквато съм! Благодаря й, че е възпитала майка ми и чрез нея ми предаде най-хубавото! 

За ролята на бабата, която никак не е маловажна в живота на детето! Защото бабата възпитава майката, майката - детето и така животът се завърта и един ден детето става баба. 

Да са честити всички баби! 

 

Препоръчваме ви още:

Мъдростта боли

Моите баби

За бабите с любов!

 

 

Последно променена в Събота, 27 Януари 2018 15:43
Прочетена 4280 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Апелът на една майка

Апелът на една майка

09 Фев, 2018 Здраве

Моля ви, тръгнете си!

Моля ви, тръгнете си!

14 Фев, 2018 Отношения

Мамо, живей си живота!

Мамо, живей си живота!

27 Ян, 2018 Възпитание

Така, както всички мъже правят

Така, както всички мъже правят

03 Фев, 2018 Отношения

Мразя разходките

Мразя разходките

12 Фев, 2018 Забавно

Гавраджии

Гавраджии

23 Фев, 2018 Забавно

Образова ли ни образованието?

Образова ли ни образованието?

23 Фев, 2018 Образование

Какво се чува в Космоса

Какво се чува в Космоса

23 Фев, 2018 Актуално

Ние, несръчните

Ние, несръчните

23 Фев, 2018 Истории

Facebook