На Коледа мечтите се сбъдват

Това е историята на Ирина Коева, една от петдесетте хиляди майки, които всеки ден се борят и мечтаят да прегърнат своята рожба.

Какво е чувството да се бориш за дете и да имаш нужда от помощ от непознат?

 

Ние сме едно от многото семейства, които са минали или минават по този път. Ние сме вашите роднини, приятели, съседи, колеги. Ние сме 1 от над 50 000 такива семейства. За щастие, ние срещнахме нашия Ангел и чакаме своите чудеса (близнаци) около Коледа. Тази Коледа при нас сълзите няма да са от мъка, а от радост.

Но сега искам да ви разкажа за нашата история и едни прекрасни хора, без които тя нямаше да бъде реалност.

С моята половинка Марин се срещнахме, когато бяхме на 30 години. След няколко години съвместен живот решихме, че е дошъл моментът да увеличим нашето семейство. Бях на 33 години, всяка година ходех на профилактични гинекологични прегледи, никога не съм имала някакви заболявания или проблеми до момента, в който гинеколожката ми реши да ми пусне хормонални изследвания, заради нередовен цикъл. И така изследванията ми излязаха извън норма, бях насочена към неголяма ин витро клиника, с думите: „Те там инвитраджийте ги оправят хормоните, спокойно!”. Последва разговор по телефона с препоръчаната ми лекарка, която директно ми каза: „Няма смисъл да идвате на преглед, вие никога няма да можете да имате деца.”. Не пожелавам на никого да чуе тези думи, камо ли по телефона. Разбрах, че това не е моят лекар. Бях срещала информация за фондация „Майки за донорството” в социалните мрежи и по телевизията. Симпатизирах на тяхната дейност и дори съм се ядосвала, че нямам деца и не мога да бъда донор (едно от условията да бъдеш донор е да имаш дете). Но животът е колело. Завъртя се така, че аз имах нужда от донор. Имах нужда от майка-ангел, която да дари една клетка и да ми помогне да имаме дете. Тъй като имахме много познати с репродуктивни проблеми, които имат деца благодарение на д-р Стаменов, се насочих към него и болница „Надежда“.

Срещнахме се, разказах му историята ни, прегледа ме и с неземно спокойствие каза: „Ти ще имаш деца, по един или друг начин.”. Докторът поиска да пробваме със стимулация, но за съжаление, нищо не се получи. Имах си диагнозата „изчерпан яйчников резерв“ (просто съм се родила с по-малко яйцеклетки и те са се изчерпали по-рано). Няма яйцеклетка – няма бебе. В момента на прегледа с лошия резутат, докторът ми каза: „Винаги има вариант Б, ти ще имаш деца”. Въпреки лошата новина, ние излязохме от кабинета заредени с надеждата и увереността, която виждахме в неговите очи. Подадохме необходимите документи за донорско ин витро и започна нашето чакане. Един ден ми позвъниха с прекрасната вест, че има донор за нас, и че започваме опит.

Първи опит, голямо въодушевление, мечти и планове за бъдещето. Мина мечтаният трансфер и започна голямото чакане до теста. Това е период, в който започват да прескачат много мисли и въпроси в главата ти. Ще се получи ли? Всичко ли ще е наред? Каква ли е донорката? На този въпрос една вечер си седяхме с Марин и си отговорихме - „Със сигурност е добър човек.” Майка, която се е отделила от семейството си, за да ходи по процедури, отделя от времето си в днешния забързан живот, преминава през прегледи и изследвания, прави това напълно безвъзмездно и то за семейство, което никога не е виждала и няма да види. Съжалявам, но нямам достатъчно думи, с които да опиша тази жена. За съжаление, опитът ни беше неуспешен. За да стигнем до настоящия ни успех бяха нужни 6 опита.

По време на всички процедури и прегледи в болницата виждахме едни момичета рано-рано сутрин към 7 часа. Това бяха момичетата от Фондация „Майки за донорството“. Искам да представя поименно тези жени - Мариела Куртева, Виктория Георгиева и Валя Попова. Това са жени, посветени на каузата да помагат да се раждат деца, дълго мечтани и много чакани. Те всеки ден информират донорите за техните права, за самата процедура, през цялото време са в контакт с репродуктивните доктори, присъстват на прегледи и процедури свързани със самото донорство. Също така са в контакт и съдействат за всичко на рецепиентите. Тъй като ин витро процедурата с донорски материал не се поема от държавата, а се самофинансира, като един опит е в рамките от 5000 до 15000 лв., а голяма част от нуждаещите се двойки, са имали и други опити преди да стигнат до донорско ин витро, се сблъскват и с финансови затруднения. Фондацията организира набирането на средства за такива двойки, чрез онлайн базари и събития, не само в България, но и в Англия.

Това е нашият път до сбъдването на мечтата ни за дете. Трънлив, болезнен, но… с щастлив край. По пътя срещнахме прекрасни и добри хора, родиха се много бебета. Нашата история нямаше да има щастлив финал, ако не се бяхме срещнали с д-р Стаменов – човекът, за който думите не стигат, и с екипа на болница „Надежда“. Д.р Стаменов не ни остави, не се отказа от нас, не загуби надежда и страдаше с нас при неуспехите ни. Момичетата от Фондация „Майки за донорството“ - без тях нямаше да срещнем нашия ангел-донор. Този път го извървяхме заедно, ръка за ръка. Донорите на репродуктивен материал, хората, които помагат на такива семейства като нашето да имат деца. Всички роднини и приятели, които ни подкрепяха в тази борба.

И за финал, искам да кажа на всички борещи се за рожба семейства, НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ, мечтите се сбъдват. Нашите ги очакваме около Коледа! 

9967117 l

Това е историята на само едно от 50 000 семейства, които всеки ден се борят и мечтаят да прегърнат своята рожба. Но за да се случи това, е необходимо да се намери донор на репродуктивен материал (сперма или яйцеклетка). И така минават много безсънни нощи, празници и молитви само с едничкото желание да се появи и твоят ангел.

Дни на донорството за пета поредна година


Фондация "Майки за донорството" в партньорство с МБАЛ „Надежда“ организират на 8-и, 9-и и 10-и декември „Дни на донорството 2017“. През тези дни донори, реципиенти, координатори на донорската програма у нас, както и водещи репродуктивни специалисти се срещат, запознават и обединяват около хуманната кауза за появата на нов живот.

„Дни на донорството 2017“ започват в петък 8-и декември. От 8 до 19 часа е организиран информационен кът и Благотворителен базар.

В събота и неделя (9-и и 10-и декември) събитието продължава като във времевия интервал от 10:30 - 13:00 часа е предвидена програма за деца с фокуси, театър, танци и появата на Дядо Коледа.
В последния от "Дни на донорството 2017" (неделя) в 16:00 часа ще бъдат изтеглени специалните коледни подаръци, които са жест към безвъзмездните донори по програмата на фондация „Майки за донорството“. Подаръци има и за пациентите:

- 3 ин витро процедури с донорска яйцеклетка
- 2 пакета "Раждане"
и още много други изненади за присъстващите.

 

За фондацията
Фондация „Майки за донорството“ е неправителствена организация с нестопанска цел. От май 2014-а година развива дейността си чрез обществено ангажирани информационни кампании, а година по-късно започва да набира средства за двойките с най-тежки репродуктивни проблеми у нас, които не подлежат на финансиране от Центъра за Асистирана репродукция и общинските ин витро програми, с изключение на специално разработената и активна от миналата година донорска програма на Столична община.

За година и половина Фондацията е финансирала изцяло 28 двойки с репродуктивни проблеми със сумата от 5 000 лв. за всяка двойка. Средствата са събрани основно от фейсбук базара на страницата на фондацията „Донорството е живот“. Родените деца на тези двойки към момента са 8, а още 4 са на път да се родят.

Всички двойки и бебета на фондация „Майки за донорството“ може да видите и в сайта www.maikizadonorstvo.com.

 

Препоръчваме ви още:

Да дариш живот

Празник за мечтатели с "Майки за донорството"

Безплатни прегледи за хора с репродуктивни проблеми

Последно променена в Сряда, 06 Декември 2017 16:03
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

8 часа насаме със себе си

8 часа насаме със себе си

28 Дек, 2018 Възпитание

Пожелайте им лош късмет

Пожелайте им лош късмет

04 Ян, 2019 Образование

Обещайте си

Обещайте си

31 Дек, 2018 Истории

Зодиак 2019

Зодиак 2019

03 Ян, 2019 Забавно

Даровете на родителството

Даровете на родителството

30 Дек, 2018 Отношения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам