Живот на скорост

Автор: Мая Цанева

Аз живея на „магистрала“, от онези, модерните с 3 или 4 платна. Всеки се движи с различна скорост, изпреварванията и катастрофите са неизбежни, а правилникът за движение по пътищата – препоръчителен, почти както и в държавата.

Ако аз бях автомобил, щях да съм удобен, семеен, но и красив. Хубава кола. Е, с малки одрасквания, но със стил. Аз съм навсякъде – в бързата лента, в задръстването, в бус лентата, в аварийната лента. „Летя със колата“, както се казва, къде в съответствие в правилника за движение по пътищата, къде на ръба на закона, но в името на семейството и кариерата стигам докрай света и се връщам вкъщи за вечеря.

В бус лентата шофира Бащата. Той е улегнал и умерено спокоен човек, който мрази промените и обича разписанията. Затова спазва спирките си, пристига навреме и мрази, когато красиви семейни коли изникват в съседство или се опитват да изпреварват. Вярно, не е мачо-автобусът от филма “Скорост“, но все пак аз искам цял автобус, в движение. Моят „автобус“ ще ни закара там, където трябва, макар и по-бавно, и ще прости нарушението на хвърчащата семейна кола, защото знае,  че тя се опитва да догони болида Маккуин.

Маккуин е лудо-младо. Спортна кола, която е “Скорост!“. Всяка майка на момче знае какво значи това – скоростомерът на Маккуин вдига от 0 до 300 за секунда, но може и да изпадне в аварийната лента, ако реши да събира кестени, да се задява мацки със спортни коли или да зяпа други болиди. Той изпреварва семейната кола и автобуса, пречи им да си шофират леко и безаварийно и най-вече - не чува клаксоните им, докато те не достигнат нови рекорди по брой повторения или височина на гласа.

Къде е Маккуин? Всъщност навсякъде – в скоростната лента, след рязък завой в бус лентата, в задръстването, после и в аварийната лента за кратка почивка. Разписание всяко тука оставете, не му се сърдете, думи лоши забравете, защото то ще ги запомни. Това са трите златни правила в нашия правилник за движение по пътищата. И все пак – това е Маккуин – и семейната кола, и автобусът искат понякога да са луди-млади отново.


В трафика участва и нашата ретро класическа кола
, или котката. Тя е стара, извинете, ретро, класическа, тоест изисква и полага за себе си сериозни грижи и всъщност, не й пука много за останалите участници в движението. Ако пожелае, ще си кара в аварийната лента с 20 км/ч, или ще направи една забележителна скоростна отсечка. Може и да поведе колоната в задръстването с точно разрешена скорост, без да даде възможност на никого да я изпревари. Тя е ретро автомобил, извинете, котка. Според нея останалите сме… всъщност каква значение има кои сме?

Така се движим на нашата магистрала. Всеки в своята, или повече в лентата на другия, но накрая всички се прибираме в един и същи гараж. Семейната кола и автобусът се примиряват, че Маккуин все ще ги задминава, и че за него правилник няма, няма! Семейният автомобил мечтае да е като автобуса, който спазва разписанието си, без да го изпреварват нахални коли. Автобусът иска заедно с колата да покарат по спокоен път край морето. Маккуин мечтае за състезание от Формула 1, но знае, че трябва да спазва някои правила, за да се прибере цял. И засега е цял. Ретро колата си гледа пътя и пътува за кеф. Карайте и вие така. С кеф.

Препоръчваме ви още:


Да поиграем на майки 
Семейният живот калява 
Някой Божи ден...

Последно променена в Петък, 03 Ноември 2017 08:41
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Етичните правила в училище

Етичните правила в училище

17 Сеп, 2018 Възпитание

Възпитание според зодията

Възпитание според зодията

17 Сеп, 2018 Възпитание

Пред прага на училището

Пред прага на училището

17 Сеп, 2018 Образование

Расте, но не старее

Расте, но не старее

17 Сеп, 2018 Истории

Не искам да съм мечка

Не искам да съм мечка

16 Сеп, 2018 Възпитание

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам