Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Харви Уейнстейн по български

Автор: Дани Рангелова

Историята с американския продуцент и носител на четири "Оскара" Харви Уейнстейн, упражнявал сексуален тормоз години наред върху млади жени в киноиндустрията на Холивуд, заля мрежата като опустошително цунами и предизвика след себе си милиони коментари. Защото всички обичаме, когато от някое лустросано, недостижимо за много от нас място, изневиделица изскочи нечия кирлива риза, а когато става въпрос за меката на киното, тогава бързо вадим пуканките и изчитаме всичко по темата. 

Вече знаем фактите, благодарение на разследването на "Ню Йорк Таймс", публикувано в началото на този месец: Харви Уейнстейн - един от най-влиятелните мъже в киноиндустрията, създател на филмовите компании "Miramax", и "The Weinstein Copmany" и продуцент на филми като "Влюбеният Шекспир", "Секс, лъжи и видео" и "Криминале" е подлагал на сексуален тормоз в продължение на 30 години жени от филмовата индустрия на Холивуд. Жертвите му са асистентки, модели, служителки и разбира се актриси, които искат да се доберат до заветния Оскар. Според публикацията в "Ню Йорк Таймс" между 1990 и 2015 година холивудският продуцент е постигнал извън съдебни споразумения с поне осем жени. 

Последваха признания на звезди като Гуинет Полтроу, която разказа, че на 22 годишна възраст Харви я поканил в хотелската си стая, за да му направи масаж, а Анджелина Джоли сподели, че категорично отказвала да работи с него, защото била "тормозена" от продуцента в началото на 90те. В момента единственият журналист, пред когото се очаква Уейнстейн да проговори е Опра Уинфри. 

Сред цялата истерия от факти, изявления и коментари около случая "Харви Уейнстейн", обаче един въпрос остана незададен - как се случват подобни истории у нас, кой е еквивалентът на мастития холивудски продуцент в България и защо тук рядко попадаме на такива разкрития? Лично аз си спомням само една история, която излезе в новините през август за младо момиче - футболна съдийка от Монтана, която обвини председателя на БФС в града, че й изпращал нецензурни съобщения по телефона. Темата приключи много бързо, защото вероятно у нас за такива неща никой не наказва, а безнаказаните винаги продължават. 

Има ли изобщо някой, който се съмнява, че такива хора съществуват много по-близо до нас, отколкото предполагаме, има ли жена, на която не й се е случвало да получава намеци за сексуален контакт на работното място от по-висшестоящ, има ли младо момиче, на което не му е обещавано нещо в замяна на една вечеря /като за начало/?

Тук рязко излизам от темата за кино индустрията и мръсните й тайни, защото това е проблем много по-голям от ищаха на дебел, богат чичко към млади девойки. Проблемът е, че такива хора особено у нас се чувстват защитени, те знаят, че тяхната дума винаги ще натежи повече, а влиятелните им приятели са готови да покрият всяка мръсна тайна. Харви Уейнстейн е навсякъде около нас - той диша, живее, работи, жъне своите успехи и често триумфира по медиите като готин тип, постигнал всичко сам "само с тия две ръце". Не е задължително българският Харви Уейнстейн да е свързан с развлекателната ни индустрия /макар че най-често е от там/ дори да притежава лъскав офис или скъпа кола, достатъчно е да има малко власт, за да може да наема млади жени на работа. Квалификацията и опитът обикновено нямат никакво значение, защото Харви Уейнстейн "ще ви обучи", на него опитни, знаещи и  можещи жени не са му нужни. А докато ви обучава, вие ще си мълчите, защото ви е даден "шанс за развитие" и дори за миг да допуснете в главата си еретичната мисъл да разкажете какво се случва в офиса ви, веднага ще си кажете "Та кой ли ще повярва на мен?".

В началото всичко ще е много невинно - ще започне с комплименти към вас и неволни докосвания, когато сте насаме. Все по-често ще ви се налага да оставате след работа по негова "молба", защото има нещо супер спешно, изникнало в последния момент. През уикендите, разбира се изневиделица ще се обади клиент, което автоматично ще ви изстреля в офиса, за да помогнете в организирането на допълнителната работа. Много бързо след това той ще свали картите си, защото хора като Харви Уейнстейн не чакат, те получават всичко веднага, щом го поискат. И когато намеренията му станат ясни вие ще имате своя избор - да си тръгнете с 200 километра от леговището на хищника или да останете, защото работата ви е нужна - точно сега.

Всички ние познаваме момичета, направили втория избор. Ако трябва да съм честна, не само ги познаваме, но и много често те се оказват наши приятелки - приели са, че това е нещо, през което трябва да минат, защото иначе не става. Защото по другия начин е не просто трудно, а понякога невъзможно. Причините им са различни - желание за бързо развитие в кариерата, запознанство с влиятелни приятели или необходимостта от допълнителните бонуси, които вървят с направените компромиси. 

Проблемът не е, че Харви Уейнстейн съществува, неговото присъствие е гарантирано, докато на света има млади, красиви жени с големи амбиции. По-скоро проблемът е, че ние все още робуваме на вярвания, че за тези неща трябва да се мълчи и че колкото по-известен, силен и могъщ е "Харви Уейнстейн", толкова по-невъзможно е да разкажеш истината за него. 

**************

Вижте още: 

Всички, които не са феминисти, са сексисти

Последно променена в Неделя, 22 Октомври 2017 10:50
Прочетена 6153 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Сами пишем себе си

Сами пишем себе си

25 Апр, 2018 Истории

Въпрос на оцеляване

Въпрос на оцеляване

25 Апр, 2018 Здраве

Удобното дете

Удобното дете

25 Апр, 2018 Възпитание

Майката не е само "инкубатор"

Майката не е само "инкубатор"

25 Апр, 2018 Добра форма

Бавачка или баба

Бавачка или баба

25 Апр, 2018 Възпитание

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on