Забранете безотговорните родители

Автор: Жоро Мишев
 
Истерични родители и журналисти работят за забрана на наргилетата в заведенията. 
Нямаме какво друго да направим, освен да ги приветстваме. Сега децата ни ще са в безопасност.

Аз обаче наблюдавам едно явление, много по-вредно от наргилетата, цигарите, алкохола, секса преди 18, огнестрелните оръжия и наркотиците, и смятам, че ако държавата имаше право да забрани само едно нещо, трябваше да е това.

Безотговорните родители.

Много интересно, но българският родител разбра, че българското дете пуши наргиле преди около месец-два, когато едно малолетно дете уби друго заради спор къде да пушат наргиле тази вечер. Преди това българският родител не знаеше, а изненаданата му реакция говори повече и от самото деяние.

Тогава медиите решиха да попитат експертите, а експертите решиха да говорят. Оказа се, че димът от наргилето бил сто (казано в сутрешния блок на БТВ) пъти по-вреден от дима на цигарите, в него имало катран, никотин, олово и други изключително вредни вещества. На второ място, бил без бандерол и държавата губела от него. На трето място, наргилето било начин да се заобиколи забраната за пушене на закрито, и го давали на „децата ни“.

В тази връзка някои медии стигат до страхотен нонсенс, за да си продават рекламите в сутрешните блокове. До монтажи с тревожна музика, деца със замазани лица, които издишват стотици кубични сантиметри дим в обектива на камерата, и един горд ученик от столична гимназия, който застава „с лицето си“ и казва на телевизора, че веднъж си е дръпнал от наргилето и му е станало лошо. Или някаква подобна простотия.

Ако не виждате нищо истерично в начина, по който е поставен въпросът, помислете върху това, което написах по-горе. В крайна сметка не злите търговци и бармани са виновни за това, което пушат добрите ви деца. И не държавата може и трябва да ги предпазва от възможността да умрат от астматичен пристъп или да бъдат убити от другарче, поради несъгласие в кой наргиле бар да отидат. Решението не е в забраната на наргилето. Решението е във възпитаването на отговорни хора.

Просто през това време вие, родителите им, не знаете къде са. Вие не можете да прецените кое е полезно или вредно за тях, без държавата да ви посочи с пръст проблема, и никога не сте виновни. Децата на другите учат вашите деца да псуват, да се бият, да пият и да пушат.

Искам да бъдат забранени безотговорните родители.

Нека ако някой родител няма информация къде е детето му 24 часа в денонощието, или пък с действията си е позволил или способствал неговото отиване на място, където детето му е застрашено, той да губи качеството си на родител. Нека (и по-важно) същото се отнася за всеки родител, който каже, че държавата или обществото, или училището, или роднините му са били длъжни да му възпитат детето, да го научат да чете книги, да ходи вдясно по тротоара, да не се друса, да не пие преди училище, и да казва „добър ден“ и „довиждане“.

Има достатъчно бездетни семейства, които с радост и любов ще отглеждат вашето дете и ще му берат грижата повече от вас, щом не можете да се справите с тази най-важна задача.

Източник: voinaimir.info

 

Препоръчваме ви още:

Детето и наргилето 
Всеки сам си преценява 
Те са толкова различни

Последно променена в Вторник, 10 Октомври 2017 12:27
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Рецепта за кекс

Рецепта за кекс

24 Авг, 2018 Забавно

Да спасяваме Марти!

Да спасяваме Марти!

29 Авг, 2018 Истории

Обичай се, момиче

Обичай се, момиче

26 Авг, 2018 Добра форма

Да помогнем на Любчо

Да помогнем на Любчо

24 Авг, 2018 Истории

В една далечна галактика...

В една далечна галактика...

23 Сеп, 2018 Забавно

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Обичам те, есен!

Обичам те, есен!

22 Сеп, 2018 Истории

(Пред)училищни премеждия

(Пред)училищни премеждия

21 Сеп, 2018 Истории

На баба ти зодията

На баба ти зодията

20 Сеп, 2018 Забавно

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам