Гамени в метрото

Автор: Мария Пеева

Мая е майка на едно усмихнато, чаровно и възпитано 14-годишно момче. Познаваме се покрай общи приятели и обикновено се виждаме на рождените дни на децата. Когато ми писа тази сутрин, очаквах да е по някой забавен повод, свързан с момчетата и направо се потресох от историята й. С нейно позволение я споделям с вас, за да достигне до повече хора и да се алармира обществеността. Освен това очаквам и адекватни мерки от Метрополитен ЕАД, които са уведомени писмено за инцидента.

Действието се развива в квартал „Младост“, скъп столичен квартал, в който цената на жилищата минава 1000 евро на квадратен метър и вече доближава тези в „Лозенец“ и центъра. Освен това се случва посред бял ден, не в малките часове на нощта. И на всичкото отгоре е в метростанция, където се очаква да има охрана, служители, да не говорим, че е пълно с хора.  И в този хубав квартал, в метростанция Младост 2 „Александър Малинов“ две момчета нападат и ограбват дете посред бял ден, пред очите на всички граждани в метрото, без да се намеси служител, нито охрана. Слава богу, една жена ги е спряла, преди да има и по-тежки последици. Синът на Мая все още е в шок от случилото се, от наглостта на нападателите, които са деца също като него, и от липсата на реакция и безучастието на повечето хора. Искам някой да ми каже как да очакваме децата ни да чувстват ангажимент и отговорност към това общество, когато обществото не ги защитава и няма отговорност към тях?

Мая написа това писмо до „Метрополитен“ с надеждата да вземат мерки и да проверят записите от камерите, за да бъдат заловени гамените, а също така и да се обърне внимание на охраната да следи за подобни прояви и да се намесва адекватно.

На непознатата жена, която е спасила детето, майката благодари от цялото си сърце! Ако тази статия достигне до нея, моля да ни пише на всяка цена! Искам да се запозная с нея и да й стисна ръката. Защото моят 14-годишен син също пътува с метро редовно и можеше да е той. Можеше и да е вашето дете, и всяко друго.

Призовавам „Метрополитен“ да предостави на медиите записа от камерите, за да бъдат идентифицирани извършителите на нападението. И не, няма да искаме публичен линч, защото те също са деца, но ще настояваме с тях да се работи, за да не се превърнат някой ден от квартални гаменчета в престъпници и убийци.

Ето и писмото на Мая:

Уважаеми господа,
Пиша Ви обезпокоена от случилото се с моя 14-годишен син тази вечер на станцията Александър Малинов в Младост 2.
Към 19:30 ч. на 20.09.17 синът ми се отправя сам по бул. „Свети Киприян“ към станция „Александър Малинов“ в посока Младост 1, където имах среща с него, за да ходим заедно на рожден ден на негов приятел. След като той се забави повече от нормалното, го открих силно разстроен на мобилния му телефон, споделяйки ми, че е бил нападнат и ограбен от две момчета. Когато дойде на срещата ни, синът ми беше много изплашен и ми разказа следното:
При влизането в Метрото на станция „Александър Малинов“ той бил пресрещнат от две момчета - едното дребно, на възраст около 11 години, другото - високо и мускулесто момче на възраст 15-16 год. Малкото момче попитало сина ми колко е часът и когато синът ми отговорил, поглеждайки часовника си, малкото момче поискало да види колко часа показва мобилният му телефон. Синът ми съобразил ситуацията и не показал телефона си, продължавайки към метростанцията.

При влизане в метрото обаче, изваждайки портфейла си с картата за пътуване, малкото момче започнало да го блъска и му взело портфейла. Синът ми се опитал да потърси помощ, но не видял никого на касата (твърди, че там не е имало служител), нито открил охрана наоколо. Хората в близост гледали, но никой не се опитал да помогне. Малкото момче продължило да бута сина ми, а голямото момче стояло до тях и се смеело. За щастие се намесила случайно преминаваща жена, която защитила сина ми и накарала момчетата да му върнат портфейла, междувременно изпразнен от момчетата. Щетата е минимална - взети са само 7 лв. и стотинки (на практика цялото съдържание на портфейла), но уплахата, липсата на защита от служителите на реда и агресията са ужасни и недопустими както за сина ни, така и за нас, като негови родители.

Случилото се поражда възмущение и страх да пускаме децата си да пътуват сами в градския транспорт. Допустимо ли е в такъв час да няма служител на касата, както и охрана? Разполагате ли с камери, които да са заснели нападението и каква е гаранцията, че това няма да се повтори отново със сина ни, с по-малкия му брат или друго дете? В началото на учебната година все повече родители се опитват да научат децата си на самостоятелно ползване на градския транспорт, как да ги предпазим от подобна или още по-страшна агресия? Споделям преживяното с болка, изразявайки гражданската си позиция и с цялата си родителска загриженост...

Благодаря на непознатата жена, която е защитила сина ми и жалко за всички безучастни наблюдатели...

Моля за Вашия отговор относно реда за охраняване на метрото и наличието на служители на реда и касиери, както и камери, с които е възможно проследяването на подобни случаи.

Темата би била актуална за доста медии и форуми, като желанието ми е единствено да помогна на сина си и всички деца и родители при избягване и предпазване от агресия.
В очакване на Вашия отговор оставам на линия при нужда от допълнителни въпроси.

Мая Т. (Метрополитен разполага с данни за контакт с Мая, но по обясними причини не ги пускам тук, за да не се травмира детето допълнително. То все още е достатъчно шокирано.)

Присъединявам се към призива на Мая за строги мерки за безопасност в метрото и градския транспорт, и за ангажираност на обществото за сигурността на децата ни.

Това са децата ни, за бога! Как може да извръщаме поглед встрани?


Препоръчваме ви още:

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете

Палачите, в които превръщаме децата си 
Пет неща, които НЕ е добре да правите, ако детето ви е жертва на насилие 
Детето-жертва

 

Последно променена в Четвъртък, 21 Септември 2017 16:43
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

8 часа насаме със себе си

8 часа насаме със себе си

28 Дек, 2018 Възпитание

Пожелайте им лош късмет

Пожелайте им лош късмет

04 Ян, 2019 Образование

Обещайте си

Обещайте си

31 Дек, 2018 Истории

Зодиак 2019

Зодиак 2019

03 Ян, 2019 Забавно

Скъпи Дядо Коледа!

Скъпи Дядо Коледа!

23 Дек, 2018 Забавно

Коледата невъзможна

Коледата невъзможна

23 Дек, 2018 Истории

Даровете на родителството

Даровете на родителството

30 Дек, 2018 Отношения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам