Различното не е страшно

Прочувствен фейсбук пост от майка на син със специални потребности до друга майка, показала благородство и човечност, стана много популярен в социалните мрежи, заради посланието, че „различното не е страшно“. Лиа Карол адресира думите си до непозната жена, разказвайки какво се е случило преди седмица с нея и сина й Малакай, когато една смела майка ги приближила с любопитните си деца.

 „До майката на трима синове, която срещнахме в Chick-Fil-A. Усетих паниката, когато петгодишният ви син посочи сина ми в инвалидния стол и изкрещя: „Мамо, виж ТОВА момче!“ Вие се наведохте и тихо казахте на детето и на тригодишното му братче, че не се говори така и не бива да се сочи с пръст. Но както в повечето случаи, такива предупреждения са безполезни за младите, любопитни умове и те продължиха да се втренчват и шумно да задават въпроси, свързани с проблема на сина ми.“ Така започва постът на Карол, който е събрал 185 000 харесвания досега.

 „Когато осъзнахте, че тихото предупреждение не върши работа, видях как паниката изчезна, поехте дълбоко дъх и направихте нещо смело. Доведохте момченцата си при Малакaй и казахте: „Обзалагам се, че той ще се радва да научи имената ви!’“, продължава Карол.

Естествено, Малакай много искал да се запознае с тях и се развълнувал, когато се представили.
21314368 10100813580006606 6549491983014859553 n „След като се запознаха, моят малък Малакай се усмихна от ухо до ухо и започна да си бъбри с тях. Радостта на лицето му предизвика сълзи в очите ми – той обича да общува със свои връстници, но много от тях се боят да дойдат и да го заговорят.“, споделя жената.

Карол благодари на майката за времето отделено да „поучи синовете си и да им помогне да разберат, че няма нищо лошо в това да си различен. Различното не е нещо, от което да се страхуваш. И няма нищо нередно в това да задаваш въпроси!“

 „Майките на деца със специални потребности трябва да бъдат корави - ние свикваме със втренчените погледи, с коментарите, с непрекъснатия шепот зад гърба ни. Трудно се обиждаме, особено когато думите идват от малки деца. Предавайте на децата си своята толерантност, както ние го правим, и използвайте възможността да им говорите за различните. Майко от Chick-Fil-A, благодаря ви, че възпитавате децата си да приемат деца като Малакай. Благодаря ви, че дадохте на сина ми причина да се усмихне.“, завършва поста си тя.

Близо 5 000 души изразиха своята подкрепа за Карол и Малакай във фейсбук, а два дни след първия си пост майката сподели видео, което показва колко много значат тези думи за сина й.

 „Качих нещо, което исках всички приятелки на майка ми да видят. Изобщо не очаквах, че ще стане толкова популярно. Боря се с притеснението и съм радостна, че така се повишава информираността на хората по проблема. Реално, това е малка победа не само за моя Малакай, а за всички „различни“ деца.“, написа тя.

 „Малакай не може да спи добре, затова от 3 до 6 часа винаги сме на крак. Снощи му разказах за някои от коментарите, които получаваме, а той не спираше да се смее. Взех телефона си и го заснех да казва ново изречение: „Обичам ги.“ Каза също и „здравей“ и „чао“. Да чуем дори една от тези думи е повод за празник в дома ни, а да чуем и трите за 30 секунди, го прави достойно за пост.“


Източник:people.com

Препоръчваме ви още:

Майката на Иван 
Супербебетата не плачат 
Специалната майка на Ния

 

Последно променена в Сряда, 13 Септември 2017 20:18
Прочетена 7640 пъти
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Има ли място за бебе?

Има ли място за бебе?

15 Май, 2018 Отношения

Децата ни пречат!

Децата ни пречат!

19 Май, 2018 Истории

Когато не става, не става

Когато не става, не става

28 Апр, 2018 Отношения

Село за млади хора

Село за млади хора

05 Май, 2018 Истории

Не яж, поти се и обличай!

Не яж, поти се и обличай!

14 Май, 2018 Забавно

Едно безкофеиново утро

Едно безкофеиново утро

26 Май, 2018 Забавно

За думите

За думите

24 Май, 2018 Истории

Индулгенции за преводача

Индулгенции за преводача

24 Май, 2018 Кариера

Нашата учителка

Нашата учителка

24 Май, 2018 Образование

За Бога, братя, пишете!

За Бога, братя, пишете!

24 Май, 2018 Истории

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Съгласен съм