Не съм от тия

Автор: Валентина Вълчева

 

А вие гледате ли „Биг Брадър”?

Извинете! Разбира се, че не.

Стандартно този разговор протича така. Оказва се, че никой не гледа „Биг Брадър” и подобните му, но някак все те са с най-висок рейтинг и гледаемост. Малко като в оня разказ на великолепния Чудомир – „Не съм от тия”.

И аз не съм. Но сеирджията в мен от време на време надделява, та зададе ли се поредната публична излагация (стига да не е моята), мятам по едно оче на екрана. Попадам на новина, че европейката с най-голям силиконов бюст щяла да вземе участие и да размята въпросното силиконово чудо из Нови хан срещу скромните 60 бона. Чашка Z, ако ви интересува. Аз мисля да пропусна – видях снимка на госпожата, дори така изглежда болезнено. Не съм сигурна, че ще успея да проследя участието ѝ без да се сдобия поне с тройна дискова херния.

От друга страна – 60 бона... Не знам. По груби сметки тия пари не могат да ѝ покрият дори разходите само за единия имплант. Ще извадят късмет, ако я навият за толкова.

Не исках да задавам подобен въпрос, но отвътре ми напира. Дали пък нямаше да бъде по-човешко и по-нормално тези 60 бона да бъдат дадени за благотворителна кауза? За лечението на болно дете например. Да, бе, вярно – не са мои, че да ги разпределям. То чужди пари най-лесно се харчат. Но продължавам да си го мисля. Мисля си, че ако мога да си позволя ежегодно да хвърлям грешни пари, за да накарам да развеят силикон насам някакви „известни с това, че са известни”, от кумова срама поне бих дала нещичко и за онези, за които като чуеш, само стискаш палци и се молиш да не те стига съдбата им. Само преди няколко дни в социалните мрежи една майка се помоли за живота на детето си, болно от ужасна болест. Любопитно ми е дали някой от екипа на предаването, за миг поне, ей така, си е помислил същото? Че май нещо някъде ни е сбъркано. Че май приоритетите ни са тотално деградирали. Ще дадете хиляди на някаква изкрякала кифла, за да се позабавлявате с психичното ѝ отклонение, но не и за да спасите едно дете? Май наистина ми има нещо.

И не са само сценаристите и продуцентите на въпросното шоу. Ами ние? Ние, с SMS-четата? Имам предложение за всички вас/нас. Хайде този път вместо да пълним касичката на Брадъра, всеки път, когато ни засърбят пръстчетата да изгърмим поредните 1,20, да го направим на някой DMS-номер. Ще ли се получи? Брадърът на седмица събира по стотици хиляди SMS-а. Дали само за седмица с това темпо няма да съберем парите, необходими на онова мило ангелче Кристиян, за да го измъкнем от нерадостната му съдба? Или за Александър? Рая? Или за някое друго като тях. Защото те не са изключение в болката си. Или да спасим нечия майка, нечий брат...

 

Струва си да се замислим, нали? Дори и с цената на възможността „Биг Брадър” да отчете потресаващ финансов провал този път и повече никога да не го видим на екран.

Иначе – да се върнем на „Биг Брадър” – надсловът на подготвяния сезон 2017 бил „Силиконът е кух, ние не”. (Дали?) Значи... ако изцепките на Нед и Гроши от не помня кой сезон са ви се видели дъното, вероятно тази година ще останете изненадани колко още надолу имало. Аз още тогава подозирах, че може още, ама чак сега ще видим дали съм познала.

Феноменът „Биг Брадър” е един от най-любопитните и показателни за народопсихологията според мен. Ако искате да разберете кое е в състояние да обедини масите у нас, това е. Нито цени на тока, нито пребити старци, нито прегазени деца, нито тормозени котенца... Президентът бил обединител на нацията? Да, бе. Да. „Биг Брадър” президент! Пък тогава ще видим шоу и рейтинг. В световен мащаб при това.

Помните ли онзи римски поет Ювенал, който за пръв път изрекъл крилатата фраза „Хляб и зрелища”? Преди да проверя в Уикипедията, и аз мислех, че го е казал император Комод. Което само потвърждава, че не сме мръднали кой знае колко от времената на Древен Рим. И тогава, и сега сеирът си е бил основна обединителна сила. Докато има зрелища, народът си наляга парцалите. Даже и без хляб.

Знаете ли какво си мисля? Мисля си, че времето на „Биг Брадър” е идеалното, ако искаш никой да не те забелязва какви ги вършиш. Нищо, че официално никой не го гледа това нещо, щото ни е под достойнството и интелекта, видиш ли. Кеф ти да сменяш правителство, кеф ти да вдигаш безобразно цени, кеф ти да нарушаваш де що има писани и неписани човешки и божии закони... Това е моментът! Което неволно ме кара да се заиграя с мисълта какво ли ще се случи, ако „Биг Брадър” внезапно стане социално ориентиран и вдигне електората си на крак срещу системата. Дали ще надскочи резултатите на Слави Трифонов например? И неговото шоу май никой не го гледа, ама всички знаят какво става там.

Преди време гледах един клип, в който доста пищна дама се пусна по време на мач на стадиона само по... природа, ако мога така да го кажа. От кръста нагоре. Дърпаше мъжете, питайки ги за запалка. И какво мислите стана? Познахте. Нито един не забеляза въпросната природа, дето им се развяваше под носовете. Същото става и у нас, когато дойде моментът за „Биг Брадър”. Никой нищо не вижда, ако ще да му избоде очите. Пък сега, ако наистина наблъскат в Къщата само силикон, съвсем ще ослепеем до финала. Не заради пълнежа в цици, дупета, устни и не знам къде още, а колкото да се убедим, че прави сме били – тия силиконови куклета са си кухи лейки и това е.

Та някак си така се получиха нещата, че никой не гледа „Биг Брадър”, но всички говорят за него. Нищо че, както казах, ни е под достойнството и интелекта.

Всъщност за достойнството не знам, ама като гледам успеха, на който всеки сезон се радва, баш си ни е на интелекта. А докато нещо не се промени, изтормозените родители на болни деца ще могат да разчитат за внимание единствено през рекламните паузи, ако по това време не тече поредната сапунка на другия канал.

А, да. Държавата. Къде е държавата ли? Ами... гледа „Биг Брадър”.

Държавата, това сме ние. Чували сте го, нали?

 

 

Препоръчваме ви още:

1984 - новият невидим враг

Търсенето на работа като приключенски екшън 

Умора на съчувствието 

Да помогнем на Божидар

Последно променена в Събота, 08 Юли 2017 12:24
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Кога е вкусен бонбонът?

Кога е вкусен бонбонът?

18 Окт, 2018 Истории

Красиви хора

Красиви хора

17 Окт, 2018 Истории

Хазарт

Хазарт

17 Окт, 2018 Истории

Ева на третия етаж

Ева на третия етаж

17 Окт, 2018 Истории

Къде живееш?

Къде живееш?

16 Окт, 2018 Истории

Малкият човек и светът наоколо

Малкият човек и светът наоколо

15 Окт, 2018 Възпитание

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам