logomamaninjashop

Кой плете за българските деца?

Преди три години Мариана Гелева, една българка с голямо сърце, предлага да се изплете одеяло с мотиви от много жени и да се подари на тежко болно детенце. Десетки плетачки застават зад идеята на Мариана. Когато публикуват изделието си на страницата на кампанията, един добър човек предлага голяма сума, за да го откупи и обещава, че ще го подари на Бети, момиченце, което тогава се бори за живота си. Днес Бети е жива и здрава, за радост близки и приятели. След успеха на тази кампания, Марияна създава групата Плетем за българските деца, в която се включват желаещите да участват в благотворително плетене. Така жени от всички краища на България се обединяват и плетат безвъзмездно одеяла, играчки и други изделия от прежда, които след това се продават в полза на деца и възрастни хора, нуждаещи се от скъпо струващо лечение. Парите от продажбите отиват директно в дарителските сметки на болните. За тези три години те получават подкрепата на хиляди „земни ангели“, които вместо да купуват подаръци от магазините, идват при тях, за да зарадват дете или близък с подарък, и превеждат парите за кампания, която искат да подкрепят.

 

"Докато разказвам всичко това, сърцето ми бие лудо."

Магдалена Делева, координатор на групата и администратор на страницата С вяра в доброто – Подари надежда споделя как едно хоби се превръща в мисия.
19149110 1368947713188985 6478262302311732334 n

 Как се разви идеята във времето? 

В началото беше трудно. Много жени желаеха да плетат благотворително, но пари за материали нямаше. Няколко пъти се борихме да спечелим проект от една платформа, която подкрепяше победителя с 1000 лв. Мисля, че я печелихме три пъти. Така си осигурихме средства за материали през първата година. През това време, благодарение на медиите, все повече хора научаваха за нас. Изградихме доверие помежду си и те започнаха да ни вярват. Знаеха, че няма да споделим фалшива кампания. Това е много важно за дарителите, те трябва да знаят къде превеждат парите, трябва да им се дава отчет, да бъдат информирани как върви лечението. Понякога хора, които са дарили преди година, идват и питат: „Как е детенцето? Вече здраво ли е, много се надявам да ми кажете че е здравичко...“

Нашата страничка има вече почти 10 000 последователи. Големи фирми застанаха зад нас - производители и вносители на прежди, стотици частни лица. Можем да кажем едно голямо благодаря за доверието им.

Кои бяха първите каузи, зад които застанахте?

Първите кампании, които подкрепихме, бяха на Бети, малкия Йоан, Ана Мария, Дени, Тошко, Иво - все български деца, на които държавата е отказала да плати лечението в чужбина, а шанс да бъдат излекувани тук, в нашите болници, няма. Днес почти всички те са между нас. Понякога се случва така, че някое детенце става звездичка на небето, но това не ни отказва. Днес Бети е пораснала принцеса, Йоан - пораснал принц, Дени вече ходи, Иво все още се бори с болестта, но ние вярваме, че и той ще оздравее. Много истории на български деца, коя от коя по-страшни, но с вярата и помощта на добрите хора чудесата се случват.

11187314 334224793454214 6814148201231307406 oКолко сте в момента? Как работите?

Вече е много трудно да се преброим, идеята беше дарителите да останат на страничката, а ние да си обсъждаме проектите в групата. Но постепенно дарителите се прехвърлиха в групата, защото нямаха търпение да видят какво се подготвя, каква играчка ще излезе на страничката, бързат да си я запазят, защото знаят, че стигне ли до страничката, някой друг ще ги изпревари. Сега е трудно да се каже колко сме, ами много сме. Всеки плете, когато има свободно време. Тази седмица са едни, другата други. Никога не съм предполагала, че толкова много хора, събрани на едно място, които не са се виждали никога в живота си, а контактуват само в социалната мрежа, могат да се разбират така добре. Ние сме голямо семейство, споделяме си радостите, споделяме си болката, помагаме си и за неща извън плетенето. Много е вълнуващо и вдъхновяващо. Аз зная, че във всяко кътче на тази страна, дори и извън нея (защото някои жени работят в чужбина), имам по един истински приятел. И докато разказвам всичко това, сърцето ми бие лудо. Обичам жените, които стоят зад името на тази група и страничката.
Преждата обикновено идва при един от администраторите (при мен). Публикувам снимки в групата, момичетата си харесват цветове, от които имат нужда, аз я изпращам до различни краища на страната. След това тази прежда се превръща от нечия вълшебна ръка в герой от приказките. Публикуваме го на страничката и очакваме да се закупи благотворително. Това е.
19274776 1539544296065701 4218607565563273575 n

Какви каузи подкрепяте?

Много е важно да отбележим, че за да подкрепим кампания, ние имаме няколко условия. Тя трябва да има страничка във фейсбук, защото нашите дарители търсят информация за това как върви набирането на средства и лечението точно в такива странички; трябва да има обявена дарителска сметка. На тези странички обикновено родителите или близките качват договори с банки за откриването на такива сметки, епикризи, оферти от клиниката, в която ще се провежда лечението. Периодично дават отчет за набраните средства, много от тях качват платежни за преводите към клиниките, всичко това гради доверието между кампанията и дарителя, хората знаят, че няма да бъдат измамени.

23334084 497105200676796 8006054842941588922 oРавносметката ви от фестивала "Шарена плетеница", в който участвахте?

Голямо подготовка беше за този фестивал. Месеци наред подготвяхме прежди, плетохме, събирахме на едно място, за да се случи всичко както трябва. Благодарение на фондация „Има начин“, които ни поканиха да участваме, ние постигнахме много добър резултат. Успяхме да съберем сума от 2712 лв. Преведохме ги по сметките на две от кампаниите. Всичко е изложено на страничката ни като информация в снимки и платежни нареждания. Благодарни сме на хората, които дойдоха на този фестивал, изживяха емоцията с нас и дариха за здравето на българските деца. Благодарим на организаторите, които създадоха топлина и уют и преживяването беше страхотно.

Какво предстои?

Ох, когато идват празници и при нас ври и кипи, защото много хора ще си купят подаръците точно от нас, благотворително. Още на фестивала завод „Велбъжд“ ни казаха, че ще дарят прежда, за да можем да посрещнем всички дарители с готови плетива. Изпратиха ни я веднага. Сега предстои раздаване и отново плетене на играчки и коледни орнаменти, защото подготвяме Коледен благотворителен базар в Пловдив.

*********

 


През първата година от съществуването си групата "Плетем за българските деца" успява да събере 25 900 лв. от продажби на плетива в полза на болни дечица и възрастни хора. През 2016 г. сумата е 18 266 лв., а от началото на 2017 г. до момента са събрани 6200 лв. Тези суми те отчитат и превеждат по дарителските сметки на десетки кампании.


През 2015 година получават награда „Респект“ за вдъхновяващи личности. Тази година са удостоени с приза „Герои на децата“, връчват им „Златната ябълка“, присъждана от Национална мрежа за децата, за принос към правата и благосъстоянието на децата в България.


А когато не получават награди, плетат надежда за някое българско дете. 

Интервюто взе Янка Петкова


Препоръчваме ви още:


Да помогнем на Никол

Братът с лъвско сърце
Момчето, което се бори

Последно променена в Сряда, 06 Декември 2017 19:00

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам