logomamaninjashop

Как да се подготвим за раждането?

Йонка Петкова е един от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив, който ще се проведе на 1 октомври, тази неделя. Темата на презентацията й е свързана с подготовката за раждане, за онези разковничета, които могат да помогнат то да мине по-леко.

Г-жо Петкова, може ли едно раждане да мине лесно? Какво е необходимо да направим за това?

Раждането е такова, каквото ни е писано да бъде. Лесното раждане за едни е тежко или незадоволително за други. Раждането е един емоционален, интимен и силно енергиен момент, който трябва да бъде изживян. Естествено, раждането трябва да бъде позитивно, дори да има усложнения, а това е постижимо, ако имаме добра психическа подготовка и емоционална подкрепа. Физически също е добре да бъдем подготвени, защото раждането е дълъг труд. Тялото се подготвя за раждането, защото е съвършена система, но жената трябва да опознае сърцето си, да изглежда добре заради себе си, да се обича и да се вслушва в това, което иска тялото и, защото това е най-доброто за нея и нейното бебе.

Неслучайно пожелаваме „леко раждане“ – тоест леко да преминем през това и то да бъде според личното усещане на раждащата жена. Всеки човек е уникален и всяко раждане различно и неповторимо, така че към раждането трябва да се отнасяме с уважение и респект. Нормалните раждания в България се водят от акушерка и ще е прекрасно, ако се познавате преди събитието. Все още, въпреки че сме в Европейски съюз, практиките не са на същото ниво и това да имаш придружител е лукс! Независимо от подписаното предварително информирано съгласие, всеки пациент е в правото си да откаже манипулация или процедура, защото тялото и раждането са си ваши, изключая случаите на спешност и риск за живота.

В какво се изразява подготовката за раждането? Кога започва подготовката и кои са трите най-важни условия, които трябва да изпълним, за да бъдем подготвени, физически, а и не само?

Подготовката за раждането започва много преди да разберем, че сме бременни! Все повече двойки осъзнато планират появата на дете в семейството. Съвременният човек иска да контролира всичко и това доста му пречи. Колкото и да искаш да си подготвен и през колкото и курсове да си минал, когато ти е за първи път, чак през самото раждане разбираш, какво е това. Един от законите на Дон Мигел Руис гласи: „Не прави предположения!“, защото винаги ще се разочароваш, ако нещата не се подредят както искаш. Мотото, което много помага е: „И това ще мине!“. Преди, по време на бременността, раждането и следродилния период обаче може съзнателно да променим и коригираме доста неща от стила си на живот, които да ни помогнат по-лесно да се справим с изискванията към нашия организъм и преминаването през този процес.

Подготовката бива:

1. Психическа подготовка, включваща психическото и емоционално състояние през различните фази, както на жената, така и на цялото семейство. Комуникация и подкрепата от страна на партньора, близките, дула и медицинските лица. План за раждане и подготовка за бебето. Обичаната и подкрепена жена по време на раждане изпитва на половина по-малко дискомфорт и болка.

2. Стил на живот – хранене, сън, почивка, работа, курсове, забавления. Някои корекции в диетата и навиците доста облекчават неразположенията по време на бременността. Вашето тяло си е ваша работа, вслушвайте се в това от какво имате нужда и какво ви се прави.

3. Физическа подготовка – свързана е с физическата активност, която от своя страна е важна като цяло за правилното функциониране на организма. Доста хора неглижират двигателните занимания, но обикновено сме доста по-отговорни към грижата за друг и затова бременността е идеалният момент да се погрижим за бебето и за себе си. Другата категория е на активно спортуващи, там е нужна консултация за детайли от активностите. Достатъчно е приятното занимание да превърнем в навик и това остава в живота ни като бонус. Физическите активности при нормално протичаща бременност могат да бъдат различни видове - от разходка, през фитнес, пилатес, йога, водна гимнастика, както и различни видове танци, важно е да изпитвате удоволствие.

Има ли място една практика като йога в подготовката за раждането? С какво йога може да бъде полезна в случая?

В йога всичко се прави без насилие, единствено и само в зоната на комфорт. Това е нещо много полезно и ценно за разбиране. Съвременният човек е свикнал да се доказва на околните, а не да харесва себе си, да се товари с неща само защото ще се справи, а не защото му е приятно, но ако осъзнаеш, че всъщност е добре да се научиш не да контролираш всичко около себе си, а просто да се вслушаш в себе си и да се отдадеш на мига, нещата се подреждат по най-добрия начин. На раждането трябва да се отдадеш, да обичаш себе си, да се довериш на детето си и да търсиш подкрепа.

Йога въздейства на целия организъм и на начина на живот. Релаксацията, визуализацията, ароматерапията, звуците и музиката освобождават и релаксират тялото и ума, подпомагат изграждането на по-силна връзка с бебето. Дихателните техники, освен че чистят и зареждат с кислород, подготвят организма за справяне със стреса по време на раждането, тялото се научава да се отпуска. Практикуват се изчистващи, загряващи ставите и мускулите и сухожилията техники. Движенията са комбинирани и така въздействаме на вътрешните органи, до които пристигат повече кислород и хранителни вещества. Физическото натоварване по време на йога е щадящо и пълноценно. Работи се активно за релаксиране на тазовото дъно. Европеидната раса е доста по-податлива на дегенерация на съединителната тъкан, а и стилът на живот не предоставя условия за активно ангажиране на поддържащия тазовото дъно апарат, така че упражненията за тазово дъно са задължителни. Доста асани помагат за оптималното разположение на бебето по време на бременността и в хода на раждането.

Вашето тяло е вашата крепост! Доверете се на мъдростта на женската природа и

Леко раждане!

Интервюто е предоставено от
puls.bg

За Йонка Петкова
28733 bigЗавършила е Медицински университет в София, специалност акушерка. Била е на обучение в университетска болница „Бикока“ Милано, Италия. Член е на Алианса на българските акушерки, както и на Консултативния съвет към Международната конфедерация на акушерките (ICM). От 7 години води йога за бременни и подготовка за естествено раждане. Участва и като акушерка в социален проект с малцинствени групи. В момента работи в „Център за ранно детско развитие“, Благоевград, както и за превенция на прееклампсията във фондация „Здрави майки, здрави бебета“. Активен участник е и в Мрежа за съвременна родителска грижа (МСРГ).

 

 

 

 

Препоръчваме ви още:

Гинекологът отговаря 
Как се казва вашата акушерка? 
Да родиш в България

Последно променена в Четвъртък, 28 Септември 2017 13:51

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам