Да отгледаш лидер

На 17 септември Институт Монтесори България организира еднодневна образователна конференция на тема: „Развитието на детето в социалната среда“, с която цели обществена дискусия с акцент върху начините на развитие и възпитание, механизмите за справяне с рискови ситуации и споделяне на добрите практики. Един от лекторите - Сандра Роменска e Director of training и Senior teaching Fellow in Leadership and Management в University of St Andrews, Шотландия. В работата си в St. Edmund Hall Oxford University, тя прави сравнително проучване на институционалните иновации и предприемачеството във висшето образование в Източна Европа. През последната година Сандра води проект за успешните модели и практики за насърчаване на лидерски умения в училищна възраст.

Сандра, преподавате лидерски умения в университета „Сейнт Андрюс“, Шотландия – говорейки за развиване на тези умения при децата, дефинирайте какво точно включват те?

Лидерството е твърде гъвкаво понятие. В научната литература, публикувана на английски език, има над 250 различни дефиниции. Това, естествено, затруднява развитието и особено оценката на образователни програми за лидерство, независимо от тяхната съвременна популярност, особено в бизнес средите. Но даже и да е трудно да се опише какво е това лидер, всеки може да даде примери за хора, които счита за лидери. За мен лидерството не е позиция или роля, а социален процес и индивидуална идентичност. Чрез комбинацията на различни, индиректни процеси на повлияване, лидерите умеят да накарат своите последователи да възприемат техния светоглед, морални и културни ценности като свои, да вървят и работят за промяната, която иска да въведе лидерът. Тази връзка между лидерството и успешното управление на промяна и иновация, е което прави лидерството толкова търсено качество у хората, с високи постове, в която и да е организация. 

Кога най-ранно започва обучението по лидерство при децата и кой е етапът, който е добре да не пропускаме в годините?

Това, че лидерството е социален, групов процес, означава, че лидерските взаимоотношения могат да възникнат тогава, когато детето вече е развило разбиране не само за собствената си индивидуалност, но и за това, че принадлежи към социални групи – семейство, приятели, съученици, когато детето започне да проявява интерес към взаимоотношенията с други хора и най-вече към играта с другите деца. Възрастта между 6 и 14 години е особено важна. Тя обхваща два периода – средно детство и ранно юношество, когато настъпват не само основни биологични и когнитивни промени, но и социални – децата развиват разбиране за неща като социални сравнения и съревнование, автономност, самоувереност, инициативност. 
kak vospitat lidera1

Как да стимулираме развиването на социалните умения?

Както е невъзможно да се научиш да караш колело с четене на книги за това или слушане на лекции, така е невъзможно да се развият социални и лидерски умения без практически опит. Необходима е комбинация от няколко неща – среда, богата на възможности за децата да експериментират и да се развиват чрез умения за общуване, отговорност, доверие, сътрудничество, емпатия, справяне с конфликти и т.н. За максимално оползотворяване на потенциала, предлаган от средата, се изисква ръководството на педагог, учител, някой, който да създаде структура, да даде напътствия, обяснения, примери и оценка. Също така е необходимо децата да осмислят и създадат свое собствено значение от практическия опит, който натрупват.

Напоследък у нас и по света много се акцентира върху ранното детско развитие, вие общувате обаче активно и с тийнейджъри – има ли техники, които помагат на учители и родители в този специфичен период, за да се настроят децата за бъдещата среда?

Методите, които споменахме, и са ефективни за по-малките, постигат резултат и с тийнейджъри. Докато при по-малките деца развитието на лидерски умения се основава повече на игри, творчески занимания, приказки, филми и т.н. работата с тийнейджъри предлага повече възможности за практическо развитие, използвайки опит, който децата имат от заниманията със спорт, приятелските им групи, разнообразни извънучилищни занимания, стажове и прочие. Симулациите и ролевите игри, изискващи лидерски умения, са особено ефективни при тийнейджърите, когато обучителят умее да покаже колко релевантен е този опит за бъдещето.
aba2be6e5f83916feb45641eab30a25f

Какъв полезен опит от вашата практика в „Сейнт Андрюс“ би могъл да бъде приложен у нас – интересен и положителен пример?

Обучението, което предлагаме в „Сейнт Андрюс“, използва разнообразни практически упражнения и студентски проекти, които могат да се прилагат без ограничение в контекста. Един пример е 1-минутната лидерска комуникация – студентите заучават 1 минута от реч, дадена от реален лидер и я изпълняват пред група. Упражнението дава възможност на студентите да изпитат емоциите, с които лидерите трябва да се справят в подобна ситуация, предизвикателствата, свързани с публичната комуникация, които са ключови за всеки лидер, техниките за развиване и изразяване на харизма и влияние, и други умения. В същото време ограничаването на изпълнението до 1 минута го прави достъпно и незастрашително за студентите и дава време на обучителя да обсъди със студента и групата изпълнението.

Социалната среда се променя, пред какви нови предизвикателства се изправят децата?

Изразът „няма нищо по-постоянно от промяната“ важи и за социалните промени – обществото се променя постоянно и винаги се е променяло. Ролята, която социалните мрежи и мобилните комуникации играят в почти всеки аспект на живота на децата днес означава, че неща като умения за комуникация, изграждане на самоувереност и разбиране за собствена идентичност; умения за решаване на конфликти, чувство за отговорност – са присъщи на ефективните лидери. Не е възможно да си лидер за други, ако не умееш да ръководиш себе си.

У нас е много популярен дебатът за коренна промяна на образователната система. Това е световна тенденция, в някои страни стъпките вече са направени. Какво трябва да бъде съвременното образование, според Вас?

Аз не поддържам инициативи за коренна, радикална промяна, особено в области като образованието. Смятам, че радикалната промяна е трудна за постигане и лесно може да завърши с провал, даже и ако планираните промени имат стойност. Според мен е важно да се даде степен на автономност и възможност на учителите и обучителите, тези които работят директно с деца, да въвеждат промени и иновации, които виждат като положителни.

Какво да очакваме от вас на Образователната конференция, организирана от Институт Монтесори България?

Чакам с нетърпение да участвам в конференцията. Хората, които ще споделят опита и идеите си от подиума, са новатори, лидери в своите области, и очаквам стимулираща и интересна дискусия. Аз ще разкажа за работата си в областта на лидерското развитие при децата, основавайки се на резултати от съвременни научни изследвания, както и примери за практически упражнения, които могат да бъдат използвани от участниците в конференцията в собствената им практика.

 


Препоръчваме ви още: 

Конференция "Монтесори" в България
Пандата е черно-бяла, защото играе шах...
По Монтесори у дома

Последно променена в Понеделник, 11 Септември 2017 08:51
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Обичам сина си повече

Обичам сина си повече

06 Окт, 2018 Отношения

Теб те е страх от мен

Теб те е страх от мен

22 Окт, 2018 Истории

За Валери и Креслите

За Валери и Креслите

22 Окт, 2018 Истории

Този етап

Този етап

21 Окт, 2018 Добра форма

Душа не се трансплантира

Душа не се трансплантира

20 Окт, 2018 Истории

Не ме гони!

Не ме гони!

19 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам