Мама ще ти купи куче, ама друг път

Поканихме Фантима Иванова, творец и създател на Decorra да ни разкаже за най-новия си проект - сладко кученце, ръчноизработено от плат в комплект с дрешки за различни поводи.


Беше един обикновен ден, с нищо по-различен или специален, за усмихнато блонди в червено като мен. След поредната глътка кафе, позитивна нагласа и намигване с гримаса на слънцето, трябваше да изтегля късметчето си за деня – хепи или хендмейд дей? И нали се сещате, че за един творец с много идеи в главата, често определян като „хвърчалка” си е цяло изпитание да избере кое от двете повече му се прави: да се радва и вдъхновява от ръчно изработените около него красоти, за да твори
, или мозъка си да напряга и ред в творческите си мисли да слага. Накрая естествено от цялата тази полемика и дилемика се забърква един неповторим хепи хендмейд дей, точно както стана при мен.

Изобщо не подозирах какво ме очакваше. Прегледах си електронната поща, съобщенията и обажданията на телефона, после и facebook-а ( за къде съм без него). Огледах си рафтовете с детски продукти, разпределени, балансирано в две отделни зони, за момиче и за момче. Вгледах се в пъстротата на цветовете, формите и детайлите. Обходих с поглед целия си магазинен асортимент и се загледах в празничния кът на витрината с торта, флагчета, клоун и цифри от плат. Вниманието ми задържа един герой, който изцяло деня ми промени – кучето с празнични дрехи и островърха шапка. Замислих се, дали нашите играчки могат да говорят? 

18072404 1492889157451473 1322528951 n

Повторих си въпроса на глас и като на филмова лента, в главата ми се появиха, всички онези майки и деца, които с лекота се привързват към ръчно изработените играчки. Те пърхат от радост, усмихват се, гушкат ги, ходят на разходка и не се разделят с тях. Тогава си казах, че играчките говорят чрез емоцията и поведението на децата. HandMade играчките имат душа и сърце, защото са ръчно изработени. Тайният код е разкрит: Любовта и усмивката ми с моята HandMade играчка нататък предай! 

Тогава ми хрумна идеята, че можем да накараме нашите играчки да говорят за себе си като им добавим рецепта с идейки за игра. След като един електроуред си има инструкция, една дреха си има етикет за употреба и пране, една книга си има увод и заключение, …  защо нашата ръчно изработена играчка да няма рецепта с идейки за игра? Ами ако все пак автора хендмейкър е прекалил с фантазията и криейтива? Не е ли по-добре към играчицата да се добави едно вълшебно листче с идеи за какво може да служи неговия продукт?  Така от мислъл на мисъл, от идея на идея, погледа си насочих към текстилното куче с резервни дрехи  - героят на моя неповторим хепи хендмейд дей. Хрумнаха ми поне два сценария, които накрая завършват с репликата: „Мама ще ти купи куче, ама друг път.”
18073306 1492888730784849 1484029017 n

Сценарий 1
Вашето 3-4-годишно момиче постоянно ви казва, че с кукли вече не му се играе, че иска истинско куче да преоблича, на кучешки език да си говори и с него лесно да се забавлява, даже и да лае. Да се търкалят заедно на пода, да са искрени и неразделни. Да се перчи с кучето си, като най-любим приятел да го обгрижва, мачка и прегръща, с мъничките си ръце. Вечер късно трудно да му бъде да заспива, ако Рошко не е близнал кутрето му нежно, мило. Да, ама не. Гарсониерата ви е от старите панелки. Няма къде пазарската чанта човек да си остави, камо ли за куче място да се прави. За капак, бюджетът е ограничен и в момента семейството ви нов член не може да добави. Решението е много просто: щом с кукли на момичето му е омръзнало да си играе, с кучето от плат въпросът бързо е решен. Ще си играят на играта – „Съблечи ме - облечи ме! На рожден ден заведи ме!”. Мама куче на детето пак ще вземе, но друг път, щом жилището се смени или бюджетът се поразшири.
18073446 1492886297451759 676161075 n 

Сценарий 2
Вашето 3
-4-годишно момиче животните много обича. Навън с котенцата и кученцата на съседските деца играе и много иска след свое куче да тича. Да пипа дългите му уши и да цапа с мокрите му лапи тапицерията на дивана. На път обаче е второто дете да се появи и плановете на първото да провали. Какво да се прави? Мама ще е вече и с бебето заета, а на първородната сладурана може малко скучно на моменти да й стане. Тя ще си държи на своето, да има малка опашата Шери, с която да се закача и по гръбчето да гали. Но, Шери с лаенето свое бебето може да събужда и от собствено местенце ще си има нужда. Домсъветът трябва сериозно да се замисли и нещо компромисно да измисли. 
Решението е много просто: кучето с дрехи е най-добрият вариант. Мама пелени на бебето ще сменя, а пък малкото момиченце до нея с памперси на кучето от плат ще се заеме. Заедно дрехите ще преобличат, шапките ще сменят, резервния тоалет ще перат, гладят, сгъват и прибират, песнички приспивни на бебето и кученцето заедно ще пеят. А когато дойде време за импровизираната домашна разходка, или бебето трябва да проходи, на кучето може да се направи каишка от коланче и леко да го придърпвате върху мекия килим.
18052070 1492923690781353 752760499 o

Вероятно има още много сценарии, но според мен, кучето от плат ще е изборът на мама. Е, да, то няма да цапа, да изисква много грижи и да дразни съседите с лаене и шум, но ще му бъде трудно да ви близне и да каже: „Грабни моята пухкава лапа!”.
Мама кученце истинско ще вземе, но друг път, когато нейната дъщеря малко порасне и може да полага грижи за своя космат и лаещ приятел. Така от дума на дума, от ред на ред ви разказах какво се случи в онзи уж обикновен, а пък толкова различен и толкова хепи хендмейд дей.

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 11:44
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Възпитание според зодията

Възпитание според зодията

17 Сеп, 2018 Възпитание

Пред прага на училището

Пред прага на училището

17 Сеп, 2018 Образование

Расте, но не старее

Расте, но не старее

17 Сеп, 2018 Истории

Не искам да съм мечка

Не искам да съм мечка

16 Сеп, 2018 Възпитание

Чао, чао, какиии!

Чао, чао, какиии!

16 Сеп, 2018 Образование

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам