Надя Чавдарова или Мама Пух

Надя е артист по душа, по призвание и по каквото друго се сетите. Богата на можене и въображение жена и много ентусиазирана млада майка. Тя е новото одухотворено присъствие в рубриката ни „Хоби“.


„Не съм от хората, които могат да живеят на друга земя.“

Художник съм. Пътят ми на образование беше класическия за професията, първо художествената гимназия, а след това и Академията за изящни изкуства във Флоренция. Дипломирах се в специалност „Живопис”. И веднага се прибрах в България. На мен чужбината не ми понесе, не съм от хората, които могат да живеят на друга земя. Камъкът си тежи на мястото, усетих го.


В света на малките
Прибрах се и животът ме понесе към една неочаквана посока. Никога не съм предполагала, че ще работя с деца, макар че обичам приказките и колекционирам книжки още от гимназията. Те ми помогнаха да разбера, да усетя детския свят. Стремя се, в работата си, а сега и с моето дете (имам дъщеричка на почти годинка), да „вляза” в света на малките. Да играя с тях, а не да се опитам да ги направя възрастни. Преподавах немски, италиански и рисуване.  


Полъхът на старината

Може би ще прозвучи малко неочаквано, но следвам „Реставрация” в академията, тук в София. В момента съм прекъснала. Не вървеше да се катеря по скелета бременна.

Има едно нещо, което винаги съм обичала много - полъха на старината. Каменния зид на старата църква, образите, изплуващи от стенописите. Тишината.

Обичам да пътувам. Спомням си, едно лято, бяхме дванадесети клас, обикаляхме с приятелка манастирите около Търново. Влизаме в Преображенския манастир, той е най-близо. Виждам в тишината… скеле. Малка осветена от прожектори част от олтара и стенописите. И реставраторката, която си работеше. В тишината. Сама и никак не сама. Беше…Мигът! Разбрах, че това е моето нещо. Е, мина малко време, но пък сега съм щастливо прекъснала по майчинство, студентка в специалност „Реставрация“.

19401578 927371804071242 2034560537 o
Щастливо майчинство

Имам си едно прекрасно момиченце. Което освен радостта и ново осмисляне на живота ми донесе и ново вдъхновение. Да шия детски неща.
Беше зима, до камината на село. Идилично. Започнах да шия с много желание и любов. Наблюдавах дъщеря ми, какво й харесва, с какво играе, какво търси, какво вече умее. Идеите валяха. Една изваждаше наяве друга. Раждат се от наблюдението. И сега е така. Просто се появяват в главата ми.

Шиенето за мен е продължение на рисуването, с което съм се занимавала през целия си живот. Родителите ми се постараха да ми предадат любовта към изкуството, която носеха в себе си. Сега, шиейки, аз рисувам. Същото е. Внезапното вдъхновение, идеята, готова в главата ти, която само чака да избликне. Мъжът ми е прав, че когато не творя нещо, ставам кисела (и мрънкаща).  Изкуството е второто ми „Аз“. Чрез него влизам в детския свят, за да създам нещо хубаво, нещо добро и полезно за малките.

19402498 927369907404765 1279034685 o
Килимчето за игра
Мисля, че любимото ми нещо, шито за малката, е нейното килимче за игра. Развиващо, базирано на игрите от тихите книжки. Беше замислено в началото като „три в едно“ – килимче за игра, обиколник и одеялце. Съвпадна с времето, в което дъщеря ни започна да сяда и идеята му беше да е многофункционално. Впоследствие, идеята се разви и остана само като килимче за игра с повече елементи, а другите две неща – като отделни продукти.

След килимчето последва играчката – възглавничка „Калинка”. Тя е продължение на идеята за развиваща играчка в ранната бебешка възраст. Търсех неща, търсех идеи, които да й бъдат интересни и същевременно да развиват сетивата, моториката, въображението й. Вярвам, че вкусът, усетът за цветове и форми, естетическото чувство, трябва да се развиват у детето още докато е малко. Това е основната идея на всичко, което изработвам.

19398032 927370324071390 591134389 n
Купища идеи

Виждам, че друго подходящо нещо за нейната почти годинка, би било и сетивното, „тихо” кубче. Това е една от следващите ми задачи. И още купища идеи - специални обиколничета в различна форма, с нейното име избродирано на тях; голяма възглавничка „Мече с лапи“, която да я обгръща, когато спи; възглавничка „Цвете“, в техника апликация.

Една от следващите ми идеи е рисуван плат, впоследствие апликиран върху друг – би станало страхотно одеялце. Замислила съм и серия „тихи“ книжки, по приказки. Предимно български, от тези, които не са толкова познати и които аз обичам. Такива книжки са подходящи за след втората годинка на детето.

19433645 927372124071210 652315724 n

Материалите, които използвам са предимно памучни платове и конци, филц, както и много други елементи. Обичам различните материали и материи. Пълнежът на нещата е възможно най-подходящия за децата, според мен  (юталин/вата или антибактериален полиестерен пух).


Хората, които харесват нещата ми са различни, разбира се, предимно майки с малки деца. Общото между тях е любовта към ръчно изработените неща и творчеството. И съм им много благодарна. За доверието преди всичко.  И за това, че оценяват идеите ми. И на още един човек съм най-благодарна за подкрепата, но няма да кажа кой. Той ще прочете и ще разбере.


Нещата, които създава Надя, можете да следите на страницата й Mommy Pooh's handmade world.

Ако обичате ръчно направените изделия ще ви е интересно да надникнете и в Трите сестри и копчето и  GG Sisters - чудеса от хартия.

 

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 11:40
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Възпитание според зодията

Възпитание според зодията

17 Сеп, 2018 Възпитание

Пред прага на училището

Пред прага на училището

17 Сеп, 2018 Образование

Расте, но не старее

Расте, но не старее

17 Сеп, 2018 Истории

Не искам да съм мечка

Не искам да съм мечка

16 Сеп, 2018 Възпитание

Чао, чао, какиии!

Чао, чао, какиии!

16 Сеп, 2018 Образование

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам