Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Ninja Editor

Ninja Editor

Световноизвестният модел Хайди Клум ще предложи серия от свежи деним облекла както за дами, така и за малки момичета. Скини джинси, дънкови ризи, рокли и гащеризони и цветни кецове са част от третата съвместна колекция между модела и Lidl, която този път е под надслов #LETSDENIM. Модната линия идва в България след по-малко от две седмици – на 5 март във всички Lidl магазини в страната.

Именно денимът е главното действащо лице в новата колекция, която акцентира върху модерните и удобни форми и ярките цветове, които лесно могат да се комбинират. Различни видове дънки – от скини до boyfriend, раирани тениски, модерни цветни чорапи, стилни блузи и туники са част от предложенията за дамите, а за малките момичета Хайди Клум е приготвила свежи тениски, дънкови гащеризони и рокли със интересни акценти и възможност за комбинации.

heidi3

#LETSDENIM отразява непреходността на денима, който никога не излиза от мода и може да бъде адаптиран към всеки стил. Колекцията представя водещи акценти от модния подиум, с характерното за Lidl оптимално съотношение качество-цена. Тя умело съчетава разпознаваемия стил на Хайди Клум с градската модерна визия на Lidl. Вдъхновение за #LETSDENIM световноизвестният модел черпи от своя втори дом – Лос Анджелис и духа на динамичния градски начин на живот.

Новата линия #LETSDENIM ще бъде налична във всички 87 магазина на Лидл България в страната като част от „Модната седмица на Lidl”. Едновременно с идването си у нас, колекцията на световноизвестния модел ще дебютира и в останалите общо 28 държави и над 10 000 магазина на Lidl в цяла Европа.

heidi2

 

Препоръчваме ви още:

VooDoо Art – бялата магия на Ани

Кожена рокля

Само за момичета

Cartoon Network пуска лего „Реактивните момичета“, както и още нови продукти от любимите детски сериали

Новите продукти са по случай честването на 20-та годишнина на „Реактивните момичета“ и успеха на „Бен 10“

През 2018-а Cartoon Network ще предложи широка гама от нови продукти около успешни франчайзи и хит сериали, които празнуват важни събития през годината. Новите партньори ще бъдат представяни постепенно, отбелязвайки предстоящата 20-годишнина на „Реактивните момичета“ – най-успешния франчайз на компанията, както и успеха на водещата марка за момчета „Бен 10“. Новината идва от Северноамериканския Международен фестивал на играчките – ежегодно събитие, което се провежда в Ню Йорк, където асортиментът от продукти ще бъде представен от партньорите.

lego2

„Реактивните момичета“ ще отпразнуват 20-годишнината си през 2018 г. с глобално разпространение на нови епизоди и продукти, които ще продължат и през 2019 г. Новите партньори за „Реактивните момичета“ ще включат The LEGO® Group.

Cartoon Network представи и нова версия на любимия анимационен сериал „Бен 10“ в САЩ през 2017 г., съсредоточена върху 10-годишния Бен Тенисън. Още от дебюта си сериалът донесе едни от най-високите рейтинги, а поредицата играчки от Playmates Toys беше постоянно в челната тройка на екшън фигурите за момчета през 2017. Новите Omni-Enhanced™ извънземни дебютират в сезон 2, който започна и у нас в понеделник, 19-и февруари. Новите лицензирани партньори за  Бен 10 включват Playmates Toys, Rubies и Toy Factory.

lego3

„Партнирахме си с най-добрите, за да отбележим успехите на любими филмчета на Cartoon Network. Всеки от продуктите представя духа и вълнението, който нашите фенове споделят, докато се наслаждават на произведенията ни“, каза Пийт Йодър, вицепрезидент на Cartoon Network Enterprises за Северна Америка.

Cartoon Network ще разшири и лицензионните програми около популярните марки „Ние, мечоците“, „Време за приключения“ и „Стивън Вселенски“. Новите партньори при тях ще включват Monogram Direct, Tastemakers, LLC и Kidrobot.

lego4

Новите партньорства ще дадат шанс за по-голямо разнообразие и достъпност на продуктите. Те ще навлязат и в България през 2018. lego1. okjpg

Cartoon Network EMEA

Cartoon Network е обичан от всички канал, фокусиран основно върху момчешката, но харесван и от момичешката аудитория заради своите комедийни и приключенски предавания. Програмата и съдържанието третират теми, които са близки до децата – хумор, приятелство, въображение, екшън и приключения. Cartoon Network е насочен към момчета и момичета на възраст 6-12 г. и чрез разнообразното си и световно успешно съдържание цели да ги предизвиква да бъдат самите себе си. В програмата на канала се открояват анимационни комедии като „Невероятният свят на Гъмбол“, „Време за приключения“, „Парк шоу“, „Кларънс“, „Стивън Вселенски“, „Чичо дядко“, както и превърналите се в класика екшън поредици „Бен 10: Омнивърс“ и „Малки титани: В готовност!“

От старта си като паневропейски канал през 1993 г. до момента Cartoon Network е локализирал услугите си в Европа, Средния Изток и Африка, където „говори“ 19 езика и „влиза“ в повече от 142 милиона домове в над 70 държави. Cartoon Network предлага забавление и чрез своя отличаван с награди уебсайт, както и чрез игри, видео при поискване, мобилни приложения и огромно разнообразие от лицензи и рекламни артикули. Cartoon Network е търговска марка, собственост на Turner Broadcasting System International, Inc. – подразделение на Turner Broadcasting System, Inc. (TBS) – една компания на Time Warner.


Препоръчваме ви още:

"Имаш силата - бъди приятел" - кампания срещу тормоза в училище

Леголенд и красивата баварска провинция

"Тайната на Коко" и на приятното изживяване

Червената шапчица, Ги дьо Мопасан
Вълкът я срещна. Той я изгледа с оня особен поглед, който опитният парижки развратник хвърля на провинциалната кокетка, която все още се преструва на невинна, ала той вярва на невинността й не повече от самата нея и вече сякаш виждаше как тя се разсъблича, как фустите й една по една падат и тя остава само по риза, под която се очертават сладостните форми на тялото й.
.....................................................
Червената шапчица, Джек Лондон
Ала тя беше достойна дъщеря на своята раса, в жилите й течеше силната кръв на белите покорители на света. Затова, без да й мигне окото, тя се нахвърли върху вълка, нанесе му един съкрушителен удар и го подкрепи с класически ъперкът.
Вълкът страхливо побягна. Тя идеше след него със своята очарователна женска усмивка.

......................................................
Червената шапчица, Омар Хайям
Когато вълци обикалят, пътеките в гора позната,
а в къщата що уж те чака - заключена е пак вратата,
то сваляй шапката червена, поспри на някоя полянка
и виж дали върви добре, туй тежко вино в гъста сянка...

...............................................................
Червената шапчица, Омир
О, музо! Млъкни в този пагубен ден за онази,
що с шапка червена в гори тилилейски захожда
и кошничка с пити и вино принася за баба!
Тъй бързо край нея промъкват се сенки вековни
и Хелиос слънцезарен прогонват далече на запад,
та път да разчистят за хищник - коварен и гладен!
И стигна той бързо, подобно изплашен троянец,
преследван от псета и бързоноги ахейци,
до малката горска поляна със къща в средата.
Застанал на прага, ръката си вдигна и мигом почука,
а глас уморен и отпаднал повика го вътре…

......................................................
Червената шапчица, Лев Николаевич Толстой
Ловците убиха Вълка и извадиха от корема му Бабата и Червената Шапчица. От очите на малкото момиченце заструи лъчист поглед и то разбра, че това, което се случи, не трябваше да се случва. А щом не трябваше да се случва, то нямаше вече да се случи. И на нея й стана ясно, че това, което тя вършеше, мислеше и говореше досега, беше не това, което трябваше да върши, мисли и говори. И тя реши отсега нататък да върши, мисли и говори само това, което трябваше наистина да върши, мисли и говори.

.....................................................................
Червената шапчица, по Йордан Радичков
- Ще седна и ще го убия този вълк, драги ми господине. Да не ми е името Спиридон, ако не го убия.
- Ще го убие! - говореха ловците. - Лани сума вълци дойдоха от Турно Мъгурели и от други места. Имаше и да убиваш, и да гониш, и пак да останат. А тоя взе, че ги уби всичките. А вълците от своя страна взеха, че умряха.
А вълкът беше седнал и шиеше на една шевна машина "Сингер", има такива машини, та като го види ловецът да си рече: "Брей, то не било вълк, мамка му вълча, а баба Спиридоница". Да рече тъй и да си иде.

............................................................
Червената шапчица, Ерих Мария Ремарк
- Ела при мен - каза вълкът.
Червената шапчица наля две чаши коняк и седна на леглото и вдишваха познатия дъх на коняка. В този аромат имаше тъга и умора - тъгата и умората на гаснещата привечер. Конякът беше самият живот.
- Свършено е вече - каза тя. - Нямам вече на какво да се надявам повече. Аз нямам бъдеще.
Вълкът мълчеше. Той беше съгласен с нея.

..........................................................
Червената шапчица, Оноре дьо Балзак
Вълкът стигна до къщичката на бабата и потропа на вратата. Тази врата беше изработена през XVII столетие от неизвестен майстор. Той я беше изрязал от модерния по това време канадски дъб, беше й придал класическата четвъртита форма и я беше закачил на железни панти, които на времето си може и да са били хубави, но сега ужасно скърцаха. По вратата нямаше никакви орнаменти и шарки, само на долния десен ъгъл личеше драскотина, за която се разказваше, че Селестен дьо Шаварж, фаворит на Мария - Антоанета и братовчед по майчина линия на дядото на бабата на Червената шапчица е направил със собствената си шпора. Инак вратата беше съвсем обикновена и затова няма да се спираме по-подробно на нея.

.................................................................
Червената шапчица, Ярослав Хашек
- Е, и какво направих? - мърмореше си вълкът - едно голямо лайно напpавих, това е...

........................................................
Червената шапчица, пиеса от Уилям Шекспир
Действие 5. Сцена 2. Къщичката на бабата на Червената шапчица. Пред нея първи ловец с кучето си.
(двоуми се)
- Да вляза или да не вляза?
Туй е въпросът.
Кое е по-добре - да вляза аз и вълка да убия,
или да си полегна аз, да си поспя?
Легни, заспи и край.
Да, тук е спънката.
Какво ще видя в този летен кратък сън?
Да знай човек, че този сън
прекъсва чувствата във гладния стомах -
тогава би могъл...
Но този страх от нещо пред вълка,
от таз затворена врата, отдето
се нищичко не чува и не шава,
сковава мойте сетива...
Но стига!
С тези мисли ставам аз страхливец.
И бледната мазилка на страха
покрива с плесен и разяжда
естествения цвят на смелостта.
Е, хайде, спри! Тез мисли прогони!
Офелия, ти моя вярна кучка, ела,
и с мен за всеки случай ти бъди!

.........................................................................
Червената шапчица, Жак Превер
Вълка в зори ловци ще спрат.
А в нощната тъма - комини, смърт!
Не знаем - мрак, звезди,
безброй съдби...
Защо ридаем аз и ти...

........................................................................
Червената Шапчица, Ърнест Хемингуей
Майката влезе. Тя постави на масата кошница. В кошницата имаше мляко, бял хляб и яйца.
- Eто - каза майката.
- Какво - попита Червената шапчица.
- Ето това - каза майката - Ще го занесеш на баба си.
- Добре - каза Червената шапчица.
- И си отваряй очите - каза майката - Вълкът.
- Да.
Mайката гледаше как дъщеря й, която всички наричаха Червената шапчица, защото винаги ходеше с червена шапчица, излиза; и гледайки излизащата си дъщеря, майката помисли, че е много опасно да я изпраща сама в гората; и освен това тя помисли, че вълкът беше започнал отново да се появява насам, и като помисли така, тя усети, че започва да се тревожи.

......................................................................
Червената шапчица, по Конфуций
Чер Ве На Та-ша попита:
- Какво трябва да направи един вълк, щом го канят на вечеря?
- Благородният вълк има апетит, но никога не е гладен, простият вълк няма апетит, но винаги е гладен - отвърна вълкът с достойнство, изнасяйки се на заден ход. Чер Ве На Та-ша автоматично записа думите му, изпадайки в медитация.

..............................................................
Червената Шапчица, Йордан Йовков
Като вълча глутница се спуснаха делибашиите от Узун Кюприя надолу в равното. Напред беше Кармазъ Чалмали с дружината си, а след него, с диви викове и пламнала стръв за кървища и побои, наваляха без ред табуните на Доган бинбаши, Ердем Авджиоглу, Осман Чифчията и други главатари.
Рядко се беше виждало такова страховито сборище: анадолци, зебеци, мамелюци и кюрди, афганци и парси-капсъзи - все хора от кол и въже, едни в дрипи, други - облечени в сърма и гайтани се изсипаха накарай селото и запряха пред къщата на бабата на Кармазъ Чалмалията...

.............................................................................
Чepвeнaтa Шaпчицa, Eлин Πeлин
C вaшe пoзвoлeниe, щe cĸpия имeтo нa oнoвa ceлo, дeтo пoпaднax, дoĸaтo гoнex eдин пoбecнял вълĸ из Бaлĸaнa. Bълĸът, yплaшил eднo мaлĸo мoмичeнцe пo имe Чepвeнyшĸa Шaпĸapoвa, тaĸa и нe ce мяpнa пoвeчe или пoнe нe и в oния дълги, лeниви и cпoĸoйни дни нaĸpaй ceлoтo, ĸъдeтo бяx oтceднaл пpи бaбaтa нa злoпoлyчнoтo дeвoйчe – Eвлaмпия Πoпcиcoeвa. Дoĸaтo oбядвax пoд cянĸaтa нa гъcтoлиcтнaтa лoзa, paзcтилaщa нaд нac блaгocлoвeнитe cи вeйĸи, пoдoбнo нa ливaнcĸитe ĸeдpи нaд глaвaтa нa Aвpaaмa, тaзи мъдpa жeнa пpимecвaшe пoĸpaй мeн блaгoвoнни плaнинcĸи билĸи, зaeднo cъc cлaдĸитe пpиĸaзĸи, в ĸoитo пopaвнo ce зacлyшвaxмe и aз и внyчĸaтa й.
– Πътeĸитe, ĸoитo тpъгвaт oттyĸ и вoдят в гopaтa, – ĸaзвaшe бaбa Eвлaмпия, a Чepвeнyшĸa, пoдoбнo нa имeтo cи ce гyшeшe, ĸaтo птичeнцe нa pъбa нa пeйĸaтa, – ca ĸaтo xopaтa. Te тpъгвaт oтнeйдe и дopдe дpyг чoвeĸ нe ги пpocлeди дoĸpaй мeждy cĸpивaщитe ги дъpвeтa, ocтaвaт caмoтни и нeoпoзнaти… a ĸpaй тяx дeбнaт вълци, нo caмo нeпoзнaлия дpyгapcтвoтo ce бoи oт тяx.
И тя – ниcичĸa и здpaвa, c млaдeжĸи пpиcмex в oчитe, xвъpляшe пo няĸoя тpoxa нa вpaбцитe и ĸoĸoшĸитe, ĸoитo я нaoбиĸaляxa…

...........................................................................
Червената шапчица, Иван Вазов
...накрая народът се умири.
Сега най-малкото човече - момиченце с червена забрадка, което спеше на ръцете на баба Иваница, разбудено от шума, изплака.
- Спи, бабината, спи, че вълците ще дойдат да те грабнат - казваше му баба Иваница, като го люшкаше на коленете си.
Старата чорбаджийка се навъси.
- Мале - каза той, - стига си плашила с тия вълци детето! Ще му оживей страхът на сърцето.
- Ех, така зная аз - отговори баба Иваница, - и нази са с вълци плашили, че и аз тебе малко съм те плашила.. та и не са ли за плашене, да ги порази господ! Седемдесетгодишна жена съм и ще умра, дето го рекли, с отворени очи: нема да дойде един ловджия да ни отърве от тия пущини, що се навъдиха тъдява!
- Бабо, аз, кога пораста, ловджийка ще стана! - извика с пламнали очи момиченцето. - Ще тръгнем аз и бачо Васил, и бачо Георги, ще вземем тейковата кремъклийка и всичките вълци ще ги опушкаме!
- Оставете баре един жив, бабината!

..........................................................
Червената шапчица, разказана от филмов критик
Действието на филма "Червената шапчица" е ситуирано в един екзотичен за повечето зрители район - гората, в която живее бабата на Червената шапчица. Главния персонаж - Червената шапчица, чиято роля е изпълнявана от известната холивудска актриса Шарън Стоун, въпреки нетрадиционното си облекло и поведение, е носител на редица черти от общочовешки характер. Въпреки демонстрирания в началото на филма наивитет по фундаментални битийни въпроси, в развитието на действието забелязваме едно значително творческо съзряване особено при втората си среща с Вълка (Том Круз). Житейските въпроси, които тя задава към замаскиралия се вълк, са всъщност една горчива пародия на нашето ежедневие. Въпреки че на пръв поглед филмът изглежда не третира дълбоки философски въпроси, в него се кръстосват редица злободневни теми - като за размера на ушите, което всъщност е метафора на дълбокия онтологичен въпрос за същността на човешката природа. Един от основните негативни персонажи - Вълкът, е цел на режисьора, с която той, чрез сюрреалистичния инструментариум, цели да ни поднесе по изтънчен начин един от основните въпроси на човешкото съществуване - за дълбоката човешка природа, за борбата на двете начала - доброто и злото, тъмната и светла половина на човешката душа.
Мисля, че тук е мястото да кажа, че "Червената шапчица" не е просто един екшън, чийто герои за само добри или зли. Това е филм, който не просто изобразява американската действителност, а който утвърждава ценности, присъщи на всички хора по земята. Основните акценти във филма са възвишените идеали, идеалите не само на Червената шапчица, но и на Вълка, който въпреки излятия негативизъм, крие в себе си редица положителни черти, които се забелязват във финалните кадри на филма - изповедта и разкаянието на Вълка. Този малък щрих допълва цялостния портрет на този персонаж, описван в досегашните ни представи като изцяло отрицателен герой. И все пак, въпреки хепиенда на тази суперпродукция на режисьора Стивън Спилбърг, буди у нас една носталгия и меланхолия, стремеж да си зададем редица въпроси за смисъла на човешкото съществуване, достатъчността на човешкото битие и стремежа на отделната личност за изграждане на един по-добър вътрешен мир, един по-съвършен и хармоничен свят, в който царуват не насилието и подтисничеството, взаимната търпимост и толерантност между бабите, внучките и вълците.

..............................................................................
Червената шапчица, разказана от програмист
Още докато е под DOS юзера "Mother" подава сигнали към шината на Червената шапчица да копира малко банички в директорията на старата версия Баба 1.2. Червената шапчица започва незабавно да отделя процесорно време за обработка на сигнала и копирането. Но в това време се оказва, че в оперативната памет се е намъкнал вируса "Вълк" версия 2.11, и започва да чете хекс-кода на Червена шапчица. Така Червената шапчица преминава в режим на времеделение и процесора й започва да работи по-бавно. Вълкът, който е ъпгрейдвана версия, (добавена му е командата Search) се оказва с по-голяма производителност и пръв файндва архивните копия на Баба 1.2 и дава ирейз на цялата версия на Баба 1.2. Вълкът настанява свои файлове в директорията, която остава със същото име и така си осигурява свободен достъп до архивите на Червена шапчица. При достигането на обработените данни на Червена шапчица, той ги делейтва, като игнорира опитите й да ги разпознае от архива.
Обаче в това време антивирусния пакет, последна версия "Ловец" 6.29, снабден с ъпгрейдвана версия за унищожаване на вируси "Автомат Калашников 4.7", открива вируса Вълк и го изтрива, като го маркира като бед сектор. По-нататъка Ловец 6.29 ъндилейтва успешно изтритите фаилове на Баба 1.2 и Червена шапчица, които остават годни за по-нататъшна експлоатация.

Автор: Norman
Източник: Какво четеш

 

Препоръчваме ви още: 

Как да стана интелигентен колкото жената

Децата мълчат - значи ядат тебешир

Изгубени в превода

Пристрастеността към компютърните и видеоигри днес започва да се превръща в комплексен и тревожен феномен. Много проучвания показват, че насилието в компютърните игри води до увеличаване на агресията и враждебността. Тежките компютърни потребители са склонни да вярват, че имат по-малко контрол над живота си и да съобщават за недостатъчна социализация и нарастване на афективните разстройства.

Проблемът се разраства толкова много, че Световната здравна организация обсъжда да включи в новото издание на Интернационалния класификатор на болестите, което предстои да излезе в средата на 2018 година, и заболяване, определяно като Gaming disorder (психично разстройство в резултат на прекомерен гейминг).

За съжаление, освен върху младежите, подобен ефект се получава и върху възрастни хора тогава, когато бъдат преминати разумните граници. Казвам възрастни хора, като имам предвид хора със семейства, с деца, с добри професии. За пораженията, които нанася подобно вманиачване върху отделния индивид и върху семейния живот, пишат в статията си Арън и Ейприл Джейкъб, психолози и семейни консултанти.

**********

Разрушават ли компютърните игри вашия брак?

„Това, което е от значение за постигане на щастлив брак,

не е колко сте съвместими,

а как се справяте с несъвместимостта."

Лев Толстой

38163405 m

Гейминг. Това е чувствителна тема и за съжаление нещо, което има отрицателно въздействие върху твърде много бракове.

Разбира се, играта няма да унищожи непременно брака ви, но ако има предимство пред съпругата/съпруга ви или пред други отговорности, може би е време да преоцените ролята на игрите във вашия живот.

Ако сте заслепени, тази статия цели да ви събуди. Да ви помогне да се осъзнаете. За да се научите да живеете смислен живот извън играта. Да поемете отговорност за живота си. За да го подобрите като партньор, професионалист и член на обществото.

Трябва да кажем, че ние не сме гейминг-хейтъри. Ние не предлагаме да се отървете от Xbox, PlayStation или каквото и да било друго. Ние просто искаме да ви насърчим в усилията да подхранвате брака си. Чували сме прекалено много истории за партньор, (обикновено съпругата), който се чувства пренебрегван и наранен, защото другият прекарва прекалено много време, залепен за играта.

Игрите може да не вредят на брака ви изобщо. Може би това не са проблемите, с които вие или вашият съпруг се сблъсквате. Или може би има няколко игри, които ви харесва да играете заедно. Ако това е така, страхотно.

Въпреки това, ако се чувствате отчуждени от партньора си или ако вашият гейм навик постоянно ви отвлича от останалите ви отговорности, вероятно е време да натиснете бутона за пауза и да помислите за въздействието, което играта може да има върху вашия брак.

gamer

Ето три въпроса, които ще ви помогнат да прецените дали игрите имат негативно влияние върху брака ви.

1. Играта нарушава ли усещането ви за реалност?

Когато прекарате половината от деня си в игра, рискувате да останете във виртуалната реалност - тази, която бързо ескалира до точка, в която може да я почувствате като действителната ви реалност. Може да започнете да ядете, пиете и спите в определената игра. Вашите мисли могат да бъдат консумирани от играта ви и единственото ви желание да бъде да прекарвате цялото време в играта си.

Но това не е реалност. Това е игра. И докато вашата виртуална реалност претендира, че съществува, то действителната реалност ви подминава.

Животът е прекалено кратък, за да стоите много часове пред екрана, особено за сметка на пренебрегването на други приоритети и отговорности (като вашата съпруга!).

Кога за последен път взехте я хванахте за ръка, отидохте на разходка и се наслаждавахте на прекрасен залез? Или кога за последен път разговаряхте със съпруга си за нещо, което е от значение за вас - разговор, в който наистина слушахте, без никакви разсейвания? Или кога беше последният път, когато имахте една наистина интимна нощ заедно?

Време е да присъствате малко повече във вашата реалност - във вашия брак, във вашето семейство, във вашата общност, във вашата работа и т.н. Виртуалната реалност винаги ще бъде там, но никога няма да донесе удовлетворение от успеха така, както би било във вашата действителна реалност .

2. Играта отдалечава ли ви от любовта в живота ви?

Както всичко, което може да стане всеобхватно, игрите могат да излязат извън контрола ви и да ви отведат далеч от съпруга ви. Тъжно е да се каже, но ние сме виждали как геймърите могат по същество да станат "женени" за своите игри, вместо за съпругата си. Обсебеността от играта дори може да накара някои хора да се откажат напълно от съпругата си и от останалите членове на семейството, за които трябва да се грижат. В екстремни случаи геймърите могат да бъдат толкова погълнати от играта, че да напуснат училище, загубят работата си, рядко да излизат от стаите си и в крайна сметка да жертват неща, които наистина имат значение. Всичко това заради играта.

И така, как да разберете, че вашето хоби е отишло твърде далеч?

Обмислете следните въпроси: Откъсвате ли от времето за семейството? Рядко ли вдигате поглед от играта си, докато някой ви говори? Оставате ли до късно през нощта, за да продължите да играете? Вашата работа или други отговорности остават ли на заден план? Пренебрегвате ли напълно съпругата си и нейните нужди заедно с това, което се случва в живота ви?

Ако сте започнали да забелязвате някои от тези симптоми, просто се огледайте и не се оставяйте да бъдете хванати в капан. Ако вашата съпруга е в другата стая, чувствайки се самотна, тогава го приемете като събуждане. Изключете компютъра и отидете да й обърнете известно внимание. Дайте й същата преданост, интерес, ангажираност и вълнение, каквото давате на игрите си.

3. Играта променя ли начина, по който мислите и се отнасяте към съпруга/та си?

Третият въпрос, който трябва да си зададете при определянето дали игрите оказват негативно влияние върху брака ви, е свързан с видовете игри, които играете и влиянието, което имат върху вас.

Игрите в тези дни идват във всички форми и размери. Има толкова много жанрове и видове игри. Някои са напълно безвредни, докато други могат да бъдат изключително насилствени и чувствени. Постоянното излагане на насилие, сексуалност и груб език влияе върху вас, дори и да не го разпознавате точно сега. Видеоигрите оказват отрицателно влияние върху начина, по който мислите, чувствате или действате, дори и още да не го усещате. Ако забелязвате, че игрите оказват негативно влияние върху начина, по който мислите, чувствате и действате, тогава вземете си бележка, на прав път сте. Чувствате ли се превъзбудени? Разгневявате ли се лесно на съпругата си? Станали ли сте по-малко търпеливи и грижовни? Лесно е да мислите, че игрите, които избирате да играете, нямат влияние върху вас, но това просто не е така.

28340931 10213921804772987 320596066 o

Какво може да се направи

Въпреки всичко казано, геймингът не е непременно вреден и не всички геймъри са лоши съпрузи. Това очевидно не е вярно. Кой не се наслаждава на малко Wii време ?! Това, което казваме, е, че геймингът, както и много други неща, може да стане нещо обсебващо, разрушително и вредно за брака ви. Ако времето за видеоигри не бъде ограничено в разумни граници, то видеоигрите могат да отвлекат вниманието ви от най-прекрасните и ценни взаимоотношения в живота.

Заети ли сте много време в игри, тогава е време да се изправите пред този факт и да направите някои промени. Задайте времеви ограничения за това колко време играете или колко често играете и изберете да не позволите на геймингът да стане единствената ви реалност.

Ако ли пък вашият съпруг е твърде запален по игрите, опитайте се да не се обезкуражавате. По-скоро гледайте да направите така, че да му помогнете да разбере колко много го искате във вашата реалност и как обичате, когато той наистина присъства в нея. Определете заедно границите на игрите така, че да постигнете едновременно здравословен баланс.

А вие, геймъри, изберете да живеете в реалната действителност и подарете на съпругата си вашето присъствие. Така ще постигнете успех и ще подобрите много брака си. Без съмнение посвещаването на по-голяма част от времето и енергията ви на вашия брак и семейство ще ви донесе невероятна радост и много по-голямо удовлетворение, отколкото която и да било игра.

**********

Споделеното в коментарите към статията е наистина изключително тревожно. В интернет вече съществува термина Gaming Widow - геймърска вдовица. Това са хора, в повечето случаи жени, чиито партньори заради игрите пренебрегват до такава степен съпругите си, че те вече са „вдовици“ де факто.

Надявам се тази информация да стигне до повече хора и много бих се радвала, ако успее да им помогне. Искам да им кажа:

Бъдете нащрек! Не оставяйте пристрастяването към игрите да ви отнеме хората, които обичате!

Този текст ни написа една геймърска вдовица.


Препоръчваме ви още:

Love.net или нашата история

Истинският

Детето е в мрежата? А ние къде сме?

 

Това е рейтинг на най-опасните представителки на нежния пол (или както е по-популярно сред народа – най-големите кучки) според зодиакалния знак. Макар че да проявиш характер и да отстояваш гледната си точка в днешно време по-скоро е достойнство, а не недостатък. И все пак не го вземайте насериозно.

12 място – Дева
Девата е напълно лишена от качествата на истинската кучка. Макар че на пръв поглед не й личи. При необходимост обаче, тя умело включва тази опция в „менюто“ си, за да получи желаното. И понеже е перфекционистка и е свикнала да прави всичко за отличен, й се получава доста правдоподобно.

11 място – Овен
Жената Овен не плете интриги и не устройва капани. Ако не й харесвате, ще ви го каже в очите. В най-добрия случай. Не се препоръчва да предизвиквате гнева на дамата Овен, защото когато е гневна, възможностите й са неограничени.

37644471 m

10 място – Козирог
Жените от тази зодия са невероятно търпеливи и упорити. Да бъдат истински кучки нямат нито време, нито желание. Отнема твърде много енергия, пък и не е включено в плановете им. Може да прибегнат до някои методи на кучките само, ако всички други средства са изчерпани.

9 място – Рак
Тихите, мили домошари Раците виждат хората като с рентгенови очи и лесно откриват слабите им места. Затова, ако пожелаят, могат виртуозно да манипулират околните. Правят го много рядко и само в случай, че сте ги изправили на нокти.

 

38163405 m

 

8 място – Везни
Дамите от тази зодия биха могли да бъдат идеалните кучки, ако не бяха толкова съвестни и съпричастни. Ако си позволят подобно поведение, те се разкъсват от угризения, което им коства сериозна загуба на духовна енергия. Затова се проявяват като кучки много рядко.

7 място – Близнаци
В режим „кучка“ Близнаците не са компания за хора със слаби нерви. Но за щастие рядко попадат в този режим. Тъй като смяната на нагласите при тях е много бърза, астролозите им препоръчват да си намерят отвличащо вниманието занимание – да разходят кучето или да си вземат вана.

6 място – Телци
По душа търпеливите, упорити, миролюбиви Телци съвсем не са кучки. Но често им се случва да приемат ролята „по неволя“. Тези жени са магнит за хора, с които не можеш да се държиш по друг начин. Затова, ако сте успели да изкарате тази търпелива дама от кожата й, мислете къде да се скриете. Иначе ще имате възможност да се срещнете очи в очи с разярен бик.

34792606 m

5 място – Водолей
Прическа, салата и скандал. Това са трите неща, които жената може да направи от нищо. А Водолеите са истински жени. Най-загадъчната от всички кучки. Те просто са капризни, това е толкова женствено, и не им е нужен повод. Тези жени превключват в режим „кучка“, незабелязано и за самите себе си. А вашите чувства са последното, което ги интересува.

4 място – Стрелец
Най-веселите кучки. Вредят с ентусиазъм, защото им е скучно, а и за да не скучаете и вие. За да избегнат подобно поведение, е добре да са постоянно заети с нещо. Скучаещият Стрелец е стихийно бедствие.

38423665 l

3 – Лъв
Ако наречете Лъвицата кучка, ще я обидите смъртоносно. Това е под нивото й. Освен това Лъвицата осъжда подобно поведение у другите жени. А самата тя се държи така, не защото е кучка, а защото е кралица. И това трябва да бъде посрещнато с нужното уважение.

2 място – Риби
Милите, раними и беззащитни Риби са родени кучки. В тихата вода се въдят какви ли не микроорганизми. Да бъдат кучки за тях е естествено като дишането, но те са прекрасни актриси и могат дълго да го прикриват. В крайна сметка вие ще им скачате по свирката с чувството за вина, че не го правите достатъчно добре.

1 място – Скорпиони
Най-виртуозните кучки. Те манипулират чувствата ви и докосват най-тънките струни в душата ви. И не го правят от корист, а с изследователска цел. С любопитството на дете, което боде с пръчка червейчето, за да го наблюдава как се гърчи.

Източник: kolobok


Препоръчваме ви още:

Зодиите на детската площадка, в клас и в любовта

Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа какво пиеш

Лъвът – цар на пътя, Везните – подвижна опасност

Примери от България в рамките на „(не)Възможното образование“

Първото издание на кинофестивала за документални филми „(не)Възможното образование“ ще предложи на всички онези, които са пропуснали българския „Кеймбридж“, да се срещнат с хората от малкото ромско село Долни Цибър, за да разберат защо за тях образованието е висша ценност и какво мотивира родителите да окуражават своите деца да не спират да учат на фона на масовата безработица и нищета. Въпреки че селото се намира в най-бедния регион в Европейския съюз, местното училище се посещава всеки ден от близо 200 деца, всички завършват 8-и клас и голяма част от учениците продължават да следват в университет.

„Всяка година хиляди деца напускат училище поради различни причини, включително заради липсата на мотивация за полагане на усилия. Ето защо примери като този от с. Долни Цибър са емблематични за това как образоваността е достижима за всеки, стига да се превърне в ценност на общността. Това включва осъзнато фокусиране върху ранното развитие на децата независимо от етноса им, изграждане на адекватни социални умения и родителска компетентност“, коментира д-р Елена Кабакчиева, председател на фондация „Здраве и социално развитие“, която ще се включи в дискусията след филма.

lozanov

Другият български пример за новаторство в ученето е филмът „Методът“, посветен на сугестопедията и нейния създател проф. д-р Георги Лозанов. Неговата възпитаничка Галина Спасова ни повежда в света на сугестопедията, като ни среща и със свои ученици, които споделят как ученето за тях се е превърнало от задължение в увлекателно приключение. През 1978 г. сугестопедията е призната от комисия на ЮНЕСКО за най-добър метод на обучение по различни предмети, но и днес методът продължава да се практикува повече в чужбина, отколкото в България.

Прожекцията на филма „Кеймбридж“ ще се състои на 21-и февруари, сряда, от 18:30 часа в „Червената къща“, а „Методът“ можете да видите на 24-и февруари, събота, от 11:00 часа в Чешки културен център.
Повече информация за филмите и съпътстващите ги дискусии и практически работилници можете да намерите на www.odo.bg/kino-programa.

Фестивалът „(не)Възможното образование“ е възможен благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“ в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.


Препоръчваме ви още:

Защо тези деца обичат училище?

Кинофестивал не-Възможното образование

Песничка за буквите

Автор: Дарина Рангелова/expatbgmum

Предвид разразилите се дискусии относно Истанбулската конвенция и излязло някакво писмо от българин в Канада в социалните мрежи, обясняващ как тук едва ли не цари содомия и България не трябва да допуска да се случи същото с тази конвенция, получих няколко питания как е тук.

Има ли трети пол в Канада?

В Канада можеш да бъдеш whatever. Напълно законно и безопасно при това. Ами, както искате го разбирайте.

Канада наскоро прие и закон срещу дискриминацията на база полова идентичност и изразяване.

От миналата година, в акта за раждане, здравната карта и шофьорската книжка, в графата пол, освен М и F, може да се избере и U (undetermined), което обобщава всички видове полова идентичност, които не се вписват в понятията мъж или жена.

От 5 месеца Канада разрешава и в паспортите отбелязване на пола с неутралното X (unspecified). Ето какво казва министърът на емиграцията по този повод:

”All Canadians should feel safe to be themselves, live according to their gender identity and express their gender as they choose.”, министър Ahmed Hussen е от Сомалия, емигрирал в Канада през 1993г./

Макар и да не съм още канадка, такива изказвания ме правят горда и се радвам, че живея точно тук.

Горните документи са си за вътрешно ползване, за разлика от международния паспорт. На сайта с формулярите за издаване на паспорт предупреждават, че при отбелязване на пол X, може да има негативни последици, като недопускане до определени държави предвид местното законодателство, арест и т. н. В момента по стандартите на International civil aviation organization всички паспорти трябва да съдържат информация за пола. Канада ще лобира тази информация да бъде премахната като изискване.

Канада не е първата държава, предложила трети вариант за полова идентичност в документите, другите преди нея са Австралия, Нова Зеландия, Германия, Малта и Пакистан.

Преди 1-2 години в българската преса се появиха заглавия от типа “Шок! Ужас! Обучават 6-годишните деца в хомосексуалност в Канада”. Населението било в шок, родителите протестират. Източникът на информация беше статия от в. “Комсомольская правда” и всичко вътре беше как целта е да се развращават децата, защото премиерът на Онтарио е лесбийка.

А ето за какво всъщност става дума. Сексуално образование в Онтарио винаги е имало, просто през 2015 г. решиха да осъвременят програмата на обучение предвид, че не е правено от 1998 г. Такова образование има и в другите провинции, но не знам доколко са еднакви или се различават. Предметът в Онтарио е Health and physical education, който включва 4 компонента: 1. Healthy eating (Здравословно хранене), 2. Growth and development (Растеж и развитие), 3. Personal safety and injury prevention (Лична безопасност и предпазване от нараняване), 4. Substance use and abuse (Употреба и злоупотреба със субстанции). Сексуалното образование е част от втория компонент.

Имаше противници и протестиращи главно от мюсюлманските общности и бордовете на католическите училища. Мотивите бяха, че в 1-ви клас ще им показват полови органи на картинка, че ще ги учат да са хомосексуални и т.н. Заплашиха, че няма да пускат децата си на училище. За около седмица 35 000 деца не ходиха на училище (главно мюсюлмани и католици).

Канадците са толерантни. Не им казаха: ”Щом не ви харесва, заминавайте си по родните страни”. Казаха им, че дори родителите да не одобряват хомосексуалните, децата трябва да знаят, че съществуват и да се отнасят с респект. Гей браковете са разрешени и ще трябва да приемат, че това е така. Ако не приемат това образование, са свободни да си запишат децата в частни училища или да преминат на домашно обучение, но сексуално образование ще има. Нямаше масово отписване на ученици от държавните училища. Напечатаха им брошури на родните им езици с разяснения какво ще включва това образование.

Всъщност, програмата лесно се намира. Може да си я свалиш в PDF и е доста подробна, клас по клас.

В 1-ви клас учат частите на тялото с истинските им имена. Ужас! Момченцето ще разбере, че пишлето му всъщност се казва пенис. Казват им ги и толкоз. В общия случай се използва термина private parts (интимни части). Това, което научи Тони от сексуалното образование от 1-ви клас е, че никой няма право да го докосва по private parts и трябва да съобщи, ако се случи.

Във 2-ри клас учат човешкото развитие - бебе, дете, младеж, възрастен - без особени подробности.

В 3-ти клас учат, че има различни видове семейства, което беше една от причините за недоволство. Учат, че има семейства от две жени или от двама мъже. Както и че някой може да живее с баба и дядо (защото няма родители) и въобще различните конфигурации, които могат да се получат, и че трябва се отнасят с респект към всички. Нищо повече.

Няма да минавам през всички класове, но реалното сексуално образование започва от 6-и клас. Започват да учат за физическите и емоционални промени през пубертета, стереотипите и хомофобията. Защо не трябва да бързат да са сексуално активни, полово предавани болести, менструация и т.н.

От 8-ми клас нагоре вече учат какво е полова идентичност и сексуална ориентация и разликата. И (О, ужас!) в програмата е включено освен мъж и жена, още 4 вида- two-spirited, transgender, transsexual, intersex. Предполагам, им обясняват, че не е заразно. Учат още за безопасност при сексуални отношения, предпазване от бременност, репродуктивни проблеми. Учат за романтичните отношения, важността на съгласието за сексуален контакт, че НЕ във всички случаи значи НЕ, поемане на отговорност за действията си и т.н.

Аз лично не видях нищо притеснително в програмата за сексуално образование. Погледнах статистиката, която показва на каква възраст имат първия си сексуален контакт. 9% под 15-годишна възраст, 25% на 15 или 16 г. Останалите по-късно.

Аз смятам, че уроците по сексуално здраве не увеличават сексуалната активност, а предотвратяват рискови действия. А и предвид емигрантският поток от консервативни общества, където говоренето за секс е табу, смятам, че е наложително да има такова.

* Снимката е направена от мен, в гимназията на Теди.


Препоръчваме ви още:

Как канадците отглеждат децата си

За третия пол от четвърти ред и насилието над жени

Никой не обича гейове

 

Автор: Весела Бахчеванова

Дойде ли пролетта и ми идва да си сложа от тези каишки за домашните любимци против паразити. Седим си с компания навън, а комарите само около мен се въртят и ми се иска да си сваля кожата. За тях и бълхите, съм нещо като специалитет. И оси са ме жилили, и пчели. Гадно е, но нямам проблеми с това, неприятни са ми всякакви буболечки, но не изпитвам страх от тях. Обаче… Дойде ли пролетта, едно ужасно животно излиза на лов за мен – МИРИЗЛИВКАТА. Не мога да опиша чувството, което изпитвам, само като я чуя да бръмчи, а като я видя, без да се съобразявам къде съм, директно си тръгвам или се затварям в банята, докато не отмине „опасността“. Това е единственото насекомо, което ме е накарало да оставя само детето ми, докато още беше бебе, в стаята. Наистина, видя ли я, все едно ставам друг човек и не мога да мисля рационално. Това насекомо ме е карало да се будя посреднощ в паника и да излизам на улицата по пижама. Но и това не е най-лошото… Най-лошото беше, когато аз, облечена с една ефирна рокля, усетих как тази твар се спуска към мен и влиза под дрехите ми. Вярвайте ми, за секунди се съблякох, без да мисля кой ме гледа и какво ще си помисли. Знам, че нищо не може да ми направи, но мисълта, че може да се заплете в косата ми, ме кара да полудявам. Ето защо днес ще ви подскажа няколко трика как да се отървете от насекомите, които неизменно ще се появят с топлото време.

Почистете

Насекомите се появяват там, където има храна за тях, така че не допускайте домът ви да се превърне в ресторант за буболечки. Съхранявайте брашното, захарта и другите сухи съставки в запечатани торби или в стъклени или пластмасови контейнери. 

Уплътнете 

Погрижете се да обезопасите прозорците плътно с мрежи още преди сезона. 

Кофата за смет

Изхвърляйте кошчето често и по възможност съхранявайте чувалите с боклук на открито, в кофи със сигурни капаци, далеч от вратата.

Домашните любимци

Не оставяйте храната за домашни любимци през нощта. Почистете незабавно разлятата храна. Измийте купичката веднага след хранене и затваряйте чувала с гранули.

Хартията

Редовно рециклирайте стари вестници, картон и кутии. Хлебарките и гризачите обичат тези топли и уютни материали.

Подсушавайте

Комарите и хлебарките са особено привлечени от водата, затова поддържайте жилището сухо, когато е възможно. Подсушете около мивката и минете със сух моп банята след душа. Изстискайте добре гъбите за баня, така че от тях да не капе вода.

Мравките

Първо, намерете откъде влизат в дома ви и след това запечатайте добре входовете им. Напръскайте с ментово етерично масло около прозорците и вратите. Домът ви след това мирише страхотно. Смесете боракс, захар, вода и съвсем малко фъстъчено масло. Направете паста, след което я намажете върху малки парченца картон и ги поставете в близост до мястото, откъдето влизат. Пастата ще изсъхне след няколко дни, така че ще трябва да повторите. Отнема няколко седмици, но наистина работи. Ако откриете гнездото им, просто изсипете около 0.5-1 л оцет.

Дървеници

За съжаление, за да се отървете от тези малки същества, трябва да положите доста усилия. Минете цялата къща с прахосмукачка. Не пропускайте нищо – от всички повърхности до мебели и легла, Насочете се към пукнатини, процепи, гънки, ръбове, шевове и местата около копчетата. След това незабавно изхвърлете торбичката на прахосмукачката. Не забравяйте да почистите и первазите на прозорците, задължително ги измийте с препарат. Изперете спалното бельо и всички останали покривала, възглавници и всякакви текстилни повърхности и след това ги изсушете в сушилня поне за един час. Задължително след това ги изгладете. Трябва да измиeте подовите первази и стените много добре с нужните препарати, на височина – най-малко метър и половина от пода. Цялата мебелировка трябва да се почисти със силни препарати. Бъдете по-внимателни с вътрешностите и долните части. Напръскайте дома си с етерични масла (канела, лимонена трева, скилидка чесън, мента, лавандула, мащерка, чаено дърво и евкалипт) те могат да отблъснат дървениците.

Пчелите и осите

Те са много важни за екосистемата ни, така че не използвайте тези методи, ако няма пряка опасност или ако не са нападнали дома ви. Налейте в спрей бутилка сапунена вода и напръскайте насекомите. От този разтвор им залепват крилата и падат. Друг начин е да направите капан за осите. Вземете празна пластмасова бутилка и я разрежете на 2 в следните приблизителни пропорции - 1/3 към 2/3, като по-малка трябва да бъде горната част на бутилката. Налейте в по-голямата част със сладък ароматен сироп или мед и разредете с вода. Обърнете горната част, както е показано на снимката.

akari

Акарите

Най-важно е да намалите влажността в помещенията. За целта можете да използвате влагоабсорбатор. В спрей бутилка сипете половин чаша ракия, половин чаша дестилирана вода и 30 капки етерично масло (лимон, евкалипт, лавандула, кипарис, канела и др.) Пръскайте навсякъде, където е възможно да виреят необезпокоявано – завивките на леглото, възлавниците, пердетата и т.н. Не е добра идея да използвате този спрей, ако имате деца на възраст под 3 години или сте бременни. Първият път, когато напръскате с него, ще намалите значително популацията на акарите през следващите 2 месеца. За да поддържате дома си чист откъм микроорганизми, трябва да пръскате редовно – веднъж на всеки 2-3 месеца.

Бълхите

Има чудесни съвети тук. Билките и естествените ароматни вещества като лимон, цитронела, пелин и розмарин също могат да отблъскват бълхите.

Плъхове и мишки

Ако гризачите са особено привлечени към определена област, напръскайте с разтвор от хрян, чесън и лют червен пипер, за да възпре мишките и плъховете. Друг начин е през нощта да напълните кофа, до половината с вода, и да поставите летвичка, по която да може гризачът да се качи. А най-приятното решение е взимането на домашен любимец.

Мухите

Някои ароматни билки притежават свойства, които ги правят отлично оръжие срещу домашните мухи – мента, мащерка, розмарин и др. Сложете край прозорците и вратите. Можете да използвате и капана за оси, показан по-горе.

Въшките

Е, това май всички го знаем – газ и мас. Шегувам се. Като се сетя какво беше – щипе, гори, мирише и не бих могла да го причиня на детето си. Ако не искате да купувате от специалните шампоани за тази цел, можете да използвате шампоан с масло от чаено дърво и след това да изплакнете с разтвор от равни части оцет и вода. Използвайте ситен гребен за разресване, като го поръсите с етерично масло - мента или чаено дърво.

Комарите

Нанесете естествен репелент като евкалипт, лавандула, мента, цитронела или друго етерично масло. Тъй като комарите са слаби, позиционирането на въртящ се вентилатор на открито може да ги задържи далеч без използване на химикали.

Молците

За щастие, от молците е лесно да се отървете. След като откриете, че има от тези насекоми в дома ви, поставете гумените ръкавици и започнете почистването. Извадете всички дрехи, дори и тези, които не са разопаковани, и проверете за ларви или молци. След като изчистите, измийте всичко с гореща сапунена вода. Ако откриете молци в кухнята, помислете за съхранение на нетрайни продукти в хладилника или в стъклени, метални или пластмасови кутии. Почиствайте редовно кухнята, за да предотвратите бъдещи нападения.

Паяците

Всъщност паяците намаляват популацията на останалите насекоми, така че добре си помислете дали искате да се отървете от тях. Почиствайте често паяжините, а ъглите минавайте винаги с прахосмукачката. Спрей, направен от натрошени кестени или етерични масла, също може да бъде ефективен при борбата с тях.

62487969 m

Хлебарките

Тъй като хлебарките са предимно нощни същества, те често пълзят наоколо, но не ги забелязваме. Те са упорити, но не е невъзможно да се отървем от тях. Предотвратете нападението им, като забърсвате шкафовете с бял оцет, източвайте мивките и съхранявайте храната в хладилника или запечатана в стъклени или метални контейнери. Запечатайте големите пролуки в стените и подовете със замазка. Хлебарите мразят борна киселина, така че използвайте боракс за тънко очертаване на периметрите на стаите и съществуващите пукнатини. Целият дафинов лист също може да възпре хлебарките. Почиствайте пода с прахосмукачка и моп всеки ден. Ако викате екстерминатори, непременно се уговорете със съседите да посетят и тях, и ги помолете да напръскат и в мазето.

Кърлежите

По отношение на кърлежите е най-добре да използвате сертифициран специалист, за да извърши пръскане на терена с професионални препарати за дезакаризация.

**********

Лавандула

Прекрасният аромат от лавандулови растения отблъсква молци, бълхи, мухи и комари. Поставете сашета от суха лавандула в шкафовете или го направете лавандулата част от вашия почистващ препарат, за да разпръснете смес от 5-10 капки лавандулово етерично масло в малко вода около вашия дом. Така ще държите насекомите далеч. Можете да засадите от тези растения в саксии или ако имате двор - в градината.

Мента

Освен че миризмата на дома ви ще бъде прекрасна, ментовите растения и ментовото масло естествено отблъскват мравки, паяци, комари и дори мишки. Смесвайте 10-15 капки етерично масло от мента в малко вода, след това разклатете и напръскайте сместа в зоните около входовете, вентилационните отвори и прозорците.

Розмарин

Прясната подправка отблъсква осите и пчелите. Можете да засадите розмарина в близост до площадките за игри.

Още полезни материали можете да намерите на уебсайта и на фейсбук страницата на iHelpi.


Препоръчваме ви още:

Как да почистим хладилника в дълбочина

Основно почистване – какво да не пропуснем

Какво да правим, когато дойде домашна помощница 

Не пропускайте и тази забавна история

на Мария за хлебарките и будистите :)

  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Апелът на една майка

Апелът на една майка

09 Фев, 2018 Здраве

Моля ви, тръгнете си!

Моля ви, тръгнете си!

14 Фев, 2018 Отношения

Мамо, живей си живота!

Мамо, живей си живота!

27 Ян, 2018 Възпитание

Така, както всички мъже правят

Така, както всички мъже правят

03 Фев, 2018 Отношения

Мразя разходките

Мразя разходките

12 Фев, 2018 Забавно

Facebook