logomamaninjashop

Игри за уморени майки

Привечер е, вие сте без сили от целодневното тичане след детето или от напрегнатия работен ден. Единственото ви желание е да протегнете умореното си тяло на дивана и никой да не ви безпокои в следващите 5-10 години. В същото време малкият човек продължава да кипи от енергия и е способен да "работи" още часове наред. Ето няколко варианта за игри с деца, споделени от родители в интернет. Ще ви струват минимални усилия, но са достатъчно интересни, за да привлекат вниманието на хлапето.

1. Вълшебната чанта
Тази игра може да заинтригува както малкото дете, така и по-голямото.
Чантата за игра трябва да е голяма, с много отделения и джобчета. В нея можете да сложите всичко – празни кутийки от крем, изписано тефтерче, старо списание, визитки, отдавна бракуван мобилен телефон, химикалки и всякакви интересни за децата дреболии. Най-добре е чантата да ви е подготвена и да си стои за „черни дни“. Нейното изследване може да ангажира вниманието на детето за дълго. Докато то открива съкровищата в нея и им се радва, вие ще можете необезпокоявани да си отдъхнете.

Прочетохте ли
Мамо, скучно ми е

2. Пепеляшка
Една игра за малките, която развива фината моторика. В пластмасова купа смесете едри макарони, боб, семена от тиква. Дайте на детето три по-малки купички и го накарайте да сортира зърната и макароните във всяка от тях. Не изисква намесата ви, но трябва да сте наблизо, за да следите някое парченце да не попадне в устата му.

3. Що е то?
Тази игра има почти СПА ефект. Мама е легнала по корем, а детето рисува с пръстче фигури, цифри, букви по гърба й. Вие само трябва да отгатвате, може дори да „сбъркате“, това само ще развесели малкия художник. По-големите деца могат да изписват цели думи или кратки математически примери.

4. Колекционер
Помолете детето да ви донесе: три червени предмета, четири кръгли, пет квадратни, четири меки и т.н. Може да го накарате да ви назове всички предмети в стаята, които започват с една и съща буква или имат общи свойства (например гребен, четка, диадема, ластичета).

Видяхте ли
10 идеи за игри на открито

5. Хванах го!
Сложете няколко играчки в торба от плат и предложете на детето да улови една от тях. След това, без да вади ръката си от торбата, да опише какъв е уловът, след което да извади предмета и да види дали го е разпознало правилно.

6. Какво чувам?
За начало всички трябва да легнат, да се отпуснат и да помълчат за няколко минути. След това всеки да разкаже какви звуци чува в тишината – тропане от съседите, шум от вода, звук от телевизор, музика от съседния апартамент и т.н.

7. Търсачът на петна
Предложете на детето да открие различни петна в стаята (за семействата с малки деца това никак не е трудно за намиране) – по тапетите, по килима, сянката на нощната лампа и да каже да какво му приличат. Може да измисли име на всяко петно, дори да съчините заедно някаква история с него.

Това, което ще се хареса на едно дете, за друго може да е безинтересно. Опитайте различни варианти, за да откриете тази игра, с която вашето ще се забавлява най-много.

Препоръчваме ви още: 

Как се живее с дете, което не играе на таблет?

Игри с бебето през първата година

Игри и играчки през втората година на детето

По Монтесори у дома

Последно променена в Понеделник, 19 Февруари 2018 12:42

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам