Корпоративният свят след майчинството – практически съвети и насоки

 Автор: Мария Истатков

Връщането на работа след майчинство често е процес, който изпълва съзнанието и душата ни със страхове и предизвикателства. Ще съумеем ли да изградим добър баланс между корпоративния и семейния живот? Ще се справим ли с работните задължения след такава дълга пауза? Има ли много неща, с които ще трябва да наваксаме? Ще прояви ли работодателят ни разбиране, че освен професионалисти сме и майки и като такива ще трябва да отсъстваме на моменти в грижа за децата си? В следващите редове ще ви предложа някои добри практики и насоки как да се подготвите за този пореден етап от живота, така че бързо и безболезнено да навлезете обратно в корпоративния живот, без личният ви такъв да страда от това. С Милена Хаджииванова – водещ експерт по психология, професионален коуч, основател и управител на консултантска компания, ще си поговорим как да се подготвим успешно за първото ни интервю за работа след майчинството.

Рядко има перфектен момент, в който да се върнем на работа след майчинството, но този момент със сигурност настъпва. Той носи много нови емоции, тревоги, съмнения, но преди всичко възможности. Искрено вярвам, че най-прекрасният дар, за нас самите като майки и децата ни, е да имаме възможността да се учим, израстваме и забавляваме заедно още от мига, в който ги прегърнем в обятията си за първи път. Но не е необходимо нашият професионален път да приключи с раждането на децата ни. Напротив – вярвам, че имаме какво да дадем на корпоративната култура и живот, споделяйки новопридобитите умения на родител. Затова когато усетите, че моментът да се върнете на бизнес полето е дошъл, не се колебайте, а уверено започнете да се подготвяте за това.

Обмислете добре каква работа бихте искали да имате според опита и компетенциите си. Искате ли да се върнете в компанията (и на позицията) си отпреди майчинството или бихте желали да потърсите нови предизвикателства?

Ако решите да се върнете обратно на предишното си работно място се свържете с отдел „Човешки ресурси“ и проверете какво се изисква от вас и кога е възможно да се върнете в офиса. Чуйте се с мениджъра си и му кажете щастливата новина, че скоро отново ще споделяте работните процеси и терен. Ако нямате налични баби, дядовци и други роднини, които с радост да се грижат за децата, докато покорявате бизнес света, намерете ясла/детска градина. Пуснете децата да я посещават поне две седмици преди връщането ви на работа, за да можете и вие, и поколението ви да си изградите рутина и да привикнете с новостите.

Ако прецените, че за вас е по-добре да си намерите нова работа, разгледайте възможностите онлайн, свържете се с близки и познати, директно известете организациите, в които вярвате, че има какво да допринесете с опита си и уменията си или попитайте бившите си колеги и работодатели какви възможности за работа има в компаниите, в които се намират те сега. Ревизирайте автобиографията си и я изпратете единствено до внимателно подрани работодатели, а не просто безразборно, до който и където видите. Кандидатствайте както за позиции на пълен работен ден, така и на половин. Понякога дори позициите на пълен работен ден позволяват известна гъвкавост, която добре да пасне на ролята на майка. Такава гъвкавост би позволила например работа от вкъщи, по-късно започване и по-ранно приключване на работния ден, работа по проекти, след чието приключване може да се вземе кратка почивка и т.н. Идеята е да постигнете добър баланс между работата и семейството, с който да се чувствате удовлетворени и пълноценни. Ако убедите бъдещия си работодател в компетенциите и опита си ще бъдете в добра позиция да си договорите гъвкави работни условия.

Истината е, че дори само няколко месеца извън бизнес средата могат да ни накарат да се чувстваме с изгубени умения и опит. Диана Норис (кариерен коуч) казва, че подобни страхове са неоснователни и че жените, с които е работила, са открили, че все още са напълно компетентни професионалисти, каквито са били и преди бременността си.

За да наваксате с пропуснатото обаче, е добра идея да излезете на кафе или обяд със старите си колеги, да се видите на по питие и разговори с мениджъра ви. Това е добър момент да проверите какво се случва в индустрията, какви са новостите и тенденциите, как се е променила корпоративната култура в офиса и т.н. Целта е да подновите взаимоотношенията си с хората, които са оценявали работата ви. Ако потърсите нови възможности в други индустрии и компании, прочете онлайн какво актуално се случва със сферата, която ви интересува, какви са перспективите за развитие в бъдеще и т.н.

Истината е, че когато останем у дома, за да отглеждаме децата си, се сдобиваме с напълно нов сет от умения – мултитаскинг (извършването на няколко дейности едновременно), креативен подход към решаване на проблемите, управление на времето и задачите, по-умело приоритизиране на нещата… Това може да не са някакви невероятни качества, които да вкарате в CV-то си, но със сигурност са неща, които ще ви дадат увереност в собствените ви възможности. Това, което е от значение, е да артикулирате новите си умения, влизайки буквално в обувките на бъдещия си работодател – било то напълно нов или отпреди. Обосновете приложението на новопридобитите си умения в бизнес практиката.

След като сте взели решение към коя професионална сфера да се ориентирате, в кои компании да кандидатствате, ревизирали сте CV-то си, намерили сте ясла/градина за децата, е време да се погрижите и за безупречния си външен вид и увереност. Купете си нови дрехи – аз обичам много роклите, защото не се налага дълго да обмислям кое с какво да комбинирам и тази драма, обикновено последните минути преди излизане, е с една идея по-малко катастрофална. Важно е да имате хубави дрехи, особено за интервютата за нова работа, защото това е първото нещо, което ще направи впечатление на бъдещите ви работодатели и колеги. Изберете такива, в които да се чувствате комфортно и уверено и които да са подходящи за позицията/компанията, за която кандидатствате.

Настройте съзнанието си за предстоящите промени. Ако преди сте били работохоличка и с лекота сте оставали по няколко допълнителни часа в офиса вечер, сега вече освен отговорността към работата си, носите отговорност и за децата си, които с нетърпение ще очакват срещата ви вкъщи след работа. Ще трябва да се научите да балансирате успешно тези отговорности. Понякога, за някои от нас, е трудно да оставим детето си за цял работен ден, веднага след майчинството. Сложете негови снимки на бюрото и на телефона си – това ще ви помогне да преминете по-лесно през натоварването в първите дни на работа. Намерете и други млади майки на работното си място – можете да потърсите съвет от тях как те се справят с продуктивността в работата си, докато полагат и грижи за детето си.

Подгответе се за интервюто за работа. Едно от най-важните неща по време на интервюто за работа след майчинство е да излъчвате увереност, защото вече сте положили много усилия, за да постигнете баланс между личните и професионалните си приоритети. Не е нужно да се извинявате никому за решението си да останете у дома и да се грижите за детето си. Обяснете уверено, че това е било най-доброто решение за вашето семейство и че вече сте готова да се върнете в корпоративния живот. Покажете убеденост в уменията и опита да си вършите работата – запознатост с индустрията, технологичните промени и среда и т.н. Не забравяйте, че може да се поддържате осведомена за всички тези неща, посредством регулярни контакти със старите колеги, онлайн проучвания и др.

interv2

За да вникнем по-детайлно в процеса на подготовка и провеждане на интервюто за работа, така че да сме успешни и уверени, се срещнахме с един от водещите HR професионалисти – Милена Хаджииванова.

 

Основно притеснение на жените, излизащи от майчинство, е че са загубили бизнес уменията си. По какъв начин е подходящо да ги поддържат, докато се грижат за детето си у дома?

Майчинството е особен период, в който жената често преминава в съвсем различен режим на съществуване. Фокусът се измества и енергията на майката (особено, ако отглежда детето си сама) закономерно се насочва към други приоритети. В днешно време майчинството (както и всичко друго) изглежда различно. В предишното десетилетие (когато аз съм отглеждала детето си) този период беше по-дълъг и свързан с повече изолация. За година и половина, в която се бях отдала изцяло на дъщеря си, светът се беше променил, или поне професионалният ми свят. Много нови неща се бяха случили и вместо година, имах чувството, че животът ми е спрял за 5. Сега не е така. Социални мрежи, технологии, всичко това дава възможност на майките да не прекъсват връзката с реалността. Доколко това е добре – е друг въпрос, но възможности има.

Силно бих препоръчала на майките да отделят време за себе си – да имат тази мисъл и осъзнатост. Да правят нещо, което ги радва… всеки ден – освен детето. Има чудесни онлайн курсове почти за всичко! Евтини, достъпни, които имат чудесната функционалност да бъдат спрени на пауза и догледани  в следващ момент, когато сънят не е „стока от първа необходимост“.

Как да отговорим честно, но и в същото време адекватно, на въпроса защо се считаме за подходящ кандидат за отворената позиция, предвид факта, че сме отсъствали от корпоративния живот за година-две-три и е възможно да сме излезли от пулса на бизнеса? 

Моят подход и препоръка при интервюта за работа (преди/след/по време на майчинство – няма значение) е съвсем простичък – бъдете искрени. Като човек, който дълги години се среща с различни хора, съм чувала всякакви добре тренирани отговори, изящно структурирани, с подбрани думи и даже паузи. Няма смисъл. Разкажете онова, което мислите, че умеете добре (може да използвате времето с детето, за да откривате нови неща за себе си – например комбинативност). Бъдете уверени в това, което казвате, направете го по човешки начин и ако това е мястото, където вашите качества ще бъдат полезни за организацията, нещата ще ви се получат. В съвременния корпоративен свят опитните рекрутъри (специалисти по подбор на персонала) все повече търсят личностни качества. Уменията се учат лесно. Има дефицит на ценности, а откритото и честно отношение е нещо, което ще ви предпостави и по-голямо спокойствие, ако станете част от тази компания.

Необходимо ли е да запълним “дупката” в автобиографията си, която неминуемо се появява за периода на майчинството ни? В този случай как е препоръчително да структурираме CV-то си?

Не е нужно да запълвате нищо. Кухата фактология е много по-опасна. По-скоро се опитайте да идентифицирате как този период на майчинство ви е развил като човек. С какво се справихте? Какви неподозирани сили открихте в себе си?

Понякога, в страха си да не загубят мечтаната работа след майчинство, младите жени не отговарят прямо на въпроса: “Имате ли деца?”. Личен въпрос ли е това и в каква степен е редно да предоставим информация на бъдещия си работодател (възраст на детето, възможност баба/дядо да го гледат при болест и т.н.)? 

Аз наистина не разбирам този подход – да скриеш информацията, че си родител. Разбира се, зависи и как е зададен въпросът. Наскоро давах интервю, в което ме попитаха с кой проект се гордея най-много и моят отговор беше: „С дъщеря ми.“ Tвърдо вярвам, че няма живот на работа и извън това. Не вярвам в баланса работа-личен живот – това залага противоречие между тези неща. Имам удоволствието да гледам на живота си като едно цяло и да намирам хармонията между родителската и професионалната си роля и в този смисъл не бих скрила статута си на майка. Разбира се, не бих и разказвала в подробности за това, освен, ако няма някаква връзка със спецификата на работата (командировки и т.н.).  Отново се връщам към предишния си отговор – бъдете искрени. Ако създадете друга версия за себе си (макар и на базата на позаметена под килима, прикрита информация), си създавате предпоставки за допълнителен стрес.

Какви са основните сигнали, които могат да ни покажат, че интервюиращият ни харесва или е загубил интерес към нас? 

Почти винаги е ясно. Друг е въпросът, че понякога интервюиращият не е човекът, който взима решения. Четете невербалната комуникация – навеждане напред към вас, изслушване, очен контакт, усмихване, приближаване на стола, покана на друг човек, който да се присъедини към интервюто (за второ мнение), удължаване на предвиденото време – това са позитивни за вас сигнали. Също и по някои от въпросите, които ви задават – можете да се ориентирате дали интервюиращият вече си ви представя на това работно място. Забавно е да разчиташ езика, който е зад думите.

На кой етап от интервюто е подходящо да попитаме какво е финансовото възнаграждение за позицията?

Ако това ужасно много ви вълнува и търсите работа основно, за да покриете финансовите си потребности, не е добър сигнал. Никой работодател не притреперва от радост, ако основната мотивация на кандидата е размерът на заплатата и всичко покрай нея. Разбира се, абсолютно ясно е, че това е фактор, и двете страни трябва да се намерят по този въпрос, това е част от психологическия договор между страните, но много по-приятна е нагласата, която прозира през въпросите:

 • С какво мога да съм полезен за тази компания?
 • Как нещата, които мога/знам биха дали възможност на организацията да постига целите си?
 • Аз точният човек ли съм, за да може тази компания да се развива и благодарение на моя принос?

Да, звучи сигурно странно и в противовес с популярната фраза “всеки работи за пари”. Така е! Но всъщност процесът на подбор е много повече от това да се спазарите за заплатата. Гледайте на него като на двупосочен процес. От една страна, работодателят трябва да избере човек, с правилната нагласа, умения и мотивация, на когото може да плати подходящо възнаграждение, така че да постигне целите на компанията и да може да осигури рентабилност и печалба. От друга страна, кандидатът следва да зададе въпроси, така че да разбере дали това е мястото, където би желал и могъл да даде максимума от потенциала си, за съответните нива на възнаграждение, които отговарят на уменията му, пазара и статута. И в двете посоки фалшивата информация е бомба със закъснител.

Приема ли се за добра практика да се попита за възможности за гъвкаво работно време, за работа от вкъщи, за половин работен ден и т.н.? Това може ли да разколебае бъдещия работодател, да ни предложи позицията?

Това са адекватни въпроси, разбира се, за по-напреднал етап от интервюто.

Какви въпроси е добре да зададем в края на интервюто, за да покажем интерес към позицията/компанията и че сме се подготвили добре?

Въпросите, които задавате, показват какво е вашето отношение. За опитен интервюиращ, те са много ценен източник на информация. Не наизустявайте/подготвяйте предварително някакви въпроси. Общувайте с интервюиращия, бъдете с нагласата, че вие избирате и вас ви избират, и всеки изход от ситуацията е нормален, създайте човешки контакт и ще знаете какво да попитате накрая.

**********

milena ok
Милена Хаджииванова е основател и управител на консултантска компания Ейч Вижън

Тя е клиничен психолог, Certified Professional Coach, с близо 20 години практика със стратегически HR проекти, организационна психология и тренинги – над 2500 консултантски проекта и повече от 13000 участника, преминали през нейни обучения. Преподавател е в СУ “Кл. Охридски”. Създател на Академия за автентично лидерство. 

В живота си тя е търсеща, опитваща, жива – във всяко нещо, което прави – от фотография, през различни спортове (ски, водни спортове, тенис, танци), къмпингуване, пътувания. Пълна с идеи, предизвикваща статуквото. Майка.

 

Ето и няколко допълнителни насоки как да се държим по време на интервюто:

 • Поддържайте активен контакт с очите с интервюиращия/ите.
 • Изслушвайте внимателно и задавайте въпроси.
 • Бъдете ентусиазирани за срещата си.
 • Използвайте силно и уверено ръкостискане.
 • Не сядайте преди интервюиращия.
 • Не се разплувайте в стола.
 • Не дръжте ръцете си в джобовете и не ги кръстосвайте пред себе си.
 • Не си гледайте часовника или телефона.
 • Леко се приведете напред, за да покажете интерес към разговора.
 • Говорете ясно и уверено, не си мънкайте под носа.

Ако съумеете да се подготвите добре и да контролирате ситуацията, както и ако сте съгласни в началото да проявите гъвкавост по отношение на заплата и позиция, то тогава вече сте на прав път да се позиционирате като желания кандидат.

А сега – бъдете себе си и сбъднете мечите си!

 

Препоръчваме ви още:

Властелинката на корпоративния и семеен живот

За начинаещи блогъри

Защо майките са перфектни в офиса

Кога е подходящият момент да започнеш нещо свое?

Последно променена в Понеделник, 22 Януари 2018 09:47
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
 1. Най-популярни
 2. Най-нови

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Възпитание според зодията

Възпитание според зодията

17 Сеп, 2018 Възпитание

Пред прага на училището

Пред прага на училището

17 Сеп, 2018 Образование

Расте, но не старее

Расте, но не старее

17 Сеп, 2018 Истории

Не искам да съм мечка

Не искам да съм мечка

16 Сеп, 2018 Възпитание

Чао, чао, какиии!

Чао, чао, какиии!

16 Сеп, 2018 Образование

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам