Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Частният случай на Ани

 

Това е историята на Ани, която завършва щастливо. Разказваме ви я, за да насочим пациенти с подобни симптоми да потърсят подходящия специалист и да си направят съответните кръвни изследвания. Винаги се съветвайте с лекар, преди да приемате каквито и да е добавки.

На 26 години забременях с първото си дете. Преди това винаги съм била "анемична и бяла". Захранена съм с жълтък и черен дроб поради притеснителните 99 хмг, когато съм била бебе, доста ревливо, неспящо до 16 м възраст, будила съм се на 15 минути, въпреки че съм се развивала нормално) Според лекарите, включително хематолози, моята анемия е била желязодефицитна и винаги при оплакване са ме карали да пия желязо и са ме карали да ям месо. Чувствах се ужасно от тотема и всички останали алтернативи, съдържащи желязо. Като студентка поддържах хемоглобин 115-120, но с еритроцитни разминавания в кръвната картина, на които не е обръщано особено внимание. Когато се чувствах зле, просто пиех желязо, както казваше джипито, ставаше ми още по-зле и го спирах на своя глава, защото направо ми се гадеше. Един път стигнах до ехограф и лекарката в рентенологията във Варна не разбираше защо черният ми дроб е толкова уголемен. Тогава тренирах и бягах, и тя заключи че може да е от претоварването. Връщам се на бременността. В 34 г.с хемоглобинът ми беше 100. Кожата - ужасно бледа. Аз съм човек, който се занимава със спорт, храни се здравословно, но въпреки това плодът не наддаваше много и ме бяха наплашили, че ще го вадят заради намалени води и защото се съмняваха че бебето изостава. АГ искаше да ми изпише желязо, както на почти всяка майка, но отказах и поисках консултация с хематолог, имайки предвид предисторията ми. Съгласи се.

На 26 години, в края на бремеността, след като безброй пъти съм "лекувана" от хематолози във Варна, в София най-сетне ми откриха таласемия - генетично заболяване,което се предава наследствено и обяснява всичките ми проблеми преди. Желязото ми, което явно никой досега не беше изследвал, без да приемам добавка за желязо, беше над горната граница. Съответно се отлага в далака и черния дроб, а приемането на железен препарат щеше да застраши моя живот. Ако бях пила желязото по схемата указана от АГ-то, щях да свърша с изваден далак. АГ-то беше консенсусен и се радвам, че взе под внимание моите притеснения. За щастие моята таласемия е просто леко генетично смущение. Но важното тук е, че ако бащата на детето носи същия ген, детето може да страда от тежка форма на таласемия, която понякога се лекува единствено и само с доживотни кръвопреливания. Съответно пуснахме изследване на таткото и слава богу той не беше носител на същия ген. Не искам да плаша никого, а да посъветвам да ИСКАТЕ изследвания, които ви се полагат.

Малко лекари съветват да се прави това изследване, когато видят леко занижен хемоглобин. Проблемът е сходен с измерването на б12. Детето се роди, но се започнаха мъките с храненето, спането и бавното качване на тегло. Аз кърмех изключително до 6 месеца, когато си пуснах серумно б12. Резултатите ми бяха ниски, въпреки че приемах добавка метилкобаламин от 200мкг на ден докато кърмех. Направих консултация с лекар и отидох при нея с готовите резултати от б12 на моето 5-6 месечно бебе. Неговите резултати бяха около 230, не помня точната цифра, но тя отсече че на неговата възраст трябва да е минимум 500. Каза че към момента няма някакви проблеми с развитието, но според нея липсата на апетит и проблемите на съня на детето идват от това. Моето дете изяждаше около 60-80 мл кърма на изцеждане (не можеше повече) и в моменти се задоволяваше и с 40мл. Цедих, за да видя колко яде. Освен това понесе една ваксина доста тежко. Смятам че дефицитът на б12 и хранителни вещества, заради липсата на апетит са изиграли роля. Започнахме прием на добавка - 400мкг на ден цианокобаламин за детето и 2000 мкг метилкобаламин за мен, когато кърмех. Идеята на докторката беше да види как ще се повлияе детето от това съединение и ще се променят ли нивата на хомоцистеин и б12 след като спрем терапията. Надяваше се да е само недостиг поради моя недостиг по време на бременност и кърмене. Скоро това ще стане ясно, защото ще ходя на хематолог. : )

Не искам да се хваля, но оттогава малкия яде като ламя и значително подобри съня.

Надявам се тази история да е полезна на хората. Не обобщавам от частния случай за общия - имам познати със сходни проблеми със същата история. Надявам се и скоро да се вкара като масова практика АГ-тата да не изписват желязо ей така, защото това си има лошите последствия. Да пускат подробна кръвна картина, да консултират с хематолог. Мисля, че електрофорезата на хемоглобина, б9, б12 и желязо трябва да станат задължителни маркери за изследване при изразена симптоматика и намален хемоглобин особено преди прием на какъвто и да било тип добавки.

Последно променена в Понеделник, 03 Април 2017 00:09
Прочетена 18576 пъти
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Има ли място за бебе?

Има ли място за бебе?

15 Май, 2018 Отношения

Когато не става, не става

Когато не става, не става

28 Апр, 2018 Отношения

Село за млади хора

Село за млади хора

05 Май, 2018 Истории

Децата ни пречат!

Децата ни пречат!

19 Май, 2018 Истории

Комодо: Игри на страха

Комодо: Игри на страха

22 Май, 2018 Развлечения

Константин и Елена

Константин и Елена

21 Май, 2018 Блог

Учи, за да работиш

Учи, за да работиш

21 Май, 2018 Кариера

Любов Даскалова е квестор

Любов Даскалова е квестор

20 Май, 2018 Образование

Караме ли се пред децата?

Караме ли се пред децата?

20 Май, 2018 Отношения

Децата ни пречат!

Децата ни пречат!

19 Май, 2018 Истории

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Съгласен съм