Раждането трябва да е приятно като зачеването

Думите са на д-р Лучия Рока, акушерка, която работи в родилен център във Великобритания. И още от д-р Рока: „Не е трудно да се организира подходяща атмосфера, трябва ви спалня, която да напомня семейната, приглушена светлина, тиха музика и басейн, наблизо.“ Точно така си го представяме и ние! Може и да ви звучи нереално, но такова нормално раждане могат да ви осигурят и у нас, в новооткритото акушерско звено към болница „Св. Лазар“ в столицата. Събитието събра утвърдени специалисти от Великобритания, Испания и Италия. Поканени да организират уърк шоп, те успяха да се срещнат и с бъдещи майки. Срещата е едно от събитията, посветени на Седмицата на акушерската грижа. Организатори са Йоана и Илона от акушерски кабинет „Зебра“. Те ще ви посрещнат и в споменатото звено, ще следят компетентно и съпричастно бременността ви и ще „акомпанират“ раждането ви. С тях работят и и акушерката, която помни по-добри времена за професията – Емилия Казълова и дулата Елена Кръстева.

rajd1

 

Какво представляват акушерските звена и родилните центрове в Европа? Според проф. д-р Сандра Морано, акушер гинеколог от Италия, това са местата, в които можете да получите раждането което заслужавате. Проф. Морано говори и за необходимостта от изграждане на нова култура на раждането. Защото от природен факт се е превърнало в медицинска процедура. Тя прогнозира, че с откриването на поредното акушерско звено (с което в страната ни стават 3) започва „малката революция“, която трябва да промени нагласите на жените. Раждането е естествен процес, то трябва да бъде водено от жената, всички други участници в него могат да се намесват само при нужда. Това мнение споделят и акушерите д-р Лучия Рока и Фелипе Кордона, които работят в родилен център във Великобритания. „Слушайте тялото си и се водете от него!“ беше най-често споменаваната фраза в презентациите. Разбира се, на българката ще й трябва време, за да се вслуша в тялото си, защото в последните десетилетия е учена да слуша само лекаря си. Но, както казва и д-р Шийла Байрън от Великобритания – „раждането може да бъде лично и романтично“. Първите си две деца тя родила в болница „на легло и с абокат в ръката“ и дори не си представяла, че може да бъде иначе. След като започнала работа в родилен център разбрала, че този естествен процес не се нуждае от неестествено вмешателство. Родила другите си две деца в центъра, казва, че никой не я е докосвал, била оставена насаме с инстинкта си. Сега д-р Байрън обикаля Европа и убеждава жените, че няма нищо по-хубаво от нормалното раждане, ако не съществуват убедителни медицински показания за секцио. Споделя, че във Великобритания промяната в нагласите започнала през 80-те години на миналия век. Тогава точно бъдещите майки успели да извоюват правото, което им е дадено изначално, да раждат без намеса (ако не се налага), да се доверят на инстинкта си, да превърнат момента в романтично преживяване с таткото, а не в спомен, който навява ужас.
Е, това вече може да се случи и у нас.

Бел.ред. Моите спомени от раждането не са чак толкова приятни, за жалост. Но се радвам, че в България все повече акушери, лекари и клиники са загрижени не само за здравето на родилката, но и за чувствата и достойнството й. Снимките са от уъркшопа на акушерски кабинет „Зебра“ към болница Свети Лазар.

 

Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Обичам сина си повече

Обичам сина си повече

06 Окт, 2018 Отношения

Теб те е страх от мен

Теб те е страх от мен

22 Окт, 2018 Истории

За Валери и Креслите

За Валери и Креслите

22 Окт, 2018 Истории

Този етап

Този етап

21 Окт, 2018 Добра форма

Душа не се трансплантира

Душа не се трансплантира

20 Окт, 2018 Истории

Не ме гони!

Не ме гони!

19 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам