logomamaninjashop

Как да прегледаме гърдите си у дома?

Октомври е международният месец, посветен на борбата с рак на гърдата - най-разпространеният рак сред жените по целия свят. Във Щатите всяка осма жена се бори с това заболяване. Засега не е познат ефективен метод за превенция, но ранната диагностика значително повишава шансовете за лекуване и възстановяване.

Въпреки че мамографията е най-сигурният начин да се открие рак, честите самостоятелни прегледи увеличават шанса това да се случи възможно най-рано. Хубаво е всяка жена да проверява гърдите си всеки месец, 2-3 дни след приключване на менструация. Така опознаваме гърдите си и е много по-вероятно да забележим някаква промяна в тяхната форма, цвят, текстура и да уведомим лекаря си.

 

Как да го направим?

 

  1.  Под душа

    С възглавничките на пръстите си обходете гърдите в кръгови движения, от края към центъра, проверявайки цялата гърда, както и подмишницата. Използвайте масажно олио или душ гел, така пръстите ви ще се плъзгат по кожата и по-лесно ще усетите подутини. Проверявайте и двете гърди всеки месец за бучки, втвърдявания или възли. Ако забележите нещо различно, се свържете със специалист.

  2. Пред огледалото

    Огледайте гърдите си с ръце отпуснати до тялото. Вдигнете ръце над главата си.

    Проверете за промяна в цвета, подутини, тръпчинки в кожата или промяна в зърната. Сложете длани на бедрата си и натиснете, за да стегнете мускулите на гърдите. Гърдите на повечето жени не са абсолютно идентични, така че гледайте за по-ясно изразени различия или промени.

  3. В легнало положение

    Когато лежите, тъканта на гърдите би трябвало да се разпределя равномерно върху гръдния кош. Поставете възглавница под дясното си рамо и сложете дясната си ръка зад главата. С лявата си ръка обходете цялата дясна гърда и подмишница с кръгови движения.

    Използвайте лек, среден и силен натиск. Стиснете зърното, проверявайки за изтичания и бучки. Повторете същото и върху лявата гърда.

 

Един много личен разговор

selfexam

Напомняйте си да извършвате прегледа всеки месец, така бързо ще си изградите навик. Познаването на собственото ни тяло е най-сигурният начин да забележим промените. За жените над 50 години е препоръчително да правят мамография веднъж годишно.

 

Прочетете още: 

5 минути или половин час

Те са хората, които ни казват "Обичам те!"

 

Последно променена в Неделя, 14 Октомври 2018 00:25

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам