logomamaninjashop

Ям малко, а дебелея...

„Ям малко, а кантарът показва, че наддавам непрекъснато… “

Позната ли ви е тази ситуация? Оказва се, че проблемът не е само, че много ядем и малко се движим. Международен екип от учени състави списък с най-неочакваните причини, които могат да повлияят на теглото ни. 20 специалисти анализираха близо 100 изследвания, посветени на проблема с наднорменото тегло и публикуваха резултатите в международно издание по проблемите на затлъстяването (International Journal of Obesity, vol. 30, issue 11). Авторите на обзора твърдят, че могат да обяснят защо някои хора отслабват по-трудно от други.

1. Недоспиването

В последните 20 години хората по-малко спят, констатират учените. Постоянното недоспиване може да ускори пълнеенето. Неслучайно хората, които работят нощем, са по-склонни към затлъстяване.

Мнението на диетолога

Хроничното недоспиване е стрес за организма. Както при всеки стрес, и при този се задействат механизми, чиято функция е да му се противопоставят. Променя се обмяната на веществата, с цел натрупване на запаси от енергия. В резултат теглото се увеличава. Освен това много от хората, които не спят нощем, са склонни да похапват. Затова препоръката да се спи не по-малко от 8 часа в денонощие е напълно оправдана.

2.  Вредните емисии, които влияят негативно на ендокринната система

Някои синтетични химични вещества, с проникването си в организма влошават производството и функцията на хормоните. Към тях се отнасят пестицидите, диоксините, отпадъците от химичната и целулозната промишленост, някои лекарства. Броят на тези вредители непрекъснато расте и може да повлияе върху теглото.

Мнението на диетолога

Причината за затлъстяването и наднорменото тегло често е в хормоналните нарушения. Има много външни фактори, които могат да нанесат вреда на ендокринната система и нормалната обмяна на веществата. Сред тях са химичните вещества, чиято пределно допустима концентрация е завишена.

3. Комфортната температура

Съвременният човек, живее в топлинен комфорт, благодарение на централното отопление или климатиците. Не му се налага да се поти в жегата или да трепери от студ. Разходът на калории намалява и излишъкът се натрупва във вид на мазнини.

Мнението на диетолога

За да поддържа нормална (постоянна) температура на тялото организмът изразходва до 80 % от всичката енергия, която изразходва в състояние на покой. Съответно колкото по-комфортни са градусите, толкова по-малко калории се губят за поддържането на нормална телесна температура. Най-полезна за организма е температура на въздуха от 18-20 градуса. Този режим е оптимален за нормалната работа на всички органи и системи.

Преяждането е болест

debel


4. Борбата с тютюнопушенето

Тъжно, но факт – пушенето потиска апетита и ускорява обмяната на веществата, затова пушачите по-рядко огладняват, а изяденото бързо се разгражда. Специалистите посочват този фактор като един от основните за наддаване – когато решиш да откажеш цигарите, килограмите стремително се покачват.

Мнението на диетолога

Пушенето наистина увеличава обмяната на веществата с около 10-15 %. Затова, ако решите да отказвате цигарите е добре да обсъдите хранителния си режим с диетолог, с когото ще можете да съставите диета, която няма да допусне увеличаване на теглото.

5. Лекарствата

Някои от препаратите предизвикват увеличаване на теглото като страничен ефект от приемането. Това обикновено са специфични диуретични лекарства, антиконвулсанти, антихистамини, антидепресанти, лекарства, които се приемат при диабет, както и кортикостероиди и антипсихотици. Въпреки широко разпространеното мнение съвременните контрацептиви не водят до увеличаване на теглото.

Мнението на диетолога

Това е истина, ако след прием на някакво ново за вас лекарство установите, че качвате килограми, поискайте лекарят да го замени. Ако не можете без него, трябва да коригирате диетата си. Често наддаването на тегло след прием на лекарства е свързано не с натрупване на мазнини, а със задържане на вода в организма. В този случай ще трябва да ограничите консумацията на сол.

6. Късното раждане

Някои изследвания показват, че при жените които стават майки за пръв път след 35-тата си година, децата по-често се раждат с високо тегло. По данни на учените, всеки 5 години, които се прибавят в майчината възраст, повишават риска от затлъстяване у детето с 14,4 %.

Мнението на диетолога

Върху теглото на бебето влияе най-вече наличието на захарен диабет при майката или нарушената толерантност към глюкозата, за която жената може дори да не подозира. Затова е много важно бременните да изследват кръвната си захар. По-големи деца се раждат при жени с наднормено тегло. Тези рискови фактори са по-често срещани сред жените, които раждат след 35-тата си година.

Храненето като насилие

debel2

7. Промените в популацията

Сред населението расте броят на хората в средна и зряла възраст, които са склонни към напълняване, това означава, че средностатистическото тегло на човек също се увеличава. Върху този показател влияят промените в етническия състав. В страните от Западна Европа, които приемат хиляди емигранти от Гърция и източно-европейските страни (където случаите на затлъстяване са повече) са повишени и средните показатели за теглото. Там където емигрантите са предимно от Азия – средностатистическият жител тежи по-малко.

Мнението на диетолога

Има много казуси, основани на статистиката. Всеки от нас поотделно не може да им повлияе, както и тези данни не могат да въздействат върху живота на конкретния човек, страдащ от наднормено тегло.

8. Вътреутробното развитие

Хипотезата на Баркър, известна като хипотеза на вътреутробния произход на болестите, се обсъжда много активно в последните години. В общи линии тя гласи, че ако детето страда от недостиг на хранителни вещества през бременността, то се ражда с „гладен“ метаболизъм, който в бъдеще ще доведе до натрупването на излишно тегло, диабет или сърдечно заболяване.

Мнението на диетолога

Хипотезата на Баркър е само хипотеза. Но е доказано, че деца, които се раждат с ниска телесна маса (най-често недоносените) след раждането наддават на тегло по-бързо от връстниците си, които са родени с нормални показатели. Това се отнася и до децата, които са на изкуствено мляко. Затова специалистите непрекъснато препоръчват кърменето поне до 6-ия месец, а защо не и до година.

9. Естественият подбор

Според Дарвиновата теории за еволюцията шансовете за оцеляване са по-големи при по-едрите и по-пълните хора. Затова не е чудно, че човечеството стремително пълнее. Наистина при съвременните хора размерът на тялото вече все по-малко влияе върху продължителността на живота или върху интереса на противоположния пол.

Мнението на диетолога

Подобни хипотези преместват проблема от болната глава върху здравата. Излиза, че такъв фактор като еволюцията не ни е подвластен, затова едва ли не е безполезно да се борим с теглото си. Това е утешение за слабите духом. Тази теория може да бъде окончателно потвърдена или отхвърлена поне след още едно поколение.

10. Привличането на себеподобните

Учените наричат това асортиращо чифтосване. Иначе казано – пълните хора избират пълни партньори, раждат пълни деца и в крайна сметка броят на хората с наднормено тегло се увеличава.

Мнението на диетолога

Това е факт. Много от децата, които се лекуват от затлъстяване, са от родители със същия проблем. Затова и много често в такива случаи лечението е за цялото семейство. В оптималния вариант диетолозите променят хранителния режим на семейството и ефектът е значително по-добър. Все пак да отслабваш сред съмишленици е по-лесно и по-ефективно.

Източник: Parents


Препоръчваме ви още:

Детето яде твърде много сладко

Интуитивното хранене - нов метод за регулиране на теглото

Ядат, не си играят

 

 

Последно променена в Сряда, 10 Октомври 2018 11:49

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам