5 минути или половин час

Автор: Мая Цанева

Най-дългите минути, които помня и прекарвам относително често, са тези пред кабинета на мамоложката ми. На всеки шест месеца ходя на контролен преглед и за мое щастие засега няма проблем, който да изисква преглед за повече от 5 минути.

Но минутите, прекарани в очакване на моя час при лекаря, са най-тягостните, които преживявам и то редовно, без някой да ме кара насила.

Кабинетът на лекаря ми се намира на приземния етаж на един медицински център. Логично няма прозорци, през които да зяпаш я дърветата, я колите и това засилва тягостната сива тишина на пациентките.

Всички седим почти мирно, без да си говорим за рецепти, последните сополи на децата или за промоцията за месо. Всички мълчим и наум се молим прегледът ни да продължи 5 минути, а не 30. Една от нас стиска в ръка наръч изследвания и запаметява данните от тях. Друга зяпа с надежда да види нещо красиво или цветно, но погледът й все се забива в тюрбана на съседката или в изрисуваните вежди. И настръхва, без да й е студено. Трета стиска ръката на приятелка, майка, някой, който е дошъл с нея за кураж. Четвърта се надява да не е следващата в семейството, сред приятелките си, която ще чуе лоша новина. Пета излиза от кабинета с щастлива усмивка и ни зарежда с надежда. После взима стълбите на бегом.

Всички се страхуваме, че нещо може да се обърка и аз, или тя да е следващата жена с тюрбан, или лечението да не е подействало, или още по-лошо - новините да са лоши.

Аз си причинявам този стрес всеки 6 месеца – не само от страх, а защото това е отговорност, която нося към себе си, към близките ми. И винаги се моля за 5 минути преглед. И съм щастлива, щом изляза.

В момента се провежда кампания за безплатни прегледи, инициирана от известна козметична компания. Идете на преглед сега, или си поискайте и настоявайте за направление от личния лекар. Ако не ви даде, платете си прегледа, но не го отлагайте за след година например.

5-те минути за добра новина или половин час време надежда и лична отговорност не е като да търкаш талонче от лотарията. В тази лотария печалбата е нашето здраве и има начин да станем милионери.

Прочетохте ли

Един много личен разговор

Последно променена в Сряда, 03 Октомври 2018 14:49
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Малкият човек и светът наоколо

Малкият човек и светът наоколо

15 Окт, 2018 Възпитание

У дома

У дома

15 Окт, 2018 Истории

Време назад

Време назад

14 Окт, 2018 Истории

Шерше ла суп

Шерше ла суп

14 Окт, 2018 Забавно

Добра свекърва

Добра свекърва

13 Окт, 2018 Отношения

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам