Между гнева и безсилието

Историята, която ни разказва Анна Иванова, ни напомня колко е важно да се грижим за здравето си, да не отлагаме, да търсим причината, когато не се чувстваме добре. Самата аз преживях тежко заболяване преди няколко месеца и макар че твърдя упорито как изведнъж ми се е стоварило, всъщност истината е, че симптоми имаше, но си затварях очите за тях. Дано сме по-отговорни за здравето си и дано попаднем на точните лекари. Ето какво сподели с нас Анна.                

Казвате си, какво чудо пък може да е това - хем гняв, хем безсилие?!

Както повечето млади дами, и аз също мечтаех за принца, после за прелестната сватба и така дойде времето да мечтая за дете. Започнахме да се „трудим“, след няколко месеца видях заветните две чертички и моят рай продължи. Продължи, но до четвъртия месец, когато лежах за задържане. След това се установи, че бебето е със сърдечни малформации, лекарите съветваха прекратяване на бременността, после амниоцентеза и какво ли още не. После аз пък започнах с лекарствата за високо кръвно и никой не успя да установи какво се случва с мен. В крайна сметка, родих в 32 г.с. с прееклампсия. Детето в кувьоз, а аз в реанимация, но това е друга история.

Аз запазих моето високо кръвно. Две години след раждането се лутах от лекар на лекар, резултатът беше временен и после пак удрях 160 горна граница. Толкова често я удрях, че преди година и половина, когато намерих точния кардиолог и кръвното ми стана 120/80, на мен ми беше лошо... Да не повярва човек.

Междувременно започнахме подготовка за втора бременност и минах през какви ли не лекари, изследвания, ехографи и т.н. И никой не се сети, че трябва да отида на нефролог. Да, никой… и така стигнах до бъбречна недостатъчност, която ми дойде като подарък за 2018 г. Резултатът - 1/3 от бъбреците са изсъхнали и не вършат част от задълженията си. Сега нищо не може да се направи, освен да спазвам режим и да се надявам, че хемодиализата и трансплантацията ще бъдат отложени максимално във времето. За този месец обиколих най-големите нефролози в България и всеки пита: „Ама как никой не Ви е пратил на нефролог с тази прееклампсия?!“ Ами, ето така, никой не ме прати. Никой не каза: „Момиче, отиди да си видиш бъбреците, че с това високо кръвно… “

Ето така, мили мои, аз се лутам между гнева и безсилието. Напълно реално състояние на духа. Но отказвам да се примиря и продължавам напред.

Реших да напиша този текст с малката надежда да помогна на някого, да го подсетя, ако е имал подобни здравословни трудности (а и на всички останали), че бъбрекът е най-подлият орган в човешкото тяло. За него не се разбира, освен когато стане късно, другото е случайност. Редовно се изследвайте, действайте и не губете вяра, защото тя ни крепи. А пък гнева - преодолейте го, но действайте бързо, защото ще ви трябват сила и енергия, за да се борите да живеете.

Ще завърша историята на Анна с още симптоми за проблеми с бъбреците освен високото кръвно. Някои от тях са типични и веднага ще се досетите за причината, но някои са по-нехарактерни и е възможно да ги пропуснете. Когато посетите общопрактикуващ лекар, не забравяйте да споменете и тях, за да ви ориентира към нефролог. 

1. Болка в задната долна част на гърба, която може да премине и към предната част на корема.

2. Силен сърбеж на кожата:

- При неправилна функция на бъбреците настъпват смущения в извеждането на токсините, което влияе силно върху нервната система и кожата. Ето защо е характерна появата на силни и на пръв поглед неоправдани сърбежи.

3. Метален вкус в устата и поява на афти

- Отново се дължи на токсините. Появата на метален вкус има връзка и с обработката на месото, което при бъбречни заболявания е силно затруднено.

4. Замаяност, световъртеж, гадене и повръщане

- Гаденето и позивите за повръщане са характерни при възпаления на бъбреците или наличие на камъни в тях. Гаденето може да доведе до липса на апетит и втрисане.

5. Подути глезени

- Задръжката на течности е характерен симптом при проблеми с бъбреците. Често крайниците се подуват, най-вече глезените, китките. Възможни са подувания и около очите.

6. Умора, световъртеж, усещане за студ

- Броят на червените кръвни клетки при пациенти с бъбречни заболявания е нарушен, в резултат на което може да възникне анемия, силна хронична умора и липса на енергия. 

7. Подобни на цистит симптоми

- Често уриниране, парене, болка при уриниране, втрисане, повишена температура, в по-тежки случаи и кръв в урината.

8. Промени в цвета на урината

- Тя може да измени цвета си, да стане по-бледа или по-тъмна, с пяна или с остър неприятен мирис.

При който и да е от тези симптоми не отлагайте посещение при лекаря.

Препоръчваме ви още:

Частният случай на Ани

Колко е важно да си НЕсериозен

Моята приятелка Болестта

Последно променена в Понеделник, 19 Февруари 2018 12:21
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Възпитание според зодията

Възпитание според зодията

17 Сеп, 2018 Възпитание

Пред прага на училището

Пред прага на училището

17 Сеп, 2018 Образование

Расте, но не старее

Расте, но не старее

17 Сеп, 2018 Истории

Не искам да съм мечка

Не искам да съм мечка

16 Сеп, 2018 Възпитание

Чао, чао, какиии!

Чао, чао, какиии!

16 Сеп, 2018 Образование

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам