logomamaninjashop

За социалните мрежи и невъзможните стандарти

Според проведено неотдавна във Великобритания изследване, всяка трета тийнейджърка смята, че "онлайн животът" й трябва да е идеален. А 35% от момичетата между 11 и 21 години, признават, че се разстройват, когато се сравняват с виртуалните си познати. Ето какво споделят пет от тях, за отношението си към социалните мрежи.



„Постоянно се сравнявам с другите."

Мади Макгоун, 15-годишна

Иска ми се да бъда идеална, затова непрекъснато се сравнявам с останалите. Имам изумителна сестра. Гледам я и си мисля: трябва да изглеждам като нея. Момичетата прекарват цялото си време в социалните мрежи, следвайки приятели и знаменитости. Разбира се, никога не научават цялата истина за тях, защото във фейсбук всеки се стреми да се представи в най-добрата си светлина. Хората гледат обработените им с фотошоп снимки и мислят, че никога не биха могли да изглеждат толкова добре. Но това няма нищо общо с реалността, разбира се. Instagram е ужасен, защото не е „жив“. Тук можеш да сменяш снимки и дори да си „купиш“ последователи. Създава се идеален имидж, който печели лайкове. Но в това няма нищо истинско.

 Вижте Детето е в мрежата?
А ние къде сме?



„Имам приятели, които губят своята увереност и трият снимки от стената си.“

Джулия Питърс, 22-годишна

Имам приятели, които месеци наред постват „редактирани“ селфита. След това решават, че снимките не са достатъчно добри и ги трият. Струва им се, че се нуждаят от нов имидж.
Има негласни правила за това как трябва да изглеждаш на снимките и какви филтри да използваш. Много се разстройват, ако някой коментира негативно фотосите им или поства свои, на които изглежда по-добре.

Родителите не са твърде наясно с това, което се случва в социалните мрежи. Но освен снимки и картинки, тук има достатъчно негативи, да не говорим за порно контингента, който има достъп до децата. А много от тях се регистрират, далеч преди да навършат позволената възраст.

beautiful and happy businesswoman working in cafe 5558 9
„Някои трият снимките, които, според тях, не са събрали достатъчно лайкове.“

Евелин Грийн, 18-годишна

Регистрирана съм в Instagram и Snapchat от миналата година. За това време установих, че много момичета се тревожат за това, как изглеждат „онлайн“, в сравнение с другите. Забелязах, че и аз през цялото време се притеснявам да не пропусна нещо, постоянно наблюдавам как живеят останалите и какво правят.

Макар да разбирам, че в мрежата публикуват само хубавата част от ежедневието си, аз виждам „идеалния“ им живот и се терзая, че моят не е такъв. Някои хора са много популярни в социалните мрежи. Те са идоли на новото поколение. Но имат проблемите, които имат и всички останали.

Други трият снимките, които не са събрали достатъчно лайкове. За някого 70 лайка са много, за друг – 150. Те даже правят профилите си общодостъпни, за да трупат одобрение и популярност.


„Старая се да стоя настрана, за да не се въвлека емоционално като другите.“

Ракел Ша, 21-годишна

Понякога приятели ми пишат: „Сложи един лайка под снимката ми.“, аз шеговито отговарям: „Готов си на всичко заради един лайк.“ И често е самата истина. Тяхната самооценка, зависи от демонстрираното одобрение, но това е лъжливо усещане. Дори заради факта, че част от акаунтите са на несъществуващи лица. Те просто увеличават популярността на хаш таговете.

Социалните мрежи не влияят на самооценката ми. Влизам в тях, но рядко публикувам нещо. Не изливам душата си в постове и се стремя да не се въвличам емоционално. Хората на моята възраст не са така обсебени като по-малките. Социалните мрежи се развиват толкова бързо, че дори петгодишната разлика в годините има значение. Регистрирах се във фейсбук, когато бях на 15 години. Майка ми беше против.

 Прочетете Имат ли децата право
на лично "виртуално" пространство?



„Познавам момичета с хранителни разстройства, които имат хиляди последователи в Instagram.“

Нафиса Дийн, 19-годишна

Социалните мрежи ни потискат, предизвиквайки ни да се отправим на увлекателно пътешествие или да изпробваме поредната „вълшебна“ диета. Струва ти се, че си продал живота си и следваш някакви недостижими стандарти.

Много блогърки  например (пишещи за мода) публикуват в Instagram снимки с тоалети, които им се предоставят безплатно от модните къщи. Те продават на последователите си начин на живот, който всъщност не могат да си позволят. През лятото пък е пълно със снимки на хора, които прекарват отпуската си къде ли не. Ние сравняваме загорелите им тела със своето собствено, но не знаем нищо за начина им на живот. Две мои познати имат сериозни хранителни разстройства, но са с изключително много последователи, които коментират под снимките им: „Имаш прекрасно тяло“. Но на каква цена?
Подобни коментари не помагат на момичетата да се справят  проблемите си.

Да бъдеш или да не бъдеш в социалните мрежи вече дори не е дилема. Там са всички. И децата ни. Животът им е публичен. Животът на тези, които те следват – също. Мрежата диктува дори ценностите и бихме могли да я надвием само, ако предложим по-добра алтернатива „на живо“.

Източник: psychologies


Препоръчваме ви още:


Внимание! Интернет! 
Как "опитомяват" децата ни и ги превръщат в сексуални играчки
Правилата на интернет общуването

Последно променена в Сряда, 01 Ноември 2017 10:40

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам